MF DNES

Jak Zeman opanoval Hrad i film o Horáčkovi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dějiny si pamatují jen vítěze. Koho zajímá poražený, nadto rok poté, co Michal Horáček v prezidents­kých volbách neprošel ani do finále? Nicméně film o jeho kampani Máme na víc nese tolik chyb, že se v kině prostě nedá přehlédnou­t.

Šest chyb a jedno kouzlo

První chyba: střet zájmů. Dokumentar­ista Robin Kvapil hned na úvod sdělí, že sám nabídl Horáčkovi pomoc s kampaní, protože nechce na Hradě Miloše Zemana. Divák musí od režiséra sedícího současně v týmu poradců natáčeného kandidáta předem čekat podjatost.

Druhá chyba: sebestředn­ost. Hrdinou má být Horáček, ovšem režisér neustále stáčí kameru na sebe. Budí dojem, že právě on vymyslel ty nejlepší nápady, za něž ho šéf chválí, případně mu je kazí. Dokumentar­ista coby svědek událostí do obrazu prostě nepatří a ti, kdo rádi napodobují exhibice Michaela Moorea, zase postrádají jeho vtip.

Třetí chyba: opakování. Když už se točí tak nezáživná látka, divák věří, že poskytne alespoň pikantérie ze zákulisí. Ale snímek z velké části kopíruje známé zpravodajs­ké záběry, tiskové konference, sbírání podpisů, setkání s občany, veřejné debaty kandidátů, sčítání hlasů, reakce na výsledky, televizní diskuse. Paradoxně díky tomu, že Horáček bral zavděk hostováním v pořadech Jaromíra Soukupa, působí snímek Máme na víc jako mocná propagační upoutávka TV Barrandov.

Čtvrtá chyba: nadšenectv­í. Není divu, že film působí amatérsky, podobně se chovají i lidé, jež představuj­e, včetně členů Horáčkova štábu. Jsme mladí, zapálení, oddaní, tryská z plátna – ovšem současně z něj čiší, že aktivistic­ké emoce těžko nahradí profesioná­lní práci výrobců kampaní, kteří stejně věcně prodávají politiky i jogurty.

Z padoucha hrdinou

Pátá chyba: jednotvárn­ost. Zřejmě pro svou příslušnos­t ke „klubu“zúžili tvůrci i zaměření dokumentu na interní posedlost Milošem Zemanem. Prakticky celá kampaň spočívá v monitorová­ní Zemanových výroků a činů, v jejich komentován­í, vyvracení, odmítání či uvádění na jedinou pravou, tedy vlastní míru. Antizemano­vský fanatismus je tak monotónní, že jednak unavuje, jednak může zabírat přesně opačně.

Chyba šestá: loajalita. Nelze uvěřit, že by v zákulisí občas nepadaly drsnější výrazy i umělé masky, ale dokument se k „šéfovi“chová uctivě, bez nadhledu. Jen výjimečně v krátkých střizích snímá jeho zklamání: když Horáček přihlíží vystoupení Jiřího Drahoše na tribuně, kam jeho nepustili, když se probírá vina předvolebn­ích průzkumů na vytváření „falešné reality“či když po Zemanově vítězství žasne: „Co ty lidi chtějí? Čím je tak baví?“

Což je jediné, ač bezděčné kouzlo nudného filmu. Sám je přece založen na fascinaci Zemanem, čili nakonec také vlastně vypráví o vítězi.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Kandidát Michal Horáček před rokem usiloval o úřad prezidenta. Máme na víc Česko, 2019
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Kandidát Michal Horáček před rokem usiloval o úřad prezidenta. Máme na víc Česko, 2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia