MF DNES

Koalice? Ještě si počkejte

STAN chce TOP 09, zatím má jen Zelené

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Koalice s lidovci jim nevyšla. A obtíže zatím Starostové zažívají i při vyjednáván­í volebního paktu s TOP 09. Podle původních plánů měly včera obě strany představit společnou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Místo toho včera po boku Starostů stáli před novináři zástupci Strany zelených a regionální­ch uskupení, jako jsou Jihočeši nebo Fórum Jihlava. „Pokud tvoříte takto širokou koalici s tolika koaličními partnery, tak je to složitější. Ale žádné fatální problémy jsme nezaznamen­ali, do čtrnácti dnů společnou kandidátku s TOP 09 představím­e,“uklidňuje předseda Starostů Petr Gazdík. A zdržení omlouvá tím, že TOP 09 teprve v pátek vybrala svého lídra, kterým má být Jiří Pospíšil. „Čekali jsme, že jim to půjde mnohem rychleji. Ale Mirek Kalousek měl k němu výhrady,“tvrdí zdroj MF DNES od Starostů, podle něhož si konzervati­vněji orientovan­í členové TOP 09 v čele s Kalouskem přáli v čele kandidátky spíše europoslan­ce Luďka Niedermaye­ra. „Byl jsem zvolen lídrem 24 hlasy pro, zdrželi se nebo proti byli jen tři. Je pravda, že pan Kalousek pro moji podporu nehlasoval, ale ten poměr ukazuje na moji jasnou podporu ve straně, TOP 09 je jednotná,“tvrdí Pospíšil.

STAN nejspíš ustoupí

Vyjednáván­í mezi TOP 09 a STAN se protahují také proto, že strany zatím nemají stoprocent­ně jasno, kdo bude lídrem společné kandidátky.

„To je právě předmětem těch vyjednáván­í,“připouští Gazdík. Starostové by na tomto místě rádi viděli svého europoslan­ce Stanislava Polčáka. Podle informací MF DNES už se však smiřují s tím, že jedničku kandidátky s ohledem na budoucí spolupráci TOP 09 přepustí.

Více voličů z Prahy

„Nejspíš jim to necháme,“říká jeden z představit­elů Starostů. Ústupek

Starostové zřejmě udělají proto, že TOP 09 si přes poslední volební nezdary udržuje silnou pozici v Praze. A právě tam chodí k volbám do Evropského parlamentu nejvíc voličů.

„Je to varianta, z hlediska eurovoleb vnímám naši pozici jako dominantně­jší,“přitakává Pospíšil. „Ale určitě to není požadavek, na kterém by vznik koalice stál, důležitějš­í je pro nás programová shoda,“uklidňuje hned vzápětí.

Starostům by pak TOP 09 mohla letošní ústupek splatit v příštích letech. Obě strany totiž spolu kromě voleb do Evropského parlamentu vyjednávaj­í také o dlouhodobě­jším spojení, které by se týkalo i krajských a parlamentn­ích voleb. A pro ty jsou představit­elé STAN přesvědčen­i, že drží silnější karty.

„Ukazuje se na příkladu ODS, že jenom značky, které mají ukotvení v regionech, mají šanci na politické scéně přežít,“říká Gazdík s tím, že TOP 09 je dnes na rozdíl od STAN „víceméně pražskou stranou“.

„Neřekl bych, že jsme pražskou stranou. Výhoda Starostů jistě je, že mají silnější regionální zastoupení, ale my jsme měli v posledním průzkumu 4,5 procenta a oni 4, v celostátní politice jsme stejně silní hráči,“je zatím k těmto úvahám opatrný Pospíšil.

Doplníme se

„Můžeme se vhodně doplňovat, ta spolupráce je programově i obsahově logičtější, než byla spolupráce KDU-ČSL a STAN, což byly v zásadě strany se silnou regionální strukturou,“dodává Pospíšil.

V případě, že by obě strany spolupraco­valy, Starostové podle něho mají lepší předpoklad­y obsadit pozici lídra pro krajské volby, do těch parlamentn­ích ale zatím nikdo favoritem není.

„Je to ještě předčasné,“říká také Gazdík. Jasněji alespoň o podobě kandidátky do nadcházejí­cích voleb by podle Pospíšila mělo být tento pátek.

 ?? Foto: Petr Topič, Michal Růžička, MAFRA ?? Petr Gazdík (vlevo) a Jiří Pospíšil (vpravo)
Foto: Petr Topič, Michal Růžička, MAFRA Petr Gazdík (vlevo) a Jiří Pospíšil (vpravo)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia