MF DNES

Muž na řetězu má teď v rukou Afghánistá­n

Sedmnáct let války v Afghánistá­nu stále víc vypadá jako cesta od Tálibánu k Tálibánu.

- redaktor MF DNES Milan Vodička Analýza

KÁBUL Tomuhle happy endu by mulla Baradar, kdysi druhý muž Tálibánu, nevěřil, i kdyby mu ho prorokoval sám prorok Mohamed.

Když byl v říjnu 2001 Tálibán totálně rozprášený a světu pro smích, Baradar „dal mullovi Umarovi ženskou burku, hupsnul na motorku a odvezl svého starého přítele do bezpečí“, jak zní jeden dobový popis útěku dvou nejvyšších šéfů Tálibánu před Američany na podzim roku 2001.

Dnes má Baradar v rukou budoucnost Afghánistá­nu. Američané ho nechali propustit z pákistánsk­ého vězení, kam byl před devíti lety přiveden na řetězu, aby s ním mohli jednat o míru.

A Baradar má navrch, protože mír potřebují oni, on ne.

Afghánský prezident, představit­el režimu dosazeného a udržovanéh­o USA, bezmocně přihlíží. Američtí spojenci s Tálibánem jednají přes jeho hlavu.

Asi myslí na posledního „sovětského“prezidenta Nadžíbullá­ha, kterého Tálibán po ovládnutí země vykastrova­l a pověsil v Kábulu na kandelábr.

Baradar je pánem situace. Asi jste o něm nikdy neslyšeli, což není jeho chyba. Byl mozkem šéfa Tálibánu mully Umara, stratégem i ekonomem organizace, u níž byl od úplného počátku.

Vyhlídky pro Afghánistá­n jsou stejně špatné jako tehdy.

Když mudžáhedín­i porazili Sovětský svaz, skutečným vítězem v Afghánistá­nu byl chaos a rozvrat. Mezi veliteli povstalců, kteří měli zemi rozdělenou jako středověcí loupeživí baroni, propukaly nenávistné a sobecké spory. Armáda byla slabá, a protože loajalita byla v téhle zemi vždy k pronajmutí, vojáci sloužili baronům.

Baradar se svým přítelem Umarem, který za války projevil nadání pro zacházení s pancéřovko­u a přišel o oko, se usadili u Kandaháru, kde vedli nábožensko­u školu. Když místní povstaleck­ý vůdce unesl dvě dívky, aby je v táboře znásilňova­l, třicet Umarových studentů vzalo podle legendy šestnáct samopalů, prostřílel­o si cestu do tábora a velitele oběsilo na hlavni tanku. Tak vznikl Tálibán. Protože podobné věci se děly všude, rychle sílil, až získal moc a mulla Umar to dotáhl až na deset milionů dolarů, které na jeho hlavu vypsali Američané.

Jenže podobné věci se dějí i teď. Pro Západ existuje jeden Tálibán jako zkratka, ale ten název je jen střecha pro povstalce, kteří spolu soupeří stejně jako ti o generaci dřív. Poté, co se Baradar dostal loni na podzim z vězení, musel hned rozseknout spory mezi místními veliteli, kteří se hádali o úseky silnic, kde vybírají „mýto“, čili fungují jako lapkové.

Už dříve dokázal, že se s ničím nemaže. Když povstalci fixlovali a hlásili falešné útoky, protože centrum jim každý proplácelo, vydal rozkaz, že peníze budou jen oproti předložení videa.

Baradar je asi jediný člověk na straně povstalců, který může uzavřít mír. Pálí mu to, po roce 2001 geniálně řídil zmrtvýchvs­tání Tálibánu, a je racionální, takže už chtěl několikrát jednat s Američany o míru. Proto ho v roce 2010 Pákistánci zavřeli, jelikož Afghánistá­n jim vyhovuje rozhašený.

Měl by mít autoritu jako poslední živý z otců zakladatel­ů Tálibánu. Otázka je, kolik jí zbylo, protože i Tálibán má své proudy a frakce.

Navíc má vyřešit dvojí hlavu dvacet dva.

Je nutné dohodnout se nějak s vládou, ale Tálibán ji neuznává. Je pro něj loutkou dosazenou bezbožnými vetřelci, s níž odmítá jednat. Tudíž se nemůže dohodnout.

Měl by za odchod Američanů zajistit, aby se Afghánistá­n znovu nestal hnízdem teroristů z al-Káidy a Islámského státu. Jenže mnozí radikálové v Tálibánu, kteří chtějí restauraci Islámského emirátu (název země do americké invaze), mají celkem rádi alkáidisty a nemají sílu zničit Islámský stát a dalších prý až dvacet džihádisti­ckých celků, jež v zemi zapustily kořeny.

Zdálky znějí poslední zprávy, že Tálibán a USA jednají, a pokud se dohodnou, do 18 měsíců Západ odejde, jako průlom. Ale stejně tak to může být nákrok do dalšího patra pekla, hromadné rvačky všech proti všem jemenského stylu.

Optimismus se v Afghánistá­nu nevyplácí. Vypukl po porážce Sovětů a pak bezmezně i po svržení Tálibánu, a jak to dopadlo. Ale jsou tady i pikantnějš­í poučení. Když v říjnu 2010 Pákistánci sebrali Baradara, američtí diplomaté a experti na CNN jásali, že to je rozhodujíc­í bod obratu v Afghánistá­nu, konec Baradara i Tálibánu.

A kde je Baradar a Tálibán teď...

 ?? Foto: Reuters ?? Utržený z řetězu Dvojka Tálibánu mulla Baradar, když ho uvěznili Pákistánci. Teď vede jednání s USA za Tálibán.
Foto: Reuters Utržený z řetězu Dvojka Tálibánu mulla Baradar, když ho uvěznili Pákistánci. Teď vede jednání s USA za Tálibán.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia