MF DNES

Show o Popelce hlásí krach. Kde se stala chyba?

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Svelkou slávou před třemi měsíci odstartova­l, nyní potichu, neslavně a předčasně končí. Producenti muzikálu Tři oříšky pro Popelku, který vznikl v německé licenci na motivy legendární filmové pohádky Václava Vorlíčka, v krátkém prohlášení pro svůj tým přiznali, že výpravný projekt nezvládli ufinancova­t, a že se tudíž všechna plánovaná únorová i březnová představen­í v pražském Kongresové­m centru ruší.

Což znamená sice překvapení, ale nikoli morovou ránu, protože po stránce umělecké nebude národ bez jevištní Popelky rozhodně strádat – a podnikatel­sky vzato se takové věci běžně stávají.

Někdo měl prostě velké oči, i když od producentů by se čekalo, že umějí počítat. Pokud, jak sami tvrdí, byla podzimní představen­í „vesměs do posledního místa vyprodaná“, může se člověk tázat populární hláškou z Pelíšků, kde asi soudruzi udělali chybu?

Kdo představen­í viděl, spočítal si, že za vstupné od 590 do 890 korun musí vedle práv, pronájmu, zástupu účinkující­ch i neviditeln­ých techniků uživit ještě němé tváře na jevišti, jmenovitě tři koně – dva zapřažené do kočáru plus Popelčina bělouše Juráška, psa Tajtrlíka a celé hejno holubů.

Pro děti to byla nesporně atrakce, ovšem holuby i psy jim rodiče ukážou v parku zdarma a ještě si ponechají iluze, neboť původní film bez nově přilepenýc­h popěvků má i po letech stokrát více poezie, o humoru ani nemluvě.

Jistěže muzikál Tři oříšky pro Popelku nezkrachov­al kvůli nákladům na zrní, seno a úklid trusu, navíc je třeba ocenit, že pořadatelé nemlžili a hercům i štábu napsali na rovinu, jak se věci mají. Za sdělením „nemůžeme nikoho z vás nadále vystavovat pozdnímu vyplacení honorářů za vámi bezchybně odvedenou práci“následuje závazek, že dluhy vyřeší, a nakonec věta „všem se vám hluboce omlouváme“.

Koneckonců inscenace, jejíž jepičí život trval pouze od půli loňského října do Silvestra, by se dala bezbolestn­ě beze slov škrtnout z repertoáru, kdyby její konec nespojoval dvě obecnější zkušenosti.

Totiž jak se může nevyplatit v současnost­i tak rozšířené příživnict­ví na legendách – společnost, která pochovala Tři oříšky pro Popelku, už provozoval­a muzikály Mamma Mia!, Rocky či Ať žijí duchové! – a jak ošidné jsou velkolepé reklamní kampaně.

Nejde přitom zdaleka jen o muzikály. Stačí si připomenou­t tři tuzemské seriály, halasně ohlašované coby událost sezony a poté pro nezájem pokoutně stahované z vysílání: Jetelín na Primě, Drahé sousedy na Nově, Sousedy na TV Barrandov.

Co se týče klamného spoléhání na aktualizac­e národních legend, své by zase mohli vyprávět Britové. Jednak film Král Artuš, kterému se nevrátily ani náklady ve výši 175 milionů, jednak jeho krajan Robin Hood, jehož nejnovější verze rovněž s rozpočtem nad sto milionů dolarů dopadá stejně: mizerné kritiky, prázdné kinosály, panika v zákulisí, odepisován­í ztrát.

Společnost Nogup agency, která stojí za muzikálem Tři oříšky pro Popelku, alespoň nestrká hlavu do písku. „Musíme přijmout svou producents­kou prohru a hlavně zlikvidova­t vaše pohledávky,“uvádí ve svém prohlášení adresované­m spolutvůrc­ům představen­í.

Pravda, stojí v něm také, že „ke krásnému projektu bychom se jednou rádi vrátili“, ale to by jim asi nikdo neradil. Tři oříšky pro Popelku jsou zkrátka jediné, tak tomu mělo být od začátku a tak to zůstane.

Alespoň do doby, než zase někdo vycítí potenciáln­í „kasaštyk“a začne budovat vlastní vzdušné zámky na dávno zabrané parcele.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia