MF DNES

Dánsko staví plot na německé hranici – proti divočákům

-

Dánsko včera zahájilo výstavbu 70 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Německem, který má zajistit, aby se do Dánska nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat.

Ačkoli v Německu nebyly žádné případy prasečího moru zatím potvrzeny, choroba byla v minulých letech zaznamenán­a například mezi divokými prasaty v Česku či Polsku. Kodaň se obává, že prasečí mor by mohl ohrozit významný dánský masný průmysl. V deset hodin dopoledne byla v dánském pohraniční­m městě Padborg, které se nachází asi 15 kilometrů západně od německého Flensburgu, vyhloubena první z jam, do nichž budou zasazeny sloupy plotu. Ocelová zábrana bude 1,5 metru vysoká a bude zapuštěna 50 centimetrů do země, aby se zvířata nemohla podhrabat. Stavba má být hotová do konce letošního roku.

Podle dánské tiskové agentury Ritzau vyjde plot na 30,4 milionu dánských korun (105 milionů Kč). Dánské úřady ubezpečily, že zábrana, která bude kopírovat hranici Dánska s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko po celé její délce, neovlivní pohyb lidí či vozidel přes hranici. Ten bude umožňovat 20 hraničních přechodů a přejezdů.

Dánsko ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů. Dánská vláda uvedla, že kdyby nákaza v zemi propukla, znamenalo by to na jistou dobu pozastaven­í exportu mimo Evropskou unii. Blokován by byl i vývoz do zemí Evropské unie, ovšem pouze z oblastí postiženýc­h prasečím morem.

Plán výstavby plotu na dánsko-německé hranici se dočkal četných kritik. Řada ekologický­ch aktivistů i odborníků pochybuje, že opatření dokáže zabránit rozšíření nákazy. Podle nich jde spíše o symbolické opatření, které problém neřeší. Světový fond na ochranu přírody varoval dánskou vládu, že plot negativně zasáhne i jiné druhy živočichů, například vydry, vlky, lišky a jelenovito­u zvěř. Zatímco malá zvířata budou moci využívat otvory o velikosti 20 krát 20 centimetrů, které mají být v plotě ve stometrový­ch odstupech vytvořeny, větší zvířata se přes hranici dostanou jedině přes hraniční přechody. (ČTK)

 ??  ?? KODAŇ
KODAŇ
 ?? Foto: Reuters ?? Plot roste Dělníci budují plot na dánsko-německé hranici.
Foto: Reuters Plot roste Dělníci budují plot na dánsko-německé hranici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia