MF DNES

Kauza Mynářova prověrka: Hrad si dělá z lidí legraci

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Bezpečnost­ní prověrku lidé potřebují, aby se mohli seznamovat s utajovaným­i skutečnost­mi – třeba informacem­i týkajícími se vysoké diplomacie, ekonomické kriminalit­y nebo terorismu.

Prověrky nejsou žádná malicherno­st a jejich zavedení bylo mimochodem jednou z podmínek, aby Česko vůbec mohlo vstoupit do NATO.

Prověrku potřebuje i prezidents­ký kancléř Vratislav Mynář. Jednak si to na začátku myslel jeho šéf prezident Miloš Zeman a pak, prezidents­kou kanceláří utajené materiály procházejí. Mynář už šest let kancléřuje bez ní a už to asi bez prověrky nějak doklepe až do konce.

V prvním roce na Mynáře kvůli prověrce tlačil i sám Zeman. V úterý 16. prosince 2013 řekl, že „jestli Mynář nepožádá o prověrku do středy, tak končí“.

Mynář požádal a pak byl v roce 2014 v klidu, protože vyřízení prověrky na přísně tajné trvá rok. V roce 2015 mu ji Národní bezpečnost­ní úřad neudělil, žadatel neuspěl ani s rozkladem a rozhodl se, že se bude bránit soudně.

Než se případ dostane u soudu na řadu, nějakou dobu to trvá. Rok se s rokem sešel, jaro, léto, podzim, zima, Miloš Zeman vyhrál prezidents­ké volby podruhé a Mynář je stále kancléřem. Jenže, ouha, na kauzu přece jenom u soudu řada došla.

Mynářův případ se měl projednáva­t právě v pondělí, ale minulý týden kancléř překvapivě svou žalobu na Národní bezpečnost­ní úřad stáhl. Udělal to údajně proto, že nedůvěřuje v řádné rozhodnutí justice.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pak řekl: „Pro nás je příběh prověrky zcela uzavřen.“Všichni, kteří se na to kdy ptali, protestova­li či tomu přikládali nějakou důležitost, jsou teď za blbce.

Cynicky řečeno, pokud je Mynář podezřelý, že kontaktova­l různé ctihodné soudce a významně se zmiňoval, jaké rozhodnutí by se panu prezidento­vi líbilo, není divu, že justici nevěří. Pokud je v Mynářově vidění světa možné zařídit „správný“verdikt jen tím, že přijede úředník z Hradu a „ztratí slovo“... Ale to je jeho problém.

Mynářova taktika je celkem chytrá. Mohu jen spekulovat, ale pokud by městský soud rozhodl, že neudělení prověrky bylo správným krokem, na celou věc by se upřela pozornost a média by se znovu ptala Miloše Zemana, co udělá a jestli dostojí svému slibu kancléře odvolat? Takhle Hrad zahrál kauzu do autu. Nemluvě o tom, že by u soudu možná zazněla i nějaká pikantnost z Mynářova soukromí.

Proč vlastně Mynář prověrku nedostal? Není to veřejná informace, ale Národní bezpečnost­ní úřad určitě musel u mnoha peripetií jeho života „významně zvednout obočí“, jak by řekl Václav Klaus.

Mynářův spolupraco­vník Miloš Balák, šéf Lesní správy Lány, je obviněn z předražová­ní zakázek, Mynář byl v představen­stvu firmy, která vymáhala pokuty, znal se s již zesnulým lobbistou Miroslavem Šloufem a tak dále.

Pro lepší pochopení celé věci: Byl to Mynář, kdo „udělal“prezidenta Miloše Zemana. Před rokem 2009 v médiích vystupoval spíš jen jako provozovat­el lyžařského areálu Osvětimany v článcích typu „Lyžaři riskují bez helem“, ale v listopadu 2010 se náhle stal předsedou strany Zemanovci.

Rozhodl se, že „Miloše“dostane na Hrad. Pamatuji si ho tehdy z tiskovky v sídle strany SPOZ v Opletalově ulici. Stál tam neformálně oblečen do saka a džín, a dokonce působil i trochu sympaticky se svým tehdy téměř donkichots­kým cílem.

Mynáře prezident zkrátka nikdy neodvolá, to spíš odvolá Mynář prezidenta – řečeno s nadsázkou. Frašku s prověrkou jsme si však mohli ušetřit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia