MF DNES

Proč Sparta ztrácí vůdce? Těžký život s rekordní visačkou

-

David Čermák

Jan Palička

nehodil. Klub z něj udělal kapitána a fanoušci věřili, že rozklížený tým vytáhne z bahna. Stanciu ale zazářil jen občas, v důležitých chvílích nepomohl tak, jak by se od rekordní posily čekalo. Navíc bylo celou dobu znát, že je až příliš v područí své agentky Prodanové, která jeho kariéru řídí a směruje – momentálně do arabského světa.

I jeho éra zhořkla, takže se ani o Stanciovi nedá říct: Tenhle borec fakt za hříšné peníze stál.

Stanciu není jediný. Našli byste i výrazně křiklavějš­í případy. Takové, ve kterých měly pojmy „cena a výkon“nekonečně daleko k rovnováze.

Szilárd Németh by mohl vyprávět. Není náhoda, že za slovenskou reprezenta­ci nastřílel 22 gólů a kopal anglickou ligu za Middlesbro­ugh. Jenže ve Spartě na podzim 1997 vyhořel. Totální zmar. Osm startů, nula gólů a sbohem! „Je lepší hrát v Košicích než se trápit ve Spartě,“poradil mu majitel obou klubů Alexander Rezeš. Németh ani chvíli neváhal. V 90. letech nebyl připravený na Spartu a už vůbec ne na tlak, který s sebou přinášela tehdy závratná 35milionov­á cena.

Obecně se dá říct, že do Česka nemíří tak excelentní a zocelení borci, aby ustáli očekávání. Žádný Neymar, Bale, Ronaldo nebo Mbappé, u nichž byly rekordní sumy sázkou na prověřenou kvalitu.

Ale i světové kluby občas výrazně ustřelí, ne že ne. Real Madrid koupil kolumbijsk­ého hračičku Jamese, hrdinu mistrovstv­í světa 2014, za 76 milionů eur. Čekaly se zázraky – a nestalo se téměř nic.

Chelsea se sekla s obávanými kanonýry Ševčenkem či Torresem. Oba prostě vyčpěli. V Manchester­u United zase před čtyřmi lety zvadl Argentinec Di María, v té době nejdražší britský nákup všech dob.

Historicky největší přešlap zřejmě udělal Betis Sevilla, když v roce 1997 kupoval brazilskéh­o dribléra Denílsona ze Sao Paula. Za téměř dvě miliardy korun z něj udělal nejdražšíh­o fotbalistu planety. A Denílson? Dal třináct gólů za sedm let.

„Psychicky mě ubíjelo, jak se pořád řešila přestupní částka. Nedokázal jsem se koncentrov­at sám na sebe,“přiznal s odstupem.

V českých podmínkách jako by to platilo tuplovaně. Výjimkou nebyli ani takoví matadoři jako Radim Nečas nebo Dragiša Binič, které začátkem 90. let pohádkově zaplatil slávistick­ý mecenáš Korbel.

Měli krásné záchvěvy, nikoli trvale nadprůměrn­ou formu, se kterou by Slavii dotáhli k titulu. Tvořivý záložník Nečas, za kterého do Baníku přiletělo 25 milionů, vzpomínal: „Nebylo snadné skousnout, že se pořád mluvilo jen o milionech. Ten tlak si málokdo umí představit.“

Stanciu naopak zvyklý byl, protože už do Anderlecht­u přicházel za rekordní peníze. Přesto se v Česku s očekáváním rval jen rok – než ho zlákalo arabské volání.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia