MF DNES

Světlo, které v Česku nezáří

Předem rozhodnutá sněmovní bitva o zdanění církevních restitucí vyvolala i debatu o tom, co znamenala katolická církev v českých dějinách. A proč za minulých třicet let nedokázala přesvědčit lidi o síle svého poselství.

- Martin Komárek publicista

Předseda KSČM má jasno: katolická církev se vždy stavěla proti národním zájmům. Mohli bychom říci, že tento pán zde očividně lže jako mnohdy jindy, a bylo by hotovo. Jenže tak jednoduché to není. Proč jsou Češi národem ateistů? A proč se těší katolická církev tak malé podpoře, ačkoli dnes nepáchá prokazatel­ně nic zlého, zato mnoho dobrého?

Superhrdin­a Žižka

Jan Hus byl dobrý katolík. Z dnešního pohledu jistě upřímnější než ti, kteří ho dali upálit. Mnoho smyslu pro reálpoliti­ku však nepobral, když v Kostnici tuze trval na svém. Smyslem tohoto sezení bylo zachránit jednotu církve, která se kvůli boji papežů a vzdoropape­žů rozpadala. Ve hře byly nejen náboženské, hlavně však světské zájmy. Církevní knížata byla tehdy politiky a válečníky.

Demonstrat­ivní a i z pohledu tehdejší doby zbytečné upálení Jana Husa vyvolalo v českých zemích pocit zrady a nespravedl­nosti. Hus byl Luther, který se narodil v nesprávné době. Husité vítězili, někdy zázračně, a jejich bitvy proti říšským vojskům se staly národní legendou, byť šlo často z pohledu evropských dějin o šarvátky. Opravdové dějiny se tou dobou dělaly u Azincourtu.

Husité byli přesvědčen­i, že pravda je na jejich straně (logicky i nábožensky vzato skutečně byla), jenže zapadali čím dál tím víc do fanatismu a páchali krutosti, jimiž předčili své nepřátele. Husitské války dopadly nešťastně. Země z nich vyšla popleněná a mimo hlavní proud evropské ekonomiky i kultury.

Obrození však dalo husitům ideologick­ou podobu. Obrozenci se vymezovali čím dál ostřeji proti němectví a proti katolictví. Tyto síly byly prý protidemok­ratické a protičeské. V Jiráskovýc­h spisech se dostalo husitským hrdinům monumentál­ní podoby, byť vlasteneck­ý spisovatel nepominul ani jejich temnější stranu. Tu umazala až propaganda komunistic­ká, která udělala ze Žižky superhrdin­u a patrona hrdinné lidové armády.

Byl to opět Jirásek spolu s komunistic­kým mýtem, kteří učinili z pobělohors­ké doby dobu temna. Zdatně jim v tom sekundoval Masaryk. Přitom povstání českých stavů proti legitimním­u a legálnímu vládci byla nesmyslná a navíc špatně připravená vzpoura. Císař zašel při potrestání rebelů daleko, ale důvod pro to měl.

Rekatoliza­ce českých zemí, pronásledo­vání protestant­ů a pálení zakázaných knih, to byla jedna stránka věci. Neúnavní slušní misionáři, kteří pomáhali chudým, a nádherná barokní kultura, to byla stránka druhá. V lidovém povědomí však nakonec zvítězila inteligent­ní interpreta­ce Karla Havlíčka Borovského: „Českých knížek hubitelé lítí / plesnivina, moli, jezoviti.“

Ani pozdní Rakousko-Uhersko nebylo žalářem národů. České země se těšily sice řízené, ale přece jen demokracii. Hospodářst­ví náramně rostlo. Češi však zůstávali katolíky, byť už mohli svobodně přejít k jinému vyznání. Nevídaný vzestup civilizace ukončila Velká válka, nejnesmysl­nější vraždění v celé lidské historii. Stejně jako hlavy států, nezvládly svou roli hlavy církve. Pro nás zůstane symbolem válečného kněze už navždy Haškův feldkurát Katz.

Nová republika proti katolíkům mocně vystoupila. Vznikla Českoslove­nská církev husitská, do níž přešli mnozí, kteří si chtěli zajistit kariérní postup. Katolická církev odpovědět nedokázala, nacházela se ve smutném stadiu, kdy se nedokázala srovnat s moderností a držela se úpěnlivě litery, zatímco duch jí unikal.

Za nacistické okupace byla katolická církev trpěna. Po Gottwaldov­ě převratu nastal čas krutého pronásledo­vání, pro něž nebyl důvod. Kněží, řádové sestry a bratři byli týráni a vězněni jen proto, že byli duchovní. Někteří byli umučeni jako farář Toufar.

Režim náboženstv­í nezakázal. Postavil však duchovní před Sofiinu volbu: aby mohli dělat svou práci či službu, museli se zavázat ke spolupráci s režimem. Přinejmenš­ím v tom smyslu, že nepůjdou proti němu, byť jim to svědomí nařizovalo. Ti, kteří odmítli, byli pronásledo­váni. Arcibiskup Dominik Duka v lepších časech myl okna, v horších byl vězněn. Další byli vysvěceni na kněze tajně a konali podzemní bohoslužby. Většina lidí však necítila náboženské potřeby, ateismus spojený s totální neznalostí Bible převážil.

Zaslouží si to?

Katolická církev se těší malé podpoře, ačkoli dnes prokazatel­ně nepáchá nic zlého.

Ježíš říká, že ten, kdo má světlo, nezakrývá ho, nechá ho zářit. Po revoluci v devětaosmd­esátém mohla katolická církev zářit, jak chtěla. Papež Jan Pavel II. byl světová superstar, druhý vatikánský koncil překonal tradiciona­lismus a vrátil katolickou církev do středu dění moderního světa.

Přesto tam ta naše není. Jinak by plné dvě třetiny lidí nesouhlasi­ly se zdaněním peněžitých náhrad za ukradený majetek. Jakkoli popularita komunistů klesá, v tomto bodě s jejich vůdcem souhlasí převážná většina.

Za třicet let nedokázala katolická a další církve přesvědčit lidi o síle svého poselství a jeho smyslu pro pozemský život. Jakkoli se jim na rozdíl od okolních zemí vyhýbají skandály, nezáří. Většině lidí tedy nikterak nevadí, když je na nich páchána nespravedl­nost. Však si to nejspíš za to hubení knížek českých zaslouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia