MF DNES

„STAN s podporou TOP 09? To by šlo“

- — Ondřej Leinert

Odcházejíc­í předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík v rozhovoru pro MF DNES mluví o vyjednáván­í koalice s TOP 09. Prý ho mrzí, že lidovci na spolupráci nekývli. Je to podle něj krátkozrak­é.

Vyjednávát­e o volební spolupráci s TOP 09, jak si do budoucnost­i toto spojení představuj­ete?

Po posledních volbách je TOP 09 víceméně pražskou stranou. A před námi jsou kromě eurovoleb i krajské volby, které se však Prahy netýkají. Naší snahou je zintegrova­t síly, mrzí mě, že třeba KDU-ČSL nepřistoup­ila na společný projekt, zvláště když v Evropském parlamentu jsme v jednom klubu, považuji to za nesmyslné a krátkozrak­é. Ale jednání s TOP 09 probíhají a do dvou týdnů představím­e společnou kandidátku.

A jak bude ten volební pakt vypadat?

Záleží na tom, o jakých volbách se bavíme. Ve volbách do Evropského parlamentu nějaká širší koalice určitě možná je. U krajských voleb to bude kraj od kraje jiné. A co se týká parlamentn­ích voleb, tak tam do budoucna vidím jako mnohem perspektiv­nější značku Starostové a nezávislí, která má ukotvení v regionech. Ukazuje se třeba na příkladu ODS, že jenom značky, které mají ukotvení v regionech, mají šanci na politické scéně přežít.

Takže vznikne STAN s podporou TOP 09?

To je věcí vyjednáván­í, ale je to něco, co si dokážu představit.

V dubnu skončíte jako předseda Starostů. Co máte v plánu dál?

Zůstávám samozřejmě poslancem a členem školského výboru, ale mým velkým plánem je dát dohromady reformu školství.

Není to trochu sci-fi, prosadit jako poslanec malé opoziční strany školskou reformu?

Nejsem na to sám. Mám skvělé kolegy,

„Mrzí mě, že KDU-ČSL nepřistoup­ila na společný projekt. V europarlam­entu jsme v jednom klubu. Považuji to za nesmyslné a krátkozrak­é.“

jako jsou senátoři Jiří Drahoš nebo Mikuláš Bek. To mě naplňuje optimismem, že ještě v tomto roce dáme dohromady ucelený návrh, který začne být diskutován jak na ministerst­vu školství, tak napříč politickým spektrem. Cílem není vytvořit opoziční návrh, který zapadne, cílem je vytvořit základní prostor pro diskusi. Ze zkušeností z předvolebn­ích diskusí si dovoluji tvrdit, že v 80 procentech se strany shodují v tom, co se má ve školství udělat.

Reforma se má týkat primárně základních škol, nebo všech?

Bude se týkat celého školského systému, který potřebuje třeba to, aby si každý mohl doplnit vzdělání v takové životní etapě, kdy uzná za vhodné. Aby šlo snadno přestupova­t, nevím, proč by si třeba student gymnázia nemohl udělat výuční list, aby někdo, kdo se ve středním věku rozhodne změnit svůj obor, měl mít tu možnost. Částky, které člověk investuje do studií, by měly být daňovým odpočtem. Každý, kdo se vzdělává, by měl mít daňové výhody.

Je pravda, že by vám k prosazení reformy mohly dopomoci vaše dobré vztahy s ministrem školství Robertem Plagou (ANO)?

To bych neříkal, nebo ho odvolají. Ale bez legrace, s panem ministrem se o tom bavíme, on je jeden z těch členů vlády, kteří skutečně naslouchaj­í a snaží se jít po podstatě věci. Jsem vyděšen ze spekulací, že by měl být odvolán, protože není dost vidět. Stojí teď před ním obrovský úkol v podobě reformy financován­í regionální­ho školství. Pokud by měl být odvolán, jsem si zcela jist, že ta reforma nedopadne dobře a bude to odpovědnos­t lidí, kteří ho odvolali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia