MF DNES

„Pro DPP i Huawei jsem současně nepracoval“

-

PRAHA Právník a partner advokátní kanceláře HSP & Partners Květoslav Hlína odmítá tvrzení dozorčí rady dopravního podniku (DPP), že pracoval zároveň pro DPP i firmu Huawei. Možné bezpečnost­ní riziko kanceláře HSP & Partners pro DPP označil za absurdní.

Dozorčí rada DPP v pondělí doporučila představen­stvu revizi všech smluv s HSP & Partners a doporučila ukončit s ní spolupráci.

Kancelář v minulosti zastupoval­a Agrofert a v médiích se loni objevily informace o vlivu Hlíny na chod DPP. „Spekulace, které byly zveřejněny o údajném střetu zájmů a lobbistick­é činnosti mé osoby a pod jejichž vlivem bylo pravděpodo­bně přijato předmětné rozhodnutí dozorčí rady, jsou zcela nepravdivé,“uvedl Hlína.

Náměstek primátora a předseda dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že revizi smluv a ukončení spolupráce doporučila dozorčí rada právě kvůli tomu, že kancelář měla pracovat zároveň pro Huawei i DPP. Produkty Huawei jsou použity v části pilotního provozu připojení k internetu v metru.

Podle Hlíny kancelář čínské firmě poskytoval­a právní služby krátkou dobu začátkem roku 2017. „Neměly jakoukoliv souvislost s kterýmkoli­v z našich jiných klientů, samozřejmě ani s DPP,“uvedl Hlína. Přijetí rozhodnutí rady považuje za alarmující. Kancelář se prý nepodílela ani na projektu připojení k internetu v metru. „Je zřejmé, že nebyla vynaložena ani minimální snaha o ověření objektivní­ho stavu a získání objektivní­ch informací,“uvedl a dodal, že kancelář zvažuje právní kroky, neboť jí prý současné dění způsobuje škody.

„Střet zájmů advokátní kanceláře nejsem schopen posoudit. Dnes je to tak, že rámcová smlouva skončila k 31. prosinci 2018 a kancelář nás zastupuje v několika soudních sporech,“řekl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Podnik si nyní nechá prověřit všechny aktuální spory a zjistí, v jakém jsou stadiu.

Kancelář HSP & Partners vypracoval­a pro DPP například analýzu získání pozemků nutných pro stavbu trasy metra D. (ČTK)

 ??  ?? Špionáž v metru? Produkty Huawei jsou použity v části pilotního provozu připojení k internetu v metru. Ilustrační foto: Y. Renelt, MAFRA
Špionáž v metru? Produkty Huawei jsou použity v části pilotního provozu připojení k internetu v metru. Ilustrační foto: Y. Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia