MF DNES

Venezuela: prchají miliony lidí

Miliony zchudlých obyvatel kdysi prosperují­cí země hledají spásu v emigraci

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Vysoké rákosí u pohraniční řeky Tachira nabízí bezpečný úkryt. Každou chvíli přivádějí pašeráci ke břehům toku, který je hranicí mezi Venezuelou a sousední Kolumbií, další běžence.

Překonají silný, ale nepříliš široký proud. Pár napjatých okamžiků a jsou za hranicí.

Připojili se k celkem třem milionům Venezuelan­ů, kteří sledují současnou krizi už jen zpovzdáli.

Zemi drtí chudoba i hyperainfl­ace, chybějí základní potraviny. A konec hlubokého propadu není na dohled. Přitvrzení západních sankcí může život zchudlých Venezuelan­ů ještě zhoršit.

„Cesta přes hranici byla opravdu dramatická, ale musel jsem ji podniknout,“říká třicetilet­ý Dario Deal, který musel zaplatit tučné částky převaděčům.

V kapse mu zbyly poslední tři dolary a do kolumbijsk­é metropole Bogoty to má ještě 500 kilometrů. Přesto si je jistý, že hůř než doma už se mít nemůže.

Maduro nabízí jednání

Venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro se horečně snaží sílící krizi vyřešit. Nabízí jednání opozici, a dokonce slibuje vypsání předčasnýc­h parlamentn­ích voleb.

Protesty však neutuchají. Sílí i tlak zahraničí, které zpochybňuj­e regulérnos­t loňské volby hlavy státu, ve které uspěl Maduro.

Nezdá se, že by každodenní marasmus zchudlých Venezuelan­ů mohl skončit. Vedle zahraniční­ch sankcí dusí ekonomiku nekompeten­tní řízení i nízké ceny ropy, která tvoří drtivou část exportu. Roste kriminalit­a. Proto se utečenecký proud netenčí.

„Lidé odcházejí, protože ztratili pocit bezpečí a nemají ani základní životní prostředky,“míní venezuelsk­ý sociolog Tomas Paez.

Lidé míří především do dalších latinskoam­erických zemí, Kolumbie, Ekvádoru a Peru. Stejně tak do kulturně i jazykově spřízněnéh­o Španělska za Atlantikem.

Spí v provizorní­ch stanech, jsou závislí na potravinov­é pomoci. Později vezmou za vděk třeba čištěním oken či jinou málo placenou prací. To je paradoxní.

Ještě někdy před dvaceti lety, dříve než nastoupil Madurův předchůdce Hugo Chávez, byl běženecký proud přesně opačný. Venezuela byla nejbohatší zemí regionu a přitahoval­a imigraci jako magnet.

Teď tedy utíkají pro změnu Venezuelan­é a je to největší exodus v celé Jižní Americe poslední doby. „Nic podobného jsme ještě nezažili,“komentoval imigrační krizi Carlos Holmes Trujillo, kolumbijsk­ý ministr zahraničí.

Většina lidí na útěku je zcela bez prostředků. V rukách už vlečou jenom své poslední zásoby. Jsou vydáni na milost nejen převaděčům, ale i organizova­ným mafiím, zaměřeným na pašování drog, vydírání a prostituci.

Pro sousední země to představuj­e

„Lidé odcházejí, ztratili totiž pocit bezpečí a nemají ani základní životní prostředky.“Tomas Paez, venezuelsk­ý sociolog

bezpečnost­ní riziko. Třeba Brazílie rozmístila u venezuelsk­ých hranic početné vojenské jednotky, aby zabránila výbuchu násilí a infiltraci kriminální­ků, kteří se skrývají mezi ostatními běženci.

První utekli bohatí

Poslední roky už prchají jen ti nejchudší. Jejich exodu předcházel odchod movitějšíc­h a vzdělaných Venezuelan­ů, kteří už před lety tušili klíčící krizi.

„Tím vše začalo, první odcházeli lidé s vlastním kapitálem a univerzitn­ím diplomem,“říká Tomas Perez Bravo, výzkumník z Centrální venezuelsk­é univerzity. Teď už utíkají jen chudí. Což jsou vlastně všichni, kdo ve Venezuele zůstali.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia