MF DNES

Koblížkova finská cesta: Z partyzána do reprezenta­ce

- — Jan Daněk

Kdo ví, jak by se odvíjela jeho hokejová kariéra, kdyby na něj táta v patnácti letech nezatlačil. Na stole se Radku Koblížkovi už nějakou dobu válela nabídka z Finska, jenže on nechtěl opustit milované Brno.

Až po otcově naléhání souhlasil: Tak fajn! „23. července 2013 večer jsem stál na letišti s bágly a hokejkami. Poprosil jsem bráchu, ať mě vyfotí. Dal jsem fotku na Facebook a ještě než jsme vzlétli, naskákalo mi pod ní strašně moc lajků a komentářů s přáními, ať se mi daří,“zavzpomína­l pro bezfrazi.cz.

Pochyby mu to tehdy nerozehnal­o. Ale i tak z mladíčka, který zprvu fyzicky nezvládal tréninkové dardy a několikrát chtěl prchnout domů, vypiplali v Oulu šampiona.

Za Kärpät nastoupil Koblížek na jaře i v úspěšné finálové sérii a nyní má v suverénně nejlepším týmu finské ligy stabilní flek v první lajně! Jedenadvac­etiletý křídelník letos zvládl 41 mačů, sesbíral 22 (8+14) bodů a pár odborníků reprezenta­čnímu trenéru Miloši Říhovi vytklo, že jej opomenul už při předchozí nominaci.

Koblížek se dočkal až včera a mohlo to pro něj znamenat další hokejovou satisfakci. Ti, kteří ho znali už coby nadějného dorostence, mu odchod do ciziny vyčítali. „Na internetu jsem si o sobě přečetl, že jsem partyzán,“vykládal po zisku finského titulu. „Neodešel jsem v dobrém, byl to tehdy problém. Ale bylo nás takových víc.“

Z Brna do Finska se třeba před ním vydal i brankář Dominik Hrachovina, který se už podíval i na mistrovstv­í světa a také si vychytal lukrativně­jší angažmá v KHL. Kam zavede finská cesta Koblížka?

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??
 ??  ?? Nováček Kouč Říha poprvé povolal i Radka Koblížka.
Nováček Kouč Říha poprvé povolal i Radka Koblížka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia