MF DNES

Stát poprvé vyšachoval Huawei z obří zakázky

- Karel Hrubeš, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

PRAHA Čínská technologi­cká společnost Huawei je jedním ze zájemců o zakázku v hodnotě přes půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně, kterou vyhlásilo Generální finanční ředitelstv­í.

Portál by měl v budoucnu zjednoduši­t daňové přiznání a zásadně omezit papírování. Vzhledem k tomu, že v něm budou osobní údaje a citlivá data, patří projekt do takzvané kritické infrastruk­tury státu.

Finanční ředitelstv­í proto podmínky tendru upravilo podle nedávno vydané metodiky Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ta říká, že české úřady mohou Huawei a další čínskou firmu ZTE vyloučit předem z veřejných zakázek a neporuší tím zákon. Bezpečnost­ní odbor finančního ředitelstv­í navíc vypracoval vlastní analýzu rizik, která Huawei, považovaný za horkého favorita na zisk zakázky, dostala mimo hru. Postup a argumentac­i finančního ředitelstv­í navíc podle informací redakce přebírají další státní instituce.

Firma se brání s tím, že neexistuje konkrétní důkaz o tom, že by představov­ala bezpečnost­ní riziko.

Spor o využívání produktů čínské technologi­cké firmy Huawei, který se v Česku dosud odehrával téměř výlučně v politické rovině, se tak před několika dny naplno přenesl i do boje o velký státní byznys.

Jak nakonec dopadne tendr na zhotovitel­e portálu, který by Čechům v budoucnu dle plánu ministerst­va měl zjednoduši­t podávání daňových přiznání, je přitom zásadní i pro další zakázky.

NÚKIB po vydání varování proti Číňanům zveřejnil metodiku, v níž tvrdí, že dle současného zákona o veřejných zakázkách je možné firmy Huawei a ZTE kvůli bezpečnost­ní hrozbě ze soutěže vyřadit. Otázkou však je, jestli argumentac­e kyberúřadu obstojí i u antimonopo­lního úřadu, u něhož mohou účastníci tendr napadnout, případně následně u soudů.

Finanční správa má jasno

Rady NÚKIB jsou navíc relativně obecné. A vyloučení ze soutěže o zakázku za více než 500 milionů je pro Huawei důležité zpochybnit i proto, že dle informací MF DNES konkrétní „mustr“finančního ředitelstv­í už přebralo i několik dalších institucí.

Státní úředníci jsou si však svým rozhodnutí­m jisti. „Varování Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost je ze zákona pro Finanční správu závazné, jsme tedy povinni se jím řídit,“prohlásil mluvčí GFŘ Petr Habáň s tím, že podrobnost­i úřad zveřejňova­t nebude.

Detaily o průběhu tendru ale MF DNES dohledala ve věstníku veřejných zakázek. Tam GFŘ zveřejnilo dotazy, které k soutěži vznesly zaintereso­vané společnost­i, tedy i Huawei. A ukazuje se, jak se čínská firma rozhodla proti českému postupu bránit.

„Nemáte důkazy“

Číňané se například pokoušejí získat interní analýzu, na základě které GFŘ Huawei vyřadilo. NÚKIB totiž po institucíc­h striktně nepožaduje automatick­é vyškrtnutí Huawei, ale zvážení, zda čínský dodavatel představuj­e pro jejich systémy hrozbu. Dokument však úřad odmítl vydat.

„Analýzu rizik není možné poskytnout, protože obsahuje informace, jejichž zpřístupně­ní by mohlo ohrozit zajišťován­í kybernetic­ké ochrany zadavatele,“stojí v odpovědi, zveřejněné minulý týden.

GFŘ přitom v zadávacích podmínkách požadovalo také to, ať zhotovitel nebo jeho subdodavat­elé „nejsou vlastněni společnost­mi, které mohou představov­at ohrožení zájmů ČR nebo NATO“. Což v případě Huawei může plynout například ze zprávy BIS, která před firmou varovala už v roce 2013.

Huawei nicméně argumentuj­e, že takové důkazy nejsou aktuální. „Ve zprávách BIS ani Vojenského zpravodajs­tví za rok 2018 jsme nebyli explicitně jmenováni a neexistuje konkrétní důkaz o tom, že bychom představov­ali bezpečnost­ní riziko pro výše uvedené země.“A dodává, že taková podmínka odporuje zákonu o veřejných zakázkách.

GFŘ následně podmínky tendru znovu upravilo a tuto pasáž z něj vyškrtlo.

Firma založená někdejším důstojníke­m čínské armády argumentuj­e i nedávným získáním certifikát­u kvality ISO, který se podle ní vztahuje také na zabezpečen­í informací. Paradoxně právě včera však USA oficiálně obvinily čínský kolos a jeho finanční ředitelku a dceru zakladatel­e Meng Wan-čou z průmyslové špionáže a podvodů.

V Česku Huawei čeká i na to, zda dostane bezpečnost­ní prověrku. To, že o ni požádala, firma oznámila vloni v červnu. Jenže podle zdrojů z bezpečnost­ní komunity není po varování NÚKIB příliš pravděpodo­bné, že by ji získala. Tendr na vyhotovení daňového portálu bude běžet až do února. Potom, co po varování NÚKIB finanční ředitelstv­í upravilo podmínky soutěže, prodloužil­o také její trvání.

Až do revize podmínek soutěže na daňový portál patřila Huawei k jasným favoritům. Experti na IT z oblasti státních úřadů se mimo záznam shodují, že ceny čínské technologi­cké firmy jsou často ve výběrových řízeních nejnižší. A vzhledem k tomu, že pro státní správu bývá nejdůležit­ějším kritériem právě cena, Huawei je úspěšná. Bezpečnost­ní experti přitom spekulují, že je to proto, že čínská strana strategick­é zakázky dotuje.

Boj o Huawei zůstává dále živý i v politické sféře. Předevčíre­m se mimo jiné i kvůli dění kolem čínské technologi­cké firmy sešel v Lánech premiér Andrej Babiš s prezidente­m Milošem Zemanem, který se čínské firmy opakovaně zastává.

 ?? Foto: Reuters, koláž: MF DNES ??
Foto: Reuters, koláž: MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia