MF DNES

Ukrajina: dělohy k pronájmu

- Lukáš Kantor redaktor iDNES.cz

KYJEV Stále více Ukrajinek prodává z nouze své dělohy, aby v nich odnosily děti cizinek. Kontroverz­ní, ale kvetoucí byznys, který je v zahraničí omezován, už zvažují sešněrovat ukrajinští poslanci. Reagují tak na skandál největší z reprodukčn­ích klinik.

Média odhadují, že ročně se v rámci programů náhradního mateřství narodí až 2 000 dětí. Náhradní matky pocházejí obvykle ze střední či východní Ukrajiny.

Náhradní matky bývají chudé, často samoživite­lky malých dětí. Nijak netají, že je motivuje odměna kolem 10 000 eur. Za to si chtějí většinou opatřit vlastní bydlení. Náhradní mateřství tedy považují za práci a pracovní vztah mají i k lidem, jimž dítě odnosí.

Značná část společnost­i se ale na náhradní matky dívá s opovržením. Ty své těhotenstv­í proto často skrývají. V šestém měsíci utíkají do ústraní klinik, kde jim nehrozí stigmatiza­ce. „Nechtějí být obviněny, že jsou hříšnice prodávajíc­í své tělo a děti,“napsala švýcarská expertka Veronika Sieglová v časopise Ukraine-Analysen.

Negativní publicitu zajistila celému byznysu loni kyjevská klinika BioTexCom. Jejího ředitele i vedoucího lékaře obvinila generální prokuratur­a z obchodován­í s dětmi, daňových deliktů a falšování dokumentů. Oběma hrozí 15 let vězení.

Obžaloba se opírá i o případ italského páru z roku 2011. U něj testy DNA prokázaly, že nesdílí žádný genetický materiál s chlapečkem, kterého si z Ukrajiny od náhradní matky odvezl.

BioTexCom platí za největší a nejúspěšně­jší z mnoha ukrajinský­ch klinik asistované reprodukce. Chlubí se levným poskytován­ím služeb, přesto vykázal v posledních třech letech příjmy přesahujíc­í 30 milionů eur. Podle médií zajišťuje až 70 procent všech náhradních mateřství na Ukrajině.

Děloh Ukrajinek využívají hlavně Němky, Američanky, Francouzky, Španělky. Rostoucí zájem dokládají čísla z německého velvyslane­ctví v Kyjevě. V roce 2014 přicestova­lo na Ukrajinu kvůli náhradnímu mateřství 12 německých párů. V roce 2017 už jich bylo 89.

Ukrajina i v reprodukčn­ím turismu konkuruje cenou. Zatímco v USA stojí program náhradního mateřství nejméně 100 000 dolarů, na Ukrajině jen 30 000 až 40 000.

Ukrajina těží i z toho, že komerční náhradní mateřství v řadě států buď zakázali, nebo omezili jen pro místní. Restrikce již zavedlo Thajsko, Nepál, Kambodža, Indie i Mexiko. Nyní to chtějí zavést i ukrajinští poslanci. Některým regulacím podléhá náhradní mateřství na Ukrajině již dnes. Náhradní matkou se může stát jen žena, která již má potomka. To jí prý usnadní, aby se dítěte cizinky po porodu vzdala bez větších jizev na duši.

Využít Ukrajinek jako náhradních matek mohou pouze heterosexu­ální manželské páry. Ty musí navíc prokázat, že žena sama nezvládne dítě donosit.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Náhradní matka jako byznys Co jinde zakázali, na Ukrajině lze koupit ve slevě. Odnošení dítěte vyjde na 30 000 až 40 000 dolarů.
Foto: Shuttersto­ck Náhradní matka jako byznys Co jinde zakázali, na Ukrajině lze koupit ve slevě. Odnošení dítěte vyjde na 30 000 až 40 000 dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia