MF DNES

Podivný rozkaz šéfa policie

Slovenský policejní důstojník zjišťoval informace o Jánu Kuciakovi před jeho vraždou .

- Reportér MF DNES

Václav Janouš

Zavražděné­ho slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka si pár měsíců před vraždou v policejníc­h databázích lustroval vysoce postavený policejní důstojník. Šéf zpravodajs­ké jednotky finanční policie Pavol Vorobjov podle zjištění MF DNES na policii už vypovídal a uvedl, že projížděl údaje o novináři na pokyn tehdejšího policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara. Ten to odmítá.

V policejní databázi Vorobjov údajně hledal datum narození, rodné číslo, trvalou adresu, vlastnictv­í vozidel nebo záznamy z minulosti o případných přestupcíc­h na podzim roku 2017 – několik měsíců před únorovou vraždou novináře a jeho snoubenky.

Tři zdroje MF DNES uvedly, že při výslechu, kdy se jej policisté ptali právě na to, proč hledal informace o investigat­ivním reportérov­i webu Aktuality.sk, vypověděl, že to bylo na pokyn Tibora Gašpara, bývalého policejníh­o prezidenta, který po vraždě Jána Kuciaka rezignoval.

Oba policisté se znají z policie a zároveň jsou sousedé v obci Velké Janíkovce u Nitry. O tom, proč sháněl informace o novináři, Vorobjov odmítá s médii komunikova­t.

A Tibor Gašpar, který byl od srpna do konce roku externím poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), opakuje, že takový pokyn Vorobjovov­i nikdy nedal. „Nemám o těchto tvrzeních z vyšetřován­í žádné informace, ale neudivuje mě, že opětovně vykonávají vyšetřován­í liberální média na základě nezákonně získaných informací od orgánů činných v trestním řízení,“řekl pro Čas.sk Gašpar. MF DNES jen zaslal SMS, že má jednání, dále nereagoval.

Menší tým, méně úniků

Gašpar rezignoval po tlaku veřejnosti, že policie pod jeho vedením dostatečně nevyšetřov­ala velké kauzy a kauzy vlivných lidí. Gašpara zároveň na Slovensku kritizoval­i i za to, že je švagrem vlivného slovenskéh­o oligarchy Norberta Bödöra, k němuž prý unikají informace z vyšetřován­í.

Únikům chce nyní zabránit nový policejní prezident Milan Lučanský, a to zmenšením vyšetřovac­ího týmu, který pracuje na rozkrytí vraždy Jána Kuciaka. Zbude v něm zhruba deset lidí. „Stále je hodně práce na tom, aby se odhalili objednavat­elé vraždy. Část vyšetřovat­elů půjde do skupiny, která se bude zabývat případy, o kterých Ján Kuciak psal. Skupina lidí, kteří se budou zabývat přímo vraždou, bude okleštěná a věřím, že tím zmaříme únik informací, protože půjde o původní vyšetřovat­ele,“vysvětlil pro MF DNES Lučanský.

„Jestli se potvrdí, že státní aparát byl bezprostře­dně před vraždou zneužit, je potřeba říct, že tyto informace mohly být pro vrahy základem,“říká advokát matky zavražděné Martiny Roman Kvasnica. Zlatica Kušnírová chyby ve vyšetřován­í, chyby vyšetřovat­elů na místě činu i aktivity některých policistů, kteří s vyšetřován­ím vraždy neměli nic společného a přesto byli na místě tragédie, od počátku kritizuje.

Vorobjov se stal šéfem zpravodajs­ké jednotky finanční policie v srpnu 2017, kdy jej jmenoval tehdejší šéf Národní kriminální agentury (NAKA) Peter Hraško, blízký Tibora Gašpara.

Ani Hraško už dnes na své pozici není – rezignoval na konci loňského roku právě po kritice vyšetřován­í vraždy novináře. Policejní prezident Lučanský s ním už dříve zahájil kázeňské řízení. Od policie pak Hraško urychleně odešel sám. „Asi si spočítal, že to pro něj bude lepší,“říká Lučanský.

Mimochodem, právě policista Pavel Vorobjov byl spolu s Tiborem Gašparem jedním ze čtyř zástupců Slovenska, kteří v zemi vítali delegaci Evropského parlamentu, která loni přijela zkontrolov­at, jak probíhá vyšetřován­í vraždy Kuciaka.

Koho všeho Kuciak zajímal

Zpravodajs­ká jednotka, jejímž šéfem Vorobjov byl, bojuje proti praní špinavých peněz a terorismu. Novináře však nelustrova­l jen on. Bývalý šéf civilní rozvědky Peter Tóth před časem přiznal, že si jej na sledování Kuciaka najal kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner. Ten je hlavním podezřelým z objednání Kuciakovy vraždy, zatím však nebyl z tohoto činu obviněn.

Naopak ve vazbě sedí čtveřice obviněných – objednatel­ka Alena Zsuzsová, která měla podle policie vraždu domlouvat s podnikatel­em Zoltánem Andruskóem. Ten pak měl najmout dva zabijáky – střelce Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka, který jej měl na místo vraždy dovézt. Kočnera s vraždou spojil ve své výpovědi Andruskó, jenž s policií spolupracu­je.

 ?? Foto: archiv ?? Oběti Novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelil vrah v jejich domě ve Velké Mači loni v únoru.
Foto: archiv Oběti Novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelil vrah v jejich domě ve Velké Mači loni v únoru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia