MF DNES

Staré diesely z Německa končí na Východě

-

BERLÍN, PRAHA Image dieselovéh­o vozu u německých řidičů v posledních letech utrpěla. Mnohé ojeté diesely proto nalézají nové užití ve střední a jihovýchod­ní Evropě. Upozornila na to agentura DPA.

Do nelichotiv­ého světla postavil naftový motor skandál kolem falšování testů emisí a hrozící zákazy vjezdu do center měst.

Podle statistik se v roce 2017 dovezlo do Česka ze zahraničí zhruba 165 000 ojetých vozů a loni to bylo zhruba 177 000 vozů. Podle odhadu předsedy české Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR Petra Přikryla měly naftové vozy na tomto počtu podíl zhruba 55 procent a vozy z Německa kolem 50 až 60 procent.

Přikryl se však brání, že v případě Česka nejde o žádný nárůst, spíše se dá hovořit o mírném poklesu. Podle průzkumu českého autobazaru AAA Auto, jednoho z největších v odvětví na středoevro­pském trhu, pochází 63 procent v ČR inzerovaný­ch ojetých vozů z dovozu z Německa – a 60 procent dovezených ojetin má dieselový motor, napsala dále DPA. Na sousedním Slovensku to je dokonce 78 procent.

Tento trend je patrný také u německých autoprodej­ců. Téměř třetinu z nich častěji kontaktují přímo prodejci ze zahraničí, kteří potom dieselové ojetiny také odkupují. Zjistila to listopadov­á anketa dieselový barometr společnost­i DAT.

Zatím bez regulace

Nízkoemisn­í zóny se zákazem vjezdu pro starší typy dieselovýc­h vozů v ČR, ale ani v Polsku, Chorvatsku a Srbsku zatím zavedeny nejsou. „Tady se ještě jezdí nerušeně a svobodně, úplně bez překážek,“říká Přikryl. Zákazníka zajímá, kolik auto spotřebuje. A tady má podle něho o 20 až 30 procent úspornější diesel výhodu.

Jedním z největších odběratelů ojetin je Rumunsko. Počet ojetých dieselů se tam podle úřadu pro registraci aut mezi lety 2017 a 2018 zvýšil o více než 31 000.

Dalším velkým odběratele­m je Srbsko. „Pro srbské zákazníky je hlavně důležité, aby auta byla levná,“říká majitel bělehradsk­ého autobazaru Slobodan Źurguz. A to znamená, že vozy jsou starší a mají najeto více kilometrů. Podle údajů srbského svazu dovozců motorových vozidel činí průměrné stáří ojetin dovážených do země 12 let. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia