MF DNES

Mistr cestopisu Fermor vystačil s librou týdně

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Soubor novodobé anglické prózy přeložené do češtiny je zase o krok blíže dokonalost­i. Na řadu totiž konečně přišel i britský spisovatel Patrick Leigh Fermor a jeho nejznámějš­í dílo Čas darů z roku 1977.

Fermor, držitel Řádu britského impéria a Řádu za vynikající službu platí za jednoho z nejobdivov­anějších cestopisců minulého století. Výrazně se zasadil o budování britsko-řeckých vztahů a během druhé světové války se účastnil bojů na Krétě.

V Čase darů se Fermor, který zemřel před osmi lety v úctyhodném věku 96 let, vrací ke svému prvnímu velkému putování. Z rodné země až do Istanbulu. Pouť trvala přes rok a osmnáctile­tý mladík během ní poznal doposud neodhalené krásy evropských zemí. Žít měl v plánu skromně – jeho kapesné činilo jednu libru týdně. Poštěstilo se mu však ochutnat i jiný život – komfortní a zámecký.

Během svého putování zavítal také do Prahy. Kapitola věnovaná zasněžené Praze a Chrámu sv. Víta bude potěšením pro každého českého čtenáře. I kdyby jej snad zbytek knihy nezajímal. Tak silné vyznání lásky cizí zemi z pera zahraniční­ho autora se jen tak nevidí.

Kouzlo tkví v autorově jazyce a bohatém slovníku, který je, byl a bude hlavním předpoklad­em pro psaní kvalitní cestopisné literatury.

Ve svém cestovatel­ském vyprávění Fermor pokračoval v knihách Between the Woods and the Water z roku 1986 a The Broken Road, která vyšla posmrtně v roce 2013.

Autorem překladu je Daniela Orlando.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia