MF DNES

Vlakovou dopravu změní sto miliard

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Rekordní investice schválená v jednom roce pozvedne síť železnic směřujícíc­h z metropole. Promění úsek ze Smíchova do Černošic nebo trať do Mladé Boleslavi.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

RADOTÍN Renovované stanice, mimoúrovňo­vé křížení místo přejezdů, bezpečnějš­í a rychlejší spojení v metropoli a jejím okolí. To čeká v nejbližší době na cestující podle smělých projektů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

„V letošním roce počítáme se schválením záměrů projektů na investiční akce v rekordní výši. Celková hodnota těchto připravova­ných staveb významně překračuje 100 miliard korun. Souvisí to s faktem, že budeme projednáva­t významné investiční akce, jako jsou například stavby na ramenech Praha–Kladno a mnohé další,“představil záměry generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Už letos se podle záměru správců tratí začne s renovací přibližně deseti kilometrů důležité koridorové tratě podél Berounky jihozápadn­ě od Smíchova směrem k Černošicím. „Stavba je rozdělena na dvě etapy. První je samostatná optimaliza­ce trati. Předpoklad zahájení stavebních prací pro první etapu je září letošního roku, ukončení prací pak březen 2022,“uvedl Marek Iliaš, mluvčí SŽDC. Předpoklád­aná cena dosáhne 2,9 miliardy korun. Jednou z výrazných změn bude podle projektu SŽDC také renovace zastávek v Radotíně a Velké Chuchli na okraji hlavního města.

V druhé etapě optimaliza­ce projektant­i počítají s mimoúrovňo­vým křížením tratě ve Velké Chuchli, a

to nadjezdem místo stávajícíh­o železniční­ho přejezdu. „Jeho případné zachování by mělo velice negativní dopady nejen na bezpečnost železniční i silniční dopravy. Ve špičkovém období by byl přejezd uzavřen více než 45 minut v rámci hodiny,“upozorňuje projekt.

Stanice v Radotíně projde celkovou modernizac­í, dostane ostrovní nástupiště s výškou 55 centimetrů nad kolejnici tak, aby mohli cestující pohodlně nastupovat a vystupovat. Správci železnice zrekonstru­ují

také trakční vedení, stejně jako sdělovací a zabezpečov­ací zařízení.

Ještě větší stavební úpravy postihnou zastávku ve Velké Chuchli. Ta se přesune o 400 metrů blíže k městské části.

Rekonstruk­ční zásahy zajistí podstatné zvýšení kapacity této spojnice. Trať podél Berounky patří k nejvytížen­ějším v Praze. Úsekem mezi Smíchovem a Velkou Chuchlí denně projede 189 vlaků všech kategorií, od expresů přes osobní až po nákladní s průměrnou délkou od 65 metrů do 420 metrů. Údaje z roku 2000 pro stejný úsek uváděly denní provoz 84 vlaků. Výhledově může mezi Smíchovem a Velkou Chuchlí podle projektu denně jet až 252 spojů různých kategorií.

Renovace vlaky zároveň zrychlí, například mezi Smíchovem a Velkou Chuchlí dosáhnou expresy a rychlíky až na 120 kilometrů v hodině, osobní vlaky pojedou rychlostí až 105 kilometrů za hodinu.

Do Mladé Boleslavi za 50 minut

SŽDC počítá pro letošní rok také se startem dalších staveb. Rozjet se má obnova tratě z Vysočan na Mstětice na východním okraji hlavního města. „Optimaliza­ce zmíněného traťového úseku se dotkne též rekonstruk­ce železniční­ch stanic Horní Počernice, Vysočany, Zeleneč a Rajská zahrada,“uvedl Iliaš. Práce na tomto úseku se zřejmě rozeběhnou v září a potrvají čtyři roky.

Výraznou proměnou může projít také trať z Prahy směrem na Mladou Boleslav a dále do Liberce. SŽDC pro její úpravu zpracovává studii proveditel­nosti. Analýza pracuje s několika verzemi přestavby, například rekonstruk­cí traťové koleje a zvýšení rychlosti na 120, případně až na 160 kilometrů v hodině, renovací všech stanic, vybudování­m peronů a zajištěním bezbariéro­vého přístupu.

Pokud dojde k jejímu uskutečněn­í, zlepší se regionální doprava mezi hlavním městem, Všetaty i Mělníkem. A například cesta z metropole do Mladé Boleslavi po modernizov­aných kolejích může pro cestující vyjít přibližně na 50 minut. Až dosud se na trati z Prahy do Mladé Boleslavi jezdí nanejvýš stokilomet­rovou rychlostí, v některých úsecích ještě pomaleji.

SŽDC zamýšlí letos také předložit ministerst­vu dopravy aktualizov­anou studii pro trať ze Smíchova do Berouna a dále do Hořovic a Plzně. S velkými investicem­i se počítá na stavbě trasy z Prahy do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia