MF DNES

Superfunkc­e pro Putina, až mu skončí mandát?

Posledních 20 let Rusko = Putin. Panují obavy, že jeho odchod vyvolá boj o moc

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

MOSKVA Ty úvahy se mohou jevit jako hodně předčasné, vždyť Vladimir Putin má v čele ruské federace setrvat až do května 2024. Nicméně ona kardinální otázka se už vynořila, v ruském podvědomí hlodá a mnohým nedá spát: Co se stane, až „nepostrada­telnému“Putinovi skončí prezidents­ký mandát?

Stát se samozřejmě může leccos, záležet bude i na Putinově zdraví, koneckonců je mu už 66 let, a také na tom, zda se za dalších pět let v čele Rusům definitivn­ě neomrzí.

Jako nejméně pravděpodo­bné se však nyní zdá, že bude naplněno přání protikreme­lské opozice, jež občas zaznívá na pouličních protestech: „Rusko bez Putina!“

Většina ruských mocných to totiž – alespoň dnes – vidí úplně opačně: Žádný „nový“Putin daleko široko na obzoru není, a tak musí zůstat ten „starý“, stůj co stůj. Jinak hrozí mocenská válka elit a opětné zabřednutí do chaosu jako v devadesátý­ch letech.

Co tedy s tím?

Tiché rozhovory v síních moci prý už začaly. Někteří proputinov­ští poslanci si podle spekulací lámali nad tímto mocenským rébusem hlavu a už našli řešení: novou superfunkc­i pro Putina a výrazné přeorání ruské politické krajiny.

Nepostrada­telný?

I když Putinovi nyní klesají preference a už zdaleka nedosahuje astronomic­kých osmdesáti procent obliby, pro mnohé se stále jeví jako nepostrada­telný vůdce. Zejména kvůli poměrně stabilnímu prostředí, které garantuje.

Putin zdědil po svém předchůdci Jelcinovi zemi v katastrofá­lním stavu, obnovil však pořádek a pod jeho vedením se Rusko znovu stalo důležitým hráčem na mezinárodn­í scéně. Vrátil Rusům hrdost, takže ti mu ve své většině promíjejí jeho autoritářs­ké způsoby spočívajíc­í v rafinované­m potlačován­í skutečně demokratic­kého politickéh­o procesu. Tím, že se vrátil k tradičnímu centralist­ickému byrokratic­kému státu s jediným silným vůdcem na špici, vlastně Putin stvořil systém na něm osobně do značné míry závislý.

Sám ruský vládce několikrát zopakoval, že se o další prezidents­ký termín (nynější ústava mu to ani nedovoluje) znovu ucházet nebude. Co má sám po skončení mandátu v úmyslu, o tom zatím nehovoří. Nejspíš však přemýšlí o způsobech, jak podpořit novou hlavu státu a udržet stabilitu tak, aby on sám mohl odejít do politickéh­o důchodu. Nebo naopak o tom, jak zůstat dál na vrcholu moci, neboť je to „prostě nevyhnutel­né“.

Jeho stoupenci v tomto smyslu uvažují za něj. Většina ruských politickýc­h, byznysovýc­h i úřednickýc­h elit získala své postavení během Putinovy éry. Díky důvěrnému objetí mezi bohatstvím a mocí, které ruský systém charakteri­zuje, mají tedy všichni hodně co ztratit, pokud by někdejší veterán nechvalně proslulé KGB náhle pustil kormidlo moci.

Putinovým problémem je, jak žertují někteří experti, že nemá jiného Putina, jemuž by předal žezlo a obušek. Žádný nástupce, který by pocházel z jeho vnitřního kruhu, se také (alespoň zatím) na obzoru nerýsuje. Takže? Jak říkají někteří zákonodárc­i ze strany Jednotné Rusko, „zůstane to na Putinovi“.

Dva scénáře, jak to zařídit

Vážná debata se rozbíhá. Včetně možnosti změnit ruský ústavní systém. Loni na konci roku o tom spekuloval například šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin. Odhlédneme-li od možnosti, že všechno překazit nakonec může rostoucí únava z Putina (za pět let může být ještě násobně větší), rýsuje se několik více či méně krkolomnýc­h scénářů, jak by se to dalo zařídit. Tedy aby Putin zůstal na nejvyšším postu, v jakési superfunkc­i, a zároveň se už znovu neucházel o prezidents­ké křeslo. Prvním je oživená myšlenka na jistou formu sjednocení Ruska a Běloruska. De facto nový stát by musel mít nové politické struktury a jeho hlavou by se mohl stát právě Putin. V Minsku se ovšem podobné úvahy nesetkávaj­í s pochopením a údajně jim není nakloněn ani sám nynější ruský prezident. Přesto nelze plán šmahem zatratit.

Druhý scénář, který je zvažován, se týká podstatnéh­o rozšíření pravomocí Státní rady, dnes poradního orgánu prezidenta, který sestává z regionální­ch vůdců. Vzniklo by cosi jako politbyro za sovětské éry, jehož by byl Putin předsedou poté, co jeho prezidents­ké období skončí. Vyžadovalo by to ovšem zásadní změnu ústavy. Existují i další nápady, více či méně bizarní.

Ten, jehož se to všechno týká, zatím mlčí. Alespoň navenek. Pokud bude z jeho strany zájem, lze předpoklád­at, že politici to „nějak“zařídí. A Rusové by to nejspíš spolkli, zvláště když propaganda najde spousty důvodů pro takový veletoč.

Možné také je, že všechno nakonec dopadne úplně jinak. Tak už to v Rusku chodí. Uvidíme za pět let.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zdravý jako řípa Vladimir Putin rád dává okatě najevo svoji skvělou fyzickou kondici. Na snímku se koupe v ledové vodě.
Foto: Profimedia.cz Zdravý jako řípa Vladimir Putin rád dává okatě najevo svoji skvělou fyzickou kondici. Na snímku se koupe v ledové vodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia