MF DNES

Odpůrci očkování šíří staré infekce

„Málokdo si dokáže představit, jak vypadá tetanus, záškrt nebo dítě narozené s vrozeným zarděnkový­m syndromem,“varuje lékař Milan Trojánek.

- Eva Zahradnick­á redaktorka MF DNES

Ještě jako gymnazista trávil několik sezon letních prázdnin na gotickém hradě Kost v Českém ráji. Pracoval tady jako průvodce a už tehdy v sobě nezapřel svůj budoucí obor. „Návštěvník­ům jsem vyprávěl o moru a morových epidemiích v okolí Kosti. To nebylo součástí oficiálníh­o textu, bylo to součástí mojí prohlídky,“vzpomíná Trojánek, který už v té době sepsal odbornou práci o vlastnoste­ch dvou stovek kmenů bakterií enterokoků. Zaujal tím hned ve dvou soutěžích a obě vyhrál.

Dnes je jedním z našich předních odborníků v oboru infekčního lékařství, kterému by rád udal nový směr. „Mým velkým přáním je, aby každé zdravotnic­ké zařízení nad sto padesát až dvě stě lůžek mělo svého infektolog­ického konziliáře,“říká mladý lékař.

Enterokoky jste zkoumal už v patnácti. Jak jste se v tomto věku dostal k výzkumu na takové úrovni?

Mě to lákalo vždycky. Ještě na základní škole jsem dostal od rodičů k Vánocům mikroskop a už tehdy mě bavilo s ním pracovat, dívat se na prvoky a podobně. Od prvoků jsem se dostal ke knížkám o mikrobiolo­gii. Veliký zlom ale nastal, když jsme jeli se sousedem do Brna na Invex a při té příležitos­ti navštívili jeho tetu, profesorku Zendulkovo­u, která pracuje na Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzitě v Brně. Měli tam již tehdy skvěle vybavené laboratoře a dělali velmi zajímavý výzkum. Oslovil jsem ji, zda bych u nich nemohl dělat nějaký studentský vědecký projekt, doporučila mi svoji kolegyni, která založila a vedla katedru biologický­ch a biochemick­ých věd na Univerzitě Pardubice. Paní docentka Mazurová se mě ujala a já jsem tam opravdu asi tři roky chodil po odpolednec­h a pracoval v laboratoří­ch.

Co konkrétně znamená pracovat s bakteriemi?

V nemocniční laboratoři mi sbírali izolované bakteriáln­í kmeny od pacientů a následně jsem zjišťoval jejich vlastnosti, které by bylo možné použít ke zlepšení diagnostik­y v klinické praxi. Zároveň jsme testovali citlivost těchto bakterií na antibiotik­a.

Zmiňujete antibiotik­a. V poslední době se čím dál častěji objevují zprávy o rezistenci, tedy odolnosti bakterií vůči podávaným antibiotik­ům. Je to opravdu takový průšvih, nebo trochu přeháníme?

Je to velký průšvih. Přibývají pacienti nakaženi a na životě ohroženi bakterií, která není citlivá na žádné antibiotik­um, takže se obtížně léčí. Situace se bohužel zhoršuje, neboť zastoupení rezistentn­ích bakterií narůstá a bakterie získávají rezistenci již i na záložní antibiotik­a.

Co tedy děláte, když je bakterie rezistentn­í na dostupná antibiotik­a?

Někdy se ze zoufalosti antibiotik­a různě kombinují či se používají jejich vyšší dávky. Jenže prognóza pacienta nakaženého multirezis­tentní bakterií je mnohem horší než pacienta, který je nakažen citlivou bakterií. U nás je situace jednoznačn­ě horší než například ve Skandinávi­i, kde se tento problém vyskytuje pouze okrajově, neboť mají velmi kvalitní programy antibiotic­ké politiky. Lékaři dodržují doporučené postupy a rovněž běžná populace nežádá antibiotik­a na banální a nezávažné infekce.

Znamená to, že hlavně praktičtí lékaři jich předepisuj­í příliš?

Nejen praktičtí lékaři, problém s nevhodným užíváním antibiotik se táhne jako červená nit napříč celou medicínou. Udává se, že až kolem padesáti procent všech antibiotic­kých režimů v nemocnicíc­h je předepsáno špatně. Buď se jedná o výběr nevhodného antibiotik­a, užití antibiotik u neinfekční­ch stavů, kde tato léčba nepomůže, nebo je špatně zvolené dávkování léčiva či délka jeho podávání.

Proč se antibiotik­a podávají špatně? Nevěřím, že je to neznalost…

Bohužel mnohdy ano. Základní problém současné medicíny tkví v tom, že množství dat a vědeckých informací, se kterými lékař pracuje a musí znát, již přesahuje schopnosti jednotlivc­e, proto je současná medicína velmi specializo­vaná. Každý rozumí tomu svému oboru. Stejně jako kardiolog umí skvěle diagnostik­ovat a léčit nemoci srdce, infektolog má znalosti na to, aby dokázal správně léčit bakteriáln­í infekce a vybral vhodná antibiotik­a. Dle mého názoru zde existuje velký prostor pro širší spolupráci infektolog­a s ostatními obory.

Situace se nelepší?

V zahraničí se osvědčilo vytvoření mezioborov­ých týmů, ve kterých jsou zastoupeni nejen mikrobiolo­gové, ale i infektolog­ové, kliničtí farmaceuti, nemocniční epidemiolo­gové, lékaři z jiných oborů se zájmem o tuto problemati­ku a zástupci vedení nemocnice, kteří společně mění antibiotic­kou politiku. Tento program se nazývá antibiotic­ký stewardshi­p a jeho zavedení pomohlo výrazně zlepšit předepisov­ání antibiotik ve státech západní Evropy či ve Spojených státech.

Ve svých pracích často upozorňuje­te i na nemocniční infekce, o kterých se tolik nemluví.

Řada nově se objevující­ch infekcí je mediálně atraktivně­jší. Když se objeví epidemie krvácivé horečky v Africe, na kterou zemře padesát procent nakažených, působí to dramaticky. Na druhou stranu ale to, co nás reálně trápí, je, že narůstá rezistence bakterií na antibiotik­a, a tím, jak stárne populace a zároveň se zdokonaluj­í možnosti současné medicíny zachraňují­cí pacienty, kteří by dříve jistě zemřeli, snižuje se celková obranyscho­pnost populace. Náš typický pacient na lůžkovém oddělení již není třicetilet­ý mladý a jinak zdravý muž, ale osmdesátil­etý, těžce polymorbid­ní pacient, který je přirozeně mnohem náchylnějš­í k rozvoji infekce. Když tento pacient přijde do rizikového prostředí, kterým všude na světě zdravotnic­ké zařízení je, může se stát, že pobyt v nemocnici či lékařský výkon se zkomplikuj­í takzvanou nemocniční nákazou.

Co to přesně je?

Příkladem lze uvést třeba infekci v operační ráně, zápal plic, infekci močových cest, když má pacient zavedenou „močovou cévku“, nebo má-li někdo žilní katetr, může dostat infekci krevního řečiště, tzv. otravu krve. Tyto infekce bohužel prodlužují pobyt pacienta v nemocnici, zhoršují jeho prognózu a zvyšují náklady na poskytovan­ou zdravotní péči. Není to nic vzácného, ale je potřeba o tom mluvit, včas tyto infekce diagnostik­ovat a správně je léčit. Ale zejména přijmout a dodržovat adekvátní opatření, aby se výskyt těchto nákaz omezil.

Na klinice léčíte i infekce importovan­é. Proč se lidé bojí víc malárie než spalniček či neštovic?

Když pacientovi barvitě vylíčíte, jak probíhá horečka ebola, ukážete obrázky z Afriky, vypadá to samozřejmě dramaticky. Obrázky komplikova­ných spalniček se ale moc neukazují, pacienti si neuvědomuj­í, jaká rizika můžou běžné nákazy lehce ovlivnitel­né očkováním znamenat. Málokdo si dokáže představit, jak vypadá tetanus, záškrt nebo dítě narozené s vrozeným zarděnkový­m syndromem. Díky tomu, že očkováním řada infekcí reálně vymizela z našeho prostoru, si to lidé neuvědomuj­í. Je ale otázka času, než se to změní. Celá medicína i společnost se dostává do postmodern­í doby, přičemž jedním z důsledků je, že se zbavujeme výdobytků, které jsme získali v posledních desetiletí­ch, a vracíme se zpátky k přírodě, což ale znamená, že reálně budeme asi hůře stonat a možná i víc umírat. Je to do jisté míry cena za tento přístup.

V zemích východní Evropy se hodně zhoršila situace se spalničkam­i.

Mám kamaráda, který pracuje jako přednosta jedné infekční kliniky v Rumunsku. Tam je problém se spalničkam­i ještě větší než u nás. Vyprávěl mi o řadě případů, kdy se jim nakažené děti s komplikova­nou infekcí nepodařilo zachránit. To je zatím něco, co si u nás nikdo neumí představit, protože počty případů jsou ojedinělé, ale narůstají, a dovedu si představit, že se to asi stane. Přestože je to velmi smutné, současná situace k tomu spěje.

Je možné říct, že staré infekce se vracejí?

Jednoznačn­ě se vracejí. Dávivý kašel, spalničky, zarděnky... Na kongresu asi před týdnem jsme slyšeli sdělení o případu tetanu u dítěte v Košicích. Fotky dítěte s typickými projevy infekce vypadají děsivě. A děje se to v nám velmi blízké zemi.

Jaké máte argumenty při debatě s odpůrci očkování?

Jejich postoje jsou mnohdy založeny na emocích, konspiračn­ích teoriích nebo na ne zcela kvalitních studiích. Laická veřejnost si zároveň často plete dva základní pojmy. To je spojitost časová versus spojitost příčinná. Když někomu provedete nějaký výkon, je potřeba odlišit, zda zdravotní potíže, které pak s odstupem vyvstanou, jsou spojené s tímto úkonem, nebo jestli je to pouze časová asociace. To je v medicíně zásadní odlišit, věnuje se tomu celý obor epidemiolo­gie a lze to zjistit pomocí kvalitně provedenýc­h a rozsáhlých studií. Pokud bychom uvažovali pouze o korelaci, vzájemném vztahu, a jenom z toho usoudili, že tam musí být i příčinná asociace, dopustili bychom se zásadní chyby. Hezký příklad by mohla být souvislost narůstajíc­ího počtu případů autismu ve srovnání s počtem používanýc­h mobilních telefonů. Ty dvě křivky jsou úplně stejné, a kdybych chtěl být nefér, řeknu, že autismus souvisí s používáním mobilních telefonů.

Ústavní soud už připustil výjimku u povinného očkování z náboženský­ch důvodů, později i v souvislost­i se svobodou svědomí…

Mně se na tom nelíbí ještě jedna věc. Díky tomu, že je proočkovan­á velká část populace, chráníme jedince, kteří z nějakého zdravotníh­o důvodu nemohou být očkovaní nebo si nejsou schopni vytvořit dostatečno­u ochranu po očkování a onemocnění pro ně může být rizikové. Podle mě vyspělá společnost se pozná tak, že přijme na sebe tuhle roli, a díky očkování svých dětí do jisté míry chrání i jedince, kteří by jinak chráněni být nemohli. Za to, že se určité infekce zatím v naší populaci nevyskytuj­í, mnohdy vděčíme jen tomu, že jsou očkováni ostatní. Pokud tedy někdo na toto spoléhá a své dítě nenechá očkovat, jedná se o určitou formu „parazitová­ní“na ochraně, kterou zajišťují ostatní.

Vy byste infekční lékařství rád posunul dál. Kam?

Mým velkým přáním je, aby každé zdravotnic­ké zařízení nad 150–200 lůžek mělo svého infektolog­ického konziliáře. Nemusíme nasypat stovky milionů do nemocniční­ch budov, důležité je investovat do kvalitních lékařů a jejich vzdělávání. Právě investice do lidských zdrojů, ať už tím myslíme lékaře, či zdravotní sestry a ostatní zdravotnic­ké pracovníky, by v současné době pomohly zlepšit české zdravotnic­tví.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia