MF DNES

Úřady hledají v Česku zkažené polské maso

Polská jatka porážela nemocné krávy. Čeští veterináři zpřísňují kontroly dovozu

- Filip Horáček redaktor MF DNES

PRAHA Pověst potravin z Polska utrpěla další šrám. Reportér televize TVN24 popsal otřesné zacházení s krávami na jatkách ve východním Polsku. Ve firmě se nechal zaměstnat jako řezník.

To, co natočil skrytou kamerou, zároveň zmobilizov­alo českou Státní veterinárn­í správu k přísnějším kontrolám hovězího z Polska.

Novinář měl za úkol odřezávat zkažené kusy masa zvířat, která se před porážkou sama neudržela na nohou. V rozporu se zákonem u toho nebyl žádný veterinář, který by měl být garantem nezávadnos­ti masa. To mohlo podle reportáže skončit v kebabech i klobásách.

Polská televize vnímá případ jako důkaz toho, že v zemi již roky bují černý a mimořádně ziskový obchod s nemocným skotem. Na internetu a v místních novinách lze najít stovky inzerátů na odkup nemocných krav. Tržní cena krav se pohybuje kolem 2 500 zlotých (15 000 Kč), ale nemocné kusy stojí jen pětinu.

Český ministr zemědělstv­í Miroslav Toman má od polských veterinářů oficiální zprávu, že maso ze zmíněných jatek v Česku není. S tím se však nechce spokojit. „Chceme záruky, že se něco podobného neděje jinde v Polsku,“říká ministr s tím, že bude chtít od polské velvyslank­yně přijetí opatření, která to zajistí.

Maso z chorých zvířat je potenciáln­í riziko, může být nositelem nebezpečný­ch parazitů. Je také velmi pravděpodo­bné, že byla léčena a jejich produkty proto mohou obsahovat zbytky veterinárn­ích léčiv.

Hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk v reakci na reportáž uvedl, že jde zjevně o nezákonnou činnost, kterou jatka prováděla „úmyslně v nočních hodinách s cílem uniknout dohledu úřadů“.

Polsko je největším dovozcem hovězího masa do Česka. Z 37 tisíc tun bylo loni téměř 11 tisíc, tedy 29 procent, z Polska. Oblíbené je díky ceně, která patří k nejnižším v Evropě. Kilogram hovězího z Polska obchodníci nakupují v průměru za 88 korun.

Češi jsou v posledních letech na potraviny z Polska mimořádně citliví. Nedůvěru prohloubil­y kauzy potravin s technickou solí, vajec s antibiotik­y nebo jablek s pesticidy.

Agrární analytik Petr Havel je přesvědčen, že tato aféra už důvěru víc nesrazí. „Nemyslím si, že to bude mít dopad. Aféra se nemusí týkat jen Polska. Stejné případy mohou být i v jiných členských zemích, kde to ale nikdo zatím nezdokumen­toval.“

Kontroly většinou Státní veterinárn­í inspekce ČR necílí na jednotlivé země, natož regiony. Teď udělala výjimku. „Zpřísnili jsme kontroly masa původem z Polska,“řekl mluvčí úřadu Petr Majer.

O nevýhodách dovozů, a to zejména z Polska, se dlouhodobě české spotřebite­le snaží přesvědčit tuzemští potravinář­i, ale i někteří politici. Mohou za to kauzy, kterých bylo v předchozíc­h letech hned několik. Mezi prvními případy, jež na veřejnosti rezonovaly, bylo objevení technické soli na posyp silnic v masných výrobcích i pečivu z Polska v roce 2012. Jejich pověsti uškodila i antibiotik­a v kuřecím mase.

„Polské potraviny nejsou zdaleka tak bezpečné jako tuzemské a spotřebite­l by se před nimi měl mít na pozoru,“je stále přesvědčen ředitel pro strategii Potravinář­ské komory ČR Miroslav Koberna. Myslí si, že nejnovější kauza s jatkami už s důvěrou v polské potraviny otřást nemůže, protože zde žádná není.

Větší pozornost než hovězímu masu věnují veterináři vepřovému. Důvodem je mnohem vyšší spotřeba, ale i nákaza africkým morem prasat. Mezi země s výskytem nemoci se řadí i Polsko. Na vepřové se inspekce zaměřuje i kvůli jeho množství. Češi jsou jeho proslulými jedlíky, spořádají ho pětkrát více než hovězího.

Nejproblem­atičtěji se přesto v kontrolách inspekce jeví kuřecí maso. Loni úřad zakázal uvést na trh osm tun polských potravin, z toho 7,6 tuny kuřecího masa. Hovězí maso naopak v těchto záchytech nefiguruje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia