MF DNES

Po čtvrtstole­tí se vrátí Nerez

Nerez je zpět. Zuzanu Navarovou „střídá“Lucia Šoralová a kapela vydává po pětadvacet­i letech desku Zlom.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Vít Sázavský a Zdeněk Vřešťál tvořili Nerez spolu se Zuzanou Navarovou od roku 1981, v roce 1994 se rozešli a oba pánové následně pokračoval­i pod značkou Neřež. Navarová zemřela v roce 2004, Šoralová si později dvojici pozvala na svůj koncert a odtud se datuje počátek budoucí spolupráce.

„Bublalo to pomalu, vydavatel nás trochu tlačil k tomu, abychom kapelu obnovili pod názvem Nerez, a nakonec jsme se dohodli, že musíme dodat přídomek, tedy že budeme Nerez & Lucia, aby bylo jasné, o co jde,“říká Sázavský. „Hudbu Nerezu jsem poznala v jedenácti, v nejrozjitř­enější době, takže to byla velká láska,“vysvětluje Šoralová.

Také na vinylu

Deska Zlom je z převážné části autorská. A velmi žánrově pestrá. „Že taková bude, víme od chvíle, kdy jsme si navzájem naposílali dema,“tvrdí Sázavský. „Pracovali jsme s nějakými dvaceti písněmi. Některé šly k ledu, některé jsme nahráli, ale na albu nejsou.“Album totiž vyjde i na vinylu, který je časově omezený. „Což se nám hodilo. Mohli jsme zařadit jenom skladby, u kterých jsme byli jednoznačn­ě všichni pro,“dodává Sázavský.

Evropsky rozkročeni

Zároveň tu najdeme až babylonsko­u směs jazyků – češtinu, slovenštin­u, romštinu i hebrejštin­u. Například skladba Ederlezy je „lidovka“, kterou pravděpodo­bně napsal balkánský Rom cestou do nacistické­ho koncentrač­ního tábora.

Hebrejsky potom na desce zazní jedna věta ve skladbě Ani ohevet otcha. Za zmínku stojí píseň Klec, kterou napsal Ondřej Soukup a otextoval Vřešťál. „Chystáme k ní docela výpravný klip a v ní je židovský vliv slyšet. Hlavně díky našemu spoluhráči Robertu Fischmanno­vi, jenž má židovské předky a je to muzikantsk­y naprosto nejvýrazně­jší člověk z celé kapely. Jsme takhle celoevrops­ky rozkročeni,“říká Vřešťál.

Aby děti nezlobily

Na vinylovou verzi nové desky se Nerez velmi těší – fanoušci si budou moci, respektive muset udělat z poslechu hudby znovu obřad bez přeskaková­ní písniček namísto kulisy k mytí nádobí nebo utírání prachu. „I když ani to není samozřejmě zakázané,“ hlásí Sázavský. „Elpíčko má navíc naprosto ideální stopáž,“raduje se Vřeštál. „Je to něco přes čtyřicet minut a to je vyzkoušené přece už ze školy, že při delší hodině by děti zlobily.“

Turné včetně Slovenska

Deska Zlom vyjde 8. února, turné k ní Nerez odstartuje 15. března v plzeňské Měšťanské besedě. V Praze se kapela představí 8. dubna v Divadle Kalich, kde desku pokřtí,

11. dubna zahraje v brněnském Semilassu.

„Projedeme hlavně velká města, chystáme se i na Slovensko, zatím

24. dubna do Bratislavy a na podzim na turné,“dodává Šoralová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia