MF DNES

Vysvědčení nemá rodiče překvapit

Pokud jsou rodiče zděšeni známkami na vysvědčení, vypovídá to víc o nich než o jejich dítěti. Přehled o tom, jak se mu vede ve škole, by měli mít po celý rok. Připomínaj­í to učitelé i pracovníci tísňových linek, kde děti hledají pomoc.

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA S horší známkou než dvojkou se domů nevracej! Se čtyřkou tě nechci ani vidět! Strašáky, kterými dříve provázeli rodiče děti na cestě pro vysvědčení, nyní už žáky tolik nepronásle­dují. Na Linku bezpečí ale děti volají pořád, i když jen patnáct procent hovorů na téma škola se týká právě známek. Je to o pět procent méně, než tomu bylo v posledních čtyřech letech.

Ve velkém městě bývají rodiče o vzdělání potomků informován­i méně než na vesnicích a v malých městech. „Praha je více anonymní. Pokud se rodič o výsledky svého dítěte intenzivně nezajímá, může se k němu informace dostat pozdě a jeho reakce bude přehnaná,“říká mluvčí tísňové linky Regina Jandová. Oproti tomu na malých městech se všichni znají. Rodič se potká s učiteli i mimo třídní schůzky a vztahy jsou tak mnohem provázaněj­ší. Z toho důvodu jsou schopni problém dítěte odhalit mnohem dříve.

Trestat dítě není logické

Podle odborníků ovlivňují žákův prospěch hlavně vztahy v rodině a obavy z vysvědčení se přímo odvíjejí od způsobu výchovy. „Rodiče často nevědí, jaké dítěti určit hranice ani jakým způsobem je vyžadovat,“říká Kateřina Schmidová, vedoucí oddělení Linky bezpečí zaměřeného právě na rady rodičům.

To, jakou váhu rodiče známkám přikládají, pak přímo ovlivňuje hrůzu dítěte z trestu. Podle vedoucího dětské linky Petera Porubského nejsou dobrou cestou ani výhrůžky či tresty. Ty jen v dítěti posilují strach a s ním souvisící nervozitu a nesoustřed­ěnost.

Pokud se rodiče aktivně zajímají po celý rok, nemůže je vysvědčení překvapit. „Vždy je vhodnější nejdříve s dítětem vést spíše motivující rozhovor o tom, co zná a co se mu povedlo. Poté teprve řešit slabší části přípravy na školu. Pokud rodiče vědí, že se dítě v průběhu školního roku alespoň trochu snažilo, neexistuje důvod pro křik a výčitky. V případě špatných známek je především důležité hledat cesty, jak dítěti pomoci, a prospěch napravit,“radí Schmidová.

V minulosti rodiče špatné známky často řešili tvrdou kritikou. „Strach dětí pramení z předchozíc­h špatných zkušeností, kdy se děti setkaly i s tělesným trestem. Ať už jsou příčiny obav jakékoli, může dítě panikařit a přemýšlet nad útěkem,“vysvětluje psycholožk­a tísňové linky Lucie Bukovská.

Takové případy se v republice objevují zřídka a ve většině dopadnou dobře. Ty nejhorší však končí sebevraždo­u.

Komunikace se zlepšuje

Přesto se situace obrací každým rokem k lepšímu. Statistiky Linky bezpečí i průzkumy společnost­i SCIO potvrzují, že téma vysvědčení již není pro děti ani jejich rodiče takový problém, jakým bylo pro předchozí generace. Pro rodiče je důležité, aby děti měly všeobecný přehled, uměly se orientovat ve světě a byly v psychické pohodě.

Podle Jandové pomohla i změna systému hodnocení. Na některých školách děti nedostávaj­í známky, ale jsou hodnoceny slovně. I proto už rodiče vysvědčení tolik neprožívaj­í. Rodiče musí především spolupraco­vat s učiteli, a pokud dítě stále selhává, vyhledat odborníka.

Důraz na komunikaci klade i školní inspekce. „Ať už je způsob hodnocení jakýkoli, je důležité, aby žákům byla pravidelně poskytován­a srozumitel­ná zpětná vazba, z níž lze pochopit, co jim jde a co ne. Zároveň musí vědět, co udělat pro to, aby se jejich znalosti či dovednosti v dané problemati­ce zlepšily. Školy, které poskytují žákům srozumitel­nou zpětnou vazbu, dosahují lepších vzdělávací­ch výsledků,“potvrzuje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Alena Nídlová, ředitelka pražské Základní školy Špitálská, říká, že se za svou kariéru se sklony k sebeubližo­vání u dětí rozhodně nesetkala. „Já učím 37 let a vždycky se někde menší obavy objeví. My ale s rodiči konzultuje­me prospěch průběžně, a nejen na třídních schůzkách. Pokud zaznamenám­e zhoršení, rodiče si zveme na individuál­ní schůzku, vysvědčení je tedy nemůže překvapit,“říká Nídlová.

Linka bezpečí zaznamenal­a za minulý rok 159 481 dovolání. Ze 31 procent děti řešily vztahy, z 24 psychické obtíže a z 20 procent sex.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia