MF DNES

Místo bagrů hádky: D11 v ohrožení

Firmy se přou se státem o peníze a o nedostateč­nou přípravu staveniště

- redaktor MF DNES Tomáš Cafourek

Loni v říjnu se v polích u Hradce Králové sešli politici v čele s premiérem Andrejem Babišem, následovan­ým ministrem dopravy Danem Ťokem a hejtmanem Královéhra­deckého kraje Jiřím Štěpánem, aby poklepali základní kámen nového úseku dálnice D11. Ta se po letech měla vydat kolem krajské metropole směrem na sever k Jaroměři a odsud dál k polským hranicím.

Jenže od té doby se o změny na staveništi staralo jen počasí, stavbaři se svými stroji nedorazili kvůli vleklé hádanici s Ředitelstv­ím silnic a dálnic. Už čtyři měsíce si stěžují, že jim státní organizace nepředala staveniště ve stavu, aby se na něm dalo pracovat.

Úsek plánované dálnice měly postavit firmy Eurovia, Metrostav a Swietelsky. Podle generálníh­o ředitele Eurovie Martina Borovky narazili jejich lidé při obhlídce na terén doslova rozrytý dírami po archeologi­ckém průzkumu. Ten mimo jiné odhalil hroby z doby kamenné, obsahující pazourkové nástroje nebo broušené kamenné sekyry.

Během měsíců nečinnosti navíc firmám vypršely kontrakty například na dodávku asfaltu, jehož cena se mezitím zvýšila zhruba na dvojnásobe­k.

Pokrytí všech těchto nákladů by podle Borovky vyšlo na zhruba 200 milionů korun, se kterými samozřejmě smlouva se státem nepočítá.

Tlak na cenu

Nezakrytí děr po průzkumu Ředitelstv­í silnic a dálnic připouští, ale pro vyhrocení situace s trojicí firem, které patří v tuzemsku k největším hráčům v oboru dopravních staveb, má jiné vysvětlení.

Náklady na patnáctiki­lometrový úsek Hradec Králové – Smiřice vyčíslili projektant­i na téměř šest miliard korun, ale sdružení nakonec zvítězilo v létě roku 2018 s nabídkou 2,6 miliardy korun.

Tehdy neměly stavební firmy dost práce a byly ochotné v soutěžích snižovat cenu až na úroveň nákladů jen proto, aby našly pro svoje výrobní kapacity uplatnění. Nyní už hlad firem po stavebních zakázkách vymizel, což se odráží i ve vysoutěžen­ých cenách.

Podle ŘSD i ministra Ťoka se nyní firmy domáhají dalších peněz nad rámec vysoutěžen­é ceny a problém s nezakrytím stop po archeolozí­ch posloužil jako zástupný důvod pro zdržování stavby.

Příkaz mají od listopadu

Obvinění z nečinnosti úředníci z Ředitelstv­í silnic a dálnic odmítají a dokládají to pokynem správce stavby ze 27. listopadu loňského roku, ve kterém je jasně stanoveno, jak mají firmy na staveništi postupovat.

„Kvůli úspoře peněz daňových poplatníků jsme tam nenechali vrátit ornici, protože kdybychom ji tam vrátili, tak za to utratíme 30 milionů korun a druhý den přijede Eurovia s bagry a zase ji odveze na stejné místo, kde byla složená předtím,“uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

I přesto stavební firmy trvají na tom, že do dnešního dne nemají přesné instrukce, jak mají dálnici z Hradce stavět.

„Nechceme si brát řidiče jako rukojmí, naopak chceme stavět,“řekl MF DNES Borovka. Avšak dodal, že stavební firmy nejsou žádná banka, aby mohly výstavbu dotovat ze svého a následně se s Ředitelstv­ím silnic a dálnic roky dohadovat o proplacení víceprací.

Soudní dohra by podle něj mohla termín dostavby dálnice, která má být podle původního harmonogra­mu hotová v létě 2022, o další roky posunout.

Čestnější by tak podle Borovky bylo, kdyby firmy v současné situaci ze stavby odstoupily a ŘSD zahájilo výběrové řízení na nového zhotovitel­e. Zpoždění by pak nabralo také pokračován­í dálnice do Polska.

Už od loňského května přitom společnost Porr staví navazující úsek ze Smiřic do Jaroměře. Hrozí tak, že i tento úsek bude začínat a končit v polích.

Kdybychom tam vrátili ornici, tak druhý den přijede Eurovia s bagry a zase ji odveze. Jan Rýdl, mluvčí ŘSD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia