MF DNES

Léčebné konopí bude možná platit pojišťovna

-

PRAHA Cena léčebného konopí není nejnižší a pacienti si ho platí sami. Kdekdo na něj tak nedosáhne. Ministerst­vo zdravotnic­tví proto připravilo návrh, aby bylo hrazeno z devadesáti procent z veřejného zdravotníh­o pojištění, a tím se stalo dostupnějš­í. Návrh počítá s limitem 30 gramů měsíčně. Jeho spotřeba u nás roste. „V roce 2018 jsme vydali 4 800 gramů léčebného konopí, což je téměř čtyřikrát více než v roce 2017 a dvakrát více než v roce 2016,“oznámila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Marihuanou se léčí zhruba 67 pacientů měsíčně s průměrnou spotřebou 6,3 gramu. Cena za jeden gram léčebného konopí vypěstovan­ého v ČR se pohybuje okolo 180 korun bez DPH. Průměrné měsíční náklady na jednoho pacienta tak činí asi 1 134 korun bez DPH.

„Náš návrh léčebné konopí pacientům významně ekonomicky zpřístupňu­je,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Norma, kterou jeho úřad připravuje do legislativ­ního procesu, by měla začít platit od příštího roku. Ministerst­vo odhaduje, že bude stát asi 150 milionů korun ročně.

Roste také počet registrova­ných lékařů, kteří mohou léčebné konopí předepisov­at. K 28. lednu 2019 se jich v Česku eviduje 74. Marihuanou se léčí pacienti s chronickou bolestí, roztroušen­ou sklerózou nebo rakovinou. Jak ale upozorňuje předseda Společnost­i pro studium a léčbu bolesti Jiří Kozák, neexistuje žádná klinická studie realizovan­á v Česku, která by prokázala účinnost konopí. Předepisuj­ící lékaři proto musí pravidelně předkládat data o léčbě. (jumi)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia