MF DNES

Tvrdý brexit by ukončil volný pohyb osob z EU

-

LONDÝN Britský ministr vnitra Sajid Javid zveřejnil plán, podle kterého vláda v případě odchodu z Evropské unie bez dohody ihned ukončí unijní pravidla volného pohybu osob pro občany zbývajícíc­h 27 zemí EU.

Javid představil záměr před včerejším hlasováním britských poslanců, kteří měli včera v pozdních hodinách rozhodnout o dalším postupu v brexitovém procesu.

Plán počítá s tím, že pro delší než tříměsíční pobyt bude Británie od občanů Unie požadovat víza. Kromě zemí EU se to bude týkat také Norska, Islandu, Lichtenšte­jnska a dále rovněž Švýcarska.

Pro přechodné období budou občané těchto zemí spolu se svými rodinnými příslušník­y moci jezdit do Spojeného království na návštěvy a za účelem studia nebo práce ve stejném režimu jako dosud. Pro pobyty delší než tři měsíce si však občané těchto států už budou muset zažádat o přechodný pobyt.

V případě, že budou chtít v Británii zůstat déle než tři roky, budou muset podat žádost již podle nového imigračníh­o systému, který bude spuštěn v roce 2021 a který bude založen na odborné kvalifikac­i. Ministr vnitra Javid uvedl, že Británie tak „poprvé za desítky let získá plnou kontrolu“nad svou hranicí a že „jednou provždy“ukončí režim volného pohybu s EU.

Naplní tak podle něj referendum o brexitu z roku 2016. Ministr však také dodal, že vláda zaujme k věci praktický přístup, aby zabránila zmatku. Plán je rozhodně méně vstřícný než červnový návrh, který by platil v případě schválení dohody o brexitu.

Podle něj by mohli všichni občané EU, kteří by do Británie přijeli do prosince 2020, požádat o přechodný pobyt a po pěti letech tohoto pobytu by pak měli právo zůstat v Británii trvale. Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Vystoupení Británie je naplánován­o na 29. března letošního roku. Britská premiérka Theresa Mayová sice s EU připravila dohodu o podmínkách brexitu, parlament ji však odmítl. Odchod Spojeného království z EU bez jakékoliv dohody je proto reálnou variantou. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia