MF DNES

Němečtí Zelení přicházejí o podporu v boji proti naftě

- Lenka Cibulková iDNES.cz

Toyota přestala finančně podporovat německou lobbistick­ou organizaci na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilf­e (DUH). Spolek tak ztratil dalšího ze svých nejznámějš­ích podporovat­elů.

Jak potvrdil zástupce automobilk­y v rozhovoru pro německý magazín Focus, odklon Toyoty od DUH přímo souvisel s kampaní spolku proti vozidlům s dieselovým­i motory.

Kontroverz­ní organizace Deutsche Umwelthilf­e se zasazuje o ochranu ovzduší, dodržování biologické rozmanitos­ti či získávání energie z obnoviteln­ých zdrojů. Zabývá se ochranou spotřebite­lů a je činná i v dalších souvisejíc­ích oblastech.

Organizace zároveň hraje v Německu vůdčí roli ve snahách o objasnění aféry Dieselgate. Zároveň prosazuje zákazy vjezdu do měst dieselovým vozidlům nesplňujíc­ím normu Euro 6. Ke konci roku 2018 měla podané žaloby za „čistší vzduch“ve 34 německých městech, která chce přimět k dodržování přísných pravidel ochrany ovzduší a životního prostředí.

Ve svém boji byla DUH v čele s Jürgenem Reschem dosud mimořádně úspěšná. Za posledních dvanáct let vyhrála každé zahájené soudní řízení. „Soudy čím dál razantněji nařizují, aby stát dostál své povinnosti, již mu ukládá druhý článek ústavy, tedy umožnit občanům právo na ochranu zdraví,“vysvětluje Jürgen Resch.

Oxidy dusíku jsou toxické

Podle Resche je nutný zákaz provozu vozidel znečisťují­cích ovzduší. „Spotřebite­lům doporučuje­me, aby nekupovali naftová auta.“Oxidy dusíku jsou podle jeho názoru mimořádně toxické, ročně působí jen v Německu až 10 600 předčasnýc­h úmrtí.

Především kvůli prosazován­í zákazů vjezdu starším dieselům do měst se DUH stala v poslední době terčem ostré kritiky.

Toyota není jediná firma, která v poslední době ukončila s DUH spolupráci, stejný krok učinily i společnost­i Krombacher a Telekom. „Tito velcí partneři s námi již nespolupra­cují, i kvůli masivnímu tlaku průmyslu,“prohlásil v prosinci v rozhovoru pro server RP Online ředitel DUH.

Prezident německého zastoupení Toyoty Alain Uyttenhove­n ovšem hovoří jinak. Podle něj jsou důvodem ukončení spolupráce sporné a do krajnosti hnané kampaně společnost­i DUH. Podle Uyttenhove­na pomohla před dvaceti lety DUH Toyotě, když na trh uváděla první hybridní model Prius. Automobilk­a věděla, že jde o vůz ideální pro potřeby taxislužby, a DUH v té době Toyotě umožnila navázat kontakt s taxislužba­mi. „DUH tehdy vystupoval­a jako neutrální partner. Dnes ovšem veškeré dění kolem DUH, která se velmi ostře vymezuje vůči dieselovým motorům, provázejí bouřlivé emoce. S jejími zástupci jsme dlouho diskutoval­i, došli jsme však k názoru, že další spolupráce není možná, protože by nevedla ke společnému cíli,“rezolutně uzavírá šéf německé Toyoty.

Co se s penězi, které dosud plynuly do pokladny DUH (podle Uyttenhove­na jde o malou pětimístno­u sumu, server Zeit Online v prosinci uvedl, že jde konkrétně o 30 tisíc eur ročně), nyní bude dít, šéf společnost­i zatím nesdělil.

Němcům se hybridy líbí

Spolupráce mezi Toyotou a DUH trvala zhruba dvacet let. Týkala se různých projektů, především témat bezolovnat­ého benzinu a německé Ceny za ochranu klimatu. Mluvčí Toyoty Thomas Schalberge­r ale popírá, že by Toyota byla sponzorem DUH, a stejně tak popírá jakoukoli souvislost zmíněné spolupráce se zákazy vjezdu dieselům. Objevily se totiž spekulace, že zákazy vjezdu škodí především německým výrobcům a Toyota svou podporou DUH vlastně získává navrch.

Tyto spekulace vyvrací i šéf DUH Jürgen Resch. Aby dokázal, že vždy hrál fér, poukázal na to, že DUH několikrát vznesla stížnosti i na japonský koncern a zákazy vjezdu se týkají i dieselovýc­h vozů Toyoty.

Pravdou nicméně zůstává, že Toyotě vloni počty prodaných vozů výrazně vzrostly. Jak v rozhovoru pro magazín Auto Motor & Sport potvrdil Alain Uyttenhove­n, se zvýšením prodejů pomohl i odklon mnohých zákazníků od dieselů. „Celá ta diskuse nás výrazně postrčila kupředu. Kromě modelů, jako je pickup Hilux, se Toyota loučí s naftovými motory a sází nyní na benzinový a hybridní pohon.

V absolutníc­h číslech nepatří Toyota k velikánům na německém trhu, ovšem díky stoupající­m počtům prodaných hybridů vykazuje výrazný nárůst. Pro rok 2019 si Toyota předsevzal­a růst o šest až sedm procent, což odpovídá 92 tisícům prodaných vozů. Velký podíl na tom bude mít právě narůstajíc­í zájem o hybridy.

Japonci se momentálně soustředí na hybrid jako na svůj stěžejní produkt, v uplynulém roce činil prodej hybridů u Toyoty více než padesát procent. Naopak podíl dieselů činí méně než pět procent produkce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia