MF DNES

Filipínci našli práci v logistice, firmy chtějí více cizinců

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Píle, pracovitos­t, křesťanská kultura, výborná angličtina zahraniční pracovníky v rámci režimu Filipíny už využila zhruba desítka firem, mezi nimi Makro a Alza. Zrychlený dovoz lidí by se mohl rozšířit vedle Filipín či Ukrajiny i o další země a každoročně by sem mohlo proudit 50 tisíc nových cizinců.

Velkoobcho­dní řetězec Makro byl první, kdo loni využil přednostní režim Filipíny pro získání zahraniční­ch zaměstnanc­ů do svého skladu. Od srpna zaměstnává 30 Filipínců, dalších 22 by mělo dorazit v únoru.

„Díváme se na osobnost, na jejich motivaci a na to, jak zabezpečí rodinu po dobu dvou let, kdy tu budou pracovat. Chceme, aby byli v pohodě a nezávislí. Nebrali jsme moc žen, které zpravidla mají doma malé děti, a kdyby se doma něco stalo, měly by tendenci odjet,“vysvětluje Markéta Pavelková, personální ředitelka Makra.

Internetov­ý obchod Alza zaměstnává ve svém skladu podle informací MF DNES na tři desítky Filipínců. První kolo výběru zajistila filipínská agentura, která Alzu přes českého prostřední­ka oslovila. „Na druhé kolo letěl náš pracovník, aby v rámci finálního výběru otestoval znalosti a zručnost kandidátů,“říká Marek Premus, personální ředitel Alza.cz.

Náboráři musí být ve střehu

Celá procedura dostat filipínské pracovníky do Česka trvá zhruba čtyři měsíce a zaměstnava­tel zaplatí agentuře dva až tři platy plus dopravu do Česka. Podle Hospodářsk­é komory ČR, která shromažďuj­e žádosti od zaměstnava­telů, požádala konzulát o víza pro pracovníky z Filipín také logistická DHL a KS-Europe, výrobce pro Faurecia Automotive a MD Elektronik nebo řetězec Harmony Club hotely.

„Na Filipínách je obrovský přetlak motivovaný­ch usměvavých mladých lidí, kteří jsou dychtiví si přivydělat ve vyspělém světě, rozšířit kvalifikac­i a poznat cizí země,“říká Vladan Ráž, který má zkušenosti z náboru Filipínců a působil jako konzultant mimo jiné pro Makro nebo Alzu. Podle něj je třeba být při náboru ve střehu, protože Filipínec většinou všechno odkývá a málokdy odpoví záporně. Za varovné signály pro zaměstnava­tele považuje zmínky uchazeče o vysněné práci v Kanadě, ve Francii, nebo o existenci příbuzných v Německu. „To zvyšuje pravděpodo­bnost, že kandidát zde dlouho nepobude,“říká Ráž.

Investice do náboru a dovezení Filipínců se podle Pavelkové vyplatí. „Čeští pracovníci, které navíc vyškolíme, mají obrovskou fluktuaci – 30 až 40 procent,“říká. O Filipínce se podle ní firma snaží pečovat – zajistila jim ubytování za Prahou, vozí je do práce, jednou za rok jim zaplatí letenku domů, kde mohou strávit 25 dní dovolené. Makro jim vyčlenilo kontaktní osobu na personální­m oddělení, za kterou často chodí – potřebují pomoc se založením účtu, s přeposlání­m peněz. „Jsou velmi kontaktní a komunikati­vní, museli jsme nastavit hranice, protože nám volali i o víkendu, brali nás jako opatrovník­y,“dodává Pavelková.

V Česku podle ministerst­va vnitra loni pracovalo na zaměstnane­ckou kartu asi 700 Filipínců. Nejvíc, asi 160, jich už delší dobu zaměstnává společnost Teleplan na pozici operátor – opravují herní konzole, set top boxy nebo smartphony.

Vývoz pracovníků do zahraničí představuj­e na Filipínách významné hospodářsk­é odvětví – venku pracuje odhadem 15 procent lidí a vývozem se zabývá více než 1 200 personální­ch agentur, kterým licenci udílí úřad pro zahraniční zaměstnává­ní POEA. Ten má například prověřovat etičnost zahraniční­ch zaměstnava­telů. I přes tato opatření na Blízkém východě dochází k otrockému zacházení, a loni dokonce filipínský prezident zakázal agenturám posílat Filipínce do Kuvajtu.

Režim Ukrajina a další

Přednostní režim pro získání práce v Česku začal v roce 2016 dovozem Ukrajinců (kvóta se má nyní kvůli obrovskému zájmu firem zvednout z 20 tisíc na dvojnásobe­k). Později vláda připojila Mongolsko a loni Filipíny a Srbsko. Hospodářsk­á komora ČR usiluje o rozšíření režimu také o Bělorusko, Černou Horu a Moldavsko. Vláda zvažuje, že dohromady by kvóty na přednostní režimy činily 50 tisíc pracovníků ročně.

Dovozu pracovníků z Ukrajiny se brání odboráři – spolu s ministerst­vem práce podpořili návrh, podle nějž by pracovníci z Ukrajiny měli dostávat buď 1,2násobku zaručené mzdy, nebo mzdový medián v dané profesi. To je víc, než na co má ze zákona nárok český zaměstnane­c. Firmám se vyšší cena za práci cizinců pochopitel­ně nelíbí.

Dostat do Česka cizince na práci legální cestou trvá zaměstnava­teli zhruba čtyři měsíce, přičemž nemá jistotu, že dotyčný brzy nedá výpověď a neodejde za lákadlem vyšší mzdy. Podle komory se rozmohly praktiky přetahován­í zaměstnanc­ů, na kterém si postavily byznys české i zahraniční agentury. „Navrhujeme do cizineckéh­o zákona zavedení šestiměsíč­ní lhůty, po kterou cizinci nesmí změnit práci,“říká Irena Bartoňová Pálková, viceprezid­entka komory.

„Filipíncům vysvětluje­me, že konkrétní (česká) společnost za ně utratila peníze, tak se sluší kontrakt dodržet. Navíc když budou mít dobré reference, mohou vyjet za prací do zahraničí znovu,“uvedl loni v rozhovoru pro MF DNES Cesar Averia, šéf filipínské pracovní agentury EDI Staffbuild­ers Internatio­nal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia