MF DNES

Ceny Thálie se přesunuly až na podzim

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Tradiční kaskáda oborových cen, které si zabírají víkendové vysílací časy od ledna až po duben, bude letos o jednu show ochuzena. Jak MF DNES potvrdil prezident Herecké asociace Ondřej Kepka, Ceny Thálie se k hercům, zpěvákům a tanečníkům v tradičním termínu na konci března nedostanou. „Bude to na podzim,“uvedl. „K přesunu jsme dospěli po zralé úvaze. Zaprvé to bude hodnocení za klasickou divadelní sezonu a zadruhé se předávání nebude tříštit se Lvy, Miss a podobně. O termíny jsme se totiž vždy prali,“vysvětlil prezident asociace a dlouholetý režisér slavnostní­ho večera.

Přesné datum předání zatím není známo, jasno bude nejspíše na konci února, kdy Herecká asociace chystá tiskovou konferenci. „Podzimní termín nám přijde lepší, shodují se na tom všichni od Národního divadla přes Českou televizi po Hereckou asociaci. Nastane tak největší refresh Thálie po pětadvacet­i letech,“pokračuje Kepka.

„Kalendářní rok nemá v divadelníc­h cenách logiku, divadlo má svoji sezonu,“dodává. Takový přesun však způsobí, že letos budou poroty nuceny hodnotit herecké výkony dokonce za rok a půl. „S tím se nedá nic dělat. Další ceny však už budou vždy za sezonu. Konkrétně od června do května, protože červnové premiéry jsou jinak pro hodnotící poroty nestihnute­lné,“vysvětluje Kepka. Letní premiéry tedy každý rok spadnou až do další sezony.

Logicky se posune i termín vyhlášení nominací, letos budou odhaleny v září.

O peníze nejde

Kepka vylučuje spekulace, že by za posunem cen stála finanční tíseň. „Že nejsou peníze na Thálie, je bohužel pravda. Ale peníze by nebyly ani v březnu, ani v říjnu, přesun nám nijak nepomůže. Nastal by, i kdyby peníze byly,“ujišťuje.

„Bohužel jsou vůči nám skoupé státní instituce. Stále nepochopil­y, že Thálie jsou nejprestiž­nější a nejobsáhle­jší divadelní ceny. Žádné jiné adekvátní nejsou,“upozorňuje prezident Herecké asociace, která ceny každoročně organizuje. „Veřejnost si myslí, že jsme na úrovni státních cen, a sponzoři se ptají, kolik nám dává ministerst­vo, Praha a kraje. A když řekneme, že nic, tak nechápou,“hlásí. Ceny Thálie přišly o hlavního marketingo­vého partnera, firmu Czech Teleaxis, a nového se jim dosud najít nepodařilo, takže Kepka nemůže zaručit, že předávání bude ve stejném duchu jako předchozí ročníky. „Každopádně Thálie budou,“ujišťuje. „Výhoda je, že se dají udělit i v kavárně. Nikde není řečeno, že to musí být show v Národním divadle v živém přenosu. Provoz porot snad ufinancuje­me a sošky máme,“dodává.

Ceny Thálie uděluje Herecká asociace od roku 1993. Loni předala celkem šestnáct sošek, vedle mužských a ženských kategorií v činohře, opeře, muzikálu a baletu dostávají cenu i oborové legendy. Asociace dále předává cenu za přínos loutkohere­ctví, činoherci do 33 let, Zvláštní cenu Kolegia a nově Cenu za šíření divadelníh­o umění.

Kalendářní rok nemá v divadelníc­h cenách logiku.

Ondřej Kepka prezident Herecké asociace

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia