MF DNES

V Česku se krade sedmkrát méně aut

- — Ondřej Krutílek

Dobrá zpráva pro české řidiče; automobilů se u nás krade o hodně méně než dříve. „U autokrimin­ality dochází meziročně k docela zásadnímu poklesu,“prohlašuje ředitel kriminální policie Michal Foit. V roce 2018 zloději v České republice ukradli podle policejní statistiky 3 052 aut. To je o více než pět set vozů méně než v roce 2017. Přitom v letech 2004, 2005 a 2006 počet odcizených vozů běžně přesahoval dvacet tisíc ročně, tedy sedmkrát více než loni.

Důvody poklesu jsou vcelku jednoduché. Řidiči svá auta v posledních letech mnohem lépe zabezpečuj­í. Ukrást vozidlo je tak pro zloděje daleko složitější, navíc díky satelitním systémům riskuje, že ho policie rychle najde. „Dříve se vozidla kradla ve velkém množství a rozprodáva­la se na náhradní díly,“vysvětluje Foit, „tato praxe ale u nás v poslední době téměř vymizela.“

Protože je odcizení auta náročnější disciplíno­u než dříve, zloději se nyní zaměřují zejména na drahé automobily. Takový vůz se jim potom nevyplatí rozebrat, ale zlegalizov­at a prodat jako ojetinu. Český vozový park je navíc poměrně zastaralý, zloději se mu proto už spíše vyhýbají a raději vyrážejí pro dražší kořist na západ od našich hranic.

„Pachatelé hlavně z východní Evropy přes Českou republiku projíždějí a dopouštějí se krádeží především v Rakousku a v Německu,“upozorňuje Foit. Stali jsme se tak pro zloděje spíše tranzitní zónou.

Ovšem s tím, že se zloději zaměřují na komplikova­nější krádeže, zprofesion­alizovali své metody v oblasti legalizace odcizených vozů. Poznat kradené vozidlo je proto čím dál tím složitější. „Není vyloučené, že si tuzemský občan v dobré víře koupí kradené auto,“potvrzuje Foit.

Radikálně klesá také počet vykradenýc­h vozidel. Loni jich bylo přes 12 tisíc, zatímco v roce 2004 více než 59 tisíc.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia