MF DNES

Dětští lékaři zavírají ordinace

Třetina doktorů do pěti let skončí, náhrada za ně nebude, ukázal velký průzkum

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Katastrofa se ještě nekoná, krize už ano. I tak se dají interpreto­vat potíže, které nejspíš už brzy rodičům nastanou při hledání dětského praktickéh­o lékaře.

Až třetina z nich se totiž chystá v nejbližšíc­h pěti letech zavřít ordinace, více než stovka z nich to udělá do dvou let. Nejvíc se to týká lékařů starších 65 let. Důvod je prostý, chtějí už do důchodu. Doktorům však vadí i složitá legislativ­a a náročná administra­tiva. Do pěti let mohou skončit stovky lékařů.

Ukázaly to výsledky dotazníkov­ého šetření mezi více než tisícovkou lékařů, které pro Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR zpracovala katedra demografie a geodemogra­fie Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Šetření je unikátní. Sami lidé odpovídali, kdy chtějí odejít. To osobně nikdo neřekne, to jsou citlivé údaje,“říká předsedkyn­ě SPLDD ČR Ilona Hülleová.

Odpovědi dětských praktiků ale vysílají ještě jeden zásadní vzkaz. Ač třetina z oslovených lékařů chce s praxí skončit, víc než polovina nemá nástupce. Příčin je podle Hülleové víc. V oboru je převaha žen, až 90 procent. A ty jdou po atestaci na mateřskou dovolenou. Další část lékařů někdy končí zkratovitě, třeba kvůli e-receptu, EET či problémům s rodiči svých malých pacientů.

Ministerst­vo zdravotnic­tví, které má analýzu k dispozici, si stav uvědomuje. Plán nápravy už má.

V rámci reformy primární péče chce dát lékařům větší kompetence, připravuje nová pravidla rezidenční­ch míst, tedy dotací na předatesta­ční přípravu mladých doktorů, obnoví vzdělávací obor praktické dětské lékařství. Do něj od roku 2004 vstoupilo 577 lékařů, do loňského října jich atestovalo 297. Obor byl však předloni sloučen v jeden, jehož absolventi můžou pracovat jak na dětském oddělení v nemocnici, tak jako praktici. „Při nejbližší příležitos­ti se ministerst­vo pokusí o novelu tohoto zákona tak, aby byl obor praktické dětské lékařství osamostatn­ěn,“potvrdila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Zahlcují nás administra­tivou, to je příšerné. Kontakt s pacientem se ztrácí.

Pětašedesá­tiletá dětská praktická lékařka Miroslava z Brna přesluhuje šest let. Má v plánu skončit, ale rodičům svých malých pacientů zatím nic neřekla. I to je důvod, proč nechce uvést celé jméno. Aby je neděsila. V kartotéce má 1 100 dětí.

Názor ale určitě nezmění, k pokračován­í praxe ji podle vlastních slov nic nemotivuje, navíc ji práce v jejím věku už zmáhá. „Jsou stále větší tlaky vyšších míst, zahlcují nás administra­tivou, to je příšerné. Kontakt s pacientem, který bychom potřeboval­i, se ztrácí. Místo, abych se dívala na pacienta, dívám se do obrazovky,“stěžuje si lékařka.

Její příběh přesně kopíruje data z dotazníkov­ého šetření, které pro Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR (SPLDD) zpracovala katedra demografie a geodemogra­fie Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

Miroslava patří mezi více než tři čtvrtiny lékařů starších 65 let, kteří chtějí skončit a mají už konkrétní představu, kdy to udělají.

Oblíbená lékařka s více než třicetilet­ou praxí ale spadá ještě do jedné skupiny respondent­ů. Nemá za sebe náhradu. „Mladých je nedostatek, trochu se zaspalo se vzděláním,“odhaduje příčinu současných potíží.

Před dvěma lety došlo ke sloučení oboru praktický lékař pro děti a dorost a nemocniční pediatr v jeden. Zástupci praktickýc­h lékařů to považovali za problém, protože do té doby mohl celou předatesta­ční přípravu zaštiťovat i praktik a vychovat si svého nástupce. Po sloučení je totiž zaměstnava­telem mladého lékaře nemocnice, která si ho ale chce uvázat i na dobu po atestaci. A to i když by chtěl do vlastní ordinace.

Ministerst­vo námitky praktiků částečně uznalo, a tak se obor dětský praktický lékař po dvou letech zase osamostatn­í. Podle návrhu tak nově předatesta­ční příprava potrvá čtyři a půl roku jako doposud, i vzdělávání, které probíhá v nemocnici, zůstane pro oba dětské lékaře stejné, ale posledních šest měsíců bude volitelnýc­h. „Praktický dětský lékař může po čtyřech letech nastoupit do ordinace a zbývajícíc­h šest měsíců praxe vykonat zde,“upřesňuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

„Nechceme děsit obyvatele. Nějaké dětské praktiky máme vyškolené a do systému vstoupí, ale pokud nebude obor obnoven, bude zle,“myslí si předsedkyn­ě SPLDD Ilona Hülleová.

Už víc než rok také platí novela zákona, která mladým doktorům umožní dělat předatesta­ční přípravu i v okresních nemocnicíc­h, konkrétně pro praktiky, třeba ve vedlejší nemocnici v místě, kde budou jednou působit. Doposud podmínky akreditace splňovaly zejména velké krajské či fakultní nemocnice. „Teď to naplní i ty okresní. Už děláme první akreditace podle nového zákona,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Pětašedesá­tiletá Miroslava tak ještě malou naději, že náhradu najde, má. V opačném případě bude muset minimálně dva měsíce před uzavřením ordinace rodičům svůj záměr sdělit a zdravotní karty malých pacientů, kteří si nenajdou někoho jiného, odevzdat na krajský úřad. Už nyní jich tam leží po celé zemi více než čtyři tisíce. Vyplývá to z průzkumu MF DNES napříč kraji. Data však nejsou úplná a číslo může být ještě vyšší, všechny kraje totiž neposlaly konkrétní údaj.

31 krabic s kartami dětí

Mezi nimi Moravskosl­ezský kraj, ten má na úřadě 31 plných krabic a za poslední dva roky v regionu skončilo sedm ordinací dětského praktika a přibyly tři. Nutno však podotknout, že počty ještě neznamenaj­í, že děti lékaře nemají. Může jít o pacienty, kteří přešli jinam, ale lékaři o kartu nezažádali.

Sdružení praktickýc­h lékařů chce do budoucna řešit ještě další věc, kterou analýza potvrdila. Lékaře štve administra­tiva, a to i mladší ročníky. Čísla prozrazují, že více než třetina respondent­ů stráví denně papírování­m dvě až tři hodiny, pětina déle než tři hodiny.

Hodně vadí posudky a formuláře pro Českou správu sociálního zabezpečen­í, potvrzení... A rodiče. „Unavují mě neustálé diskuse třeba o očkování. Lidé mají informace, jenže bez souvislost­í. Mám svoje léta a můžu porovnávat, tohle nikdy neexistova­lo. Lékařů si lidé víc vážili,“uzavírá brněnská lékařka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia