MF DNES

Trenér Říha už tuší, jak stvořit tým pro MS Bez experiment­ů

Kouč Miloš Říha neuhýbá ze své cesty a dál skládá hokejový nároďák z prověřenýc­h hráčů.

- Hokejový reportér MF DNES

Robert Sára

Možná z toho příští neděli po obědě bude premiérová pohádka o Koblížkovi, mnohem pravděpodo­bnější je však to, že v televizi spíš znovu poběží ta prověřená o statečném Kováři.

Ačkoli se v nominaci na únorové Švédské hry, kterou včera trenér národního týmu Miloš Říha oznámil, objevilo i jméno 21letého útočníka Radka Koblížka, tým bude znovu stát na ostřílenýc­h reprezenta­ntech, což symbolizuj­í návraty Jana Kováře či Milana Gulaše.

„Nechceme obehrávat 120 hráčů. My chceme vytvořit základ týmu, kostru. Jsme kritizován­i, že jsme šli touto cestou. Ano, mládí je devíza, ale mladí to musí prodat, aby si jich někdo všiml. A jejich práce musí být daleko tvrdší, aby starší hráče vyšťouchli z ligy. Jestli nám v ní hraje 42letý hráč a patří k nejlepším, tak je to ostuda,“tvrdí Říha.

Ten zatím na dvou turnajích Euro Hockey Tour, kde Češi skončili poslední, „použil“33 hráčů v poli, teď se číslo může dostat přes 50. Je však potřeba říct, že někteří, které chtěl Říha povolat, si skrz své klubové manažery vyprosili volno (Kubalík, Novotný, Řepík). A vyjma Koblížka si sezonní premiéru odbudou dávno prověření (Birner, Filippi, Kvapil, Gulaš, Kovář, Holík, Zaťovič).

Když Říha v červnu nastupoval k reprezenta­ci, tvrdil, že chce navázat na svého předchůdce a dávat prostor mladým. Jenže s rozjezdem sezony pochopil, že myšlenka je to hezká, leč se těžko realizuje. Mladých, kteří by mohli hrát v národním týmu, je v lize pár. „Finsko má v lize 19 mladých, kteří mají ice time 23 minut. Švédsko jich má 20 s průměrem 20 minut a my...“zlobí se Říha – přesně jednoho, Jakuba Galvase z Olomouce. „Jenže když si to vezmete, tak byl na mistrovstv­í světa dvacetilet­ých mezi nejhoršími obránci, přitom měl být nejlepší.“I tak je Galvas jedním z náhradníků a může si příští týden ve Švédsku zahrát.

Říhu nejvíce štve, že mladí nemají důvod v tuzemsku zůstávat, že cítí, že pro jejich rozvoj je lepší „prchnout“do zahraničí. „My jim musíme vytvořit prostor, aby tady zůstali.“A navrhuje rozjet olympijský výběr, určité reprezenta­ční béčko, který by se v sezoně účastnil dvou akcí a hráli v něm mladí.

Jen jedna pětka z NHL

Zpět ale k současnost­i. I když Říha sází na kostru, je jasné, že se na květnovém mistrovstv­í světa v Bratislavě neobejde bez posil z NHL. Manažer Petr Nedvěd i Říhův asistent Robert Reichel se před pár dny vrátili z inspekční cesty po Americe plni optimismu, když od všech hráčů včetně Davidů Pastrňáka a Krejčího slyšeli, že by měli zájem na šampionátu hrát.

A ač Nedvěd na včerejší tiskové konferenci četl slušný seznam jmen, která jsou v NHL k mání, je třeba říct, že tak je to vždycky. V únoru nikdo neodmítá, to přichází až v dubnu a květnu. Řada hráčů se cítí na konci sezony unavená, dalším končí smlouvy, jiní chtějí být s rodinou, a tak je nejlepší onen seznam uchazečů dělit dvěma, spíše třemi.

Vždyť i Říha už teď s výhledem na turnaj v Bratislavě plánuje: „Chtěli bychom postavit dvě silné pětky z hráčů, kteří jezdili na EHT. Jednu pětku z Ameriky a doplnit to mladými, kteří budou impulzem.“Mezi mladé počítá především hráče, kteří teď působí v AHL (Nečas, Kaut, Zadina).

S vyšším importem z Ameriky je opatrný, neboť se chce poučit z chyb předchůdců. Velký příliv hráčů ze zámoří nedělá v týmu vždycky dobrotu. Je jasné, že zvlášť mezi obránci americkou výpomoc potřebuje, to Říha přiznává: „V extralize i v Evropě nemáme žádné super lumeny.“

A hodila by se i jednička do brány. V Evropě se zatím nejlépe jeví Jakub Kovář, jenže ten je teď zraněný, a tak ho Říha neotestuje. Zatím v reprezenta­ční sezoně odchytal jen jeden duel, ve kterém se navíc zranil. „Škoda, že jsme nemohli vyzkoušet, jestli to ustojí.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sázka na jistotu Reprezenta­ci čeká třetí turnaj pod Milošem Říhou, který opět sází na prověřené hráče.
Foto: Profimedia.cz Sázka na jistotu Reprezenta­ci čeká třetí turnaj pod Milošem Říhou, který opět sází na prověřené hráče.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia