MF DNES

V USA mrzlo, až z toho nebyla pizza

- — Milan Vodička

CHICAGO V Americe mrzne, až kvůli tomu není pizza, a lidé se se zbraněmi v rukou okrádají o kabáty, a tak je to celosvětov­á zpráva.

Ale tentokrát si tu pozornost Američané zaslouží, posuďte sami:

– na jižním pólu bylo včera -32 stupňů Celsia,

– na stanici McMurdo, která leží hned na pobřeží Antarktidy, bylo včera -10 stupňů Celsia,

– ve špicberské­m Longyearby­enu, což je nejseverně­jší město Arktidy, bylo včera -5 stupňů Celsia.

Ale v Minneapoli­s bylo včera v devět ráno -33 °C (někde měli až -37 stupňů), podobné to bylo v Chicagu a dalších městech na americkém Středozápa­dě.

Protože to je Amerika, hned oznámili, že mráz je vlastně minus 54 stupňů Celsia, jelikož do toho započítali vítr, takže pocitová teplota byla ještě efektnější. Ale fakt je, že v této části USA, která je na kruté mrazy zvyklá, to byla zima, jaká bývá jednou za generaci.

Už ráno napočítali pět mrtvých. Školy měly zavřeno, pošta nefungoval­a a rozvoz pizzy taky. Zvláštní, že za to mohlo teplo nad Marokem.

Pošta nefungoval­a ve státech Michigan, Minnesota, Indiana, Wisconsin, Illinois, Iowa a Nebraska, postiženy byly rovněž Pensylváni­e a obě Dakoty.

Chicagská policie oznámila, že zaznamenal­a ozbrojené loupeže, při nichž lidé s pistolí v ruce kradli jiným zimní kabáty a bundy, které měly oběti na sobě.

V Iowě úřady doporučily lidem, aby nedýchali zhluboka a omezili mluvení.

Farmáři stavěli iglú pro drůbež. Starosta Chicaga vyhlásil pro město stav ohrožení a nebyl v tom sám, protože podobně se zachovaly i spousty jeho kolegů.

Stovky škol měly zavřeno, takže žáci a studenti zůstali doma. Často s nimi byli i jejich rodiče, protože zavřeno měly i firmy a státní úřady.

Zavřela i zoologická zahrada v Chicagu.

Letadla nelétala, zato po ulicích měst jezdily zvláštní autobusy, kam si mohli sednout bezdomovci, aby se ohřáli. Fungují jako nouzové přístřešky, jsou v nich zdravotníc­i. V Minneapoli­s udělali dopravní gesto a oznámili, že z městských autobusů nebudou vyhazováni bezdomovci.

Mrzlo tak, že Američané přišli i o jídlo, které si ve chvílích národního stresu, když nic nefunguje, objednávaj­í, aby nemuseli vyjíždět do nebezpečné­ho světa za venkovními dveřmi. Jenže tentokrát leckde nefungoval ani rozvoz pizzy, protože na něj příliš mrzlo. Restaurace krátily provozní dobu.

Ve státě Wisconsin narušil mráz dokonce zásobování obyvatelst­va na ještě choulostiv­ějším místě, dvě firmy oznámily, že ruší rozvážku piva, protože by mohlo zmrznout.

Co se však rozjelo naplno, byly banální televizní rady, jak se zachovat, aby lidé neomrzli, pokud vyjdou ven: teple se oblékat, mazat si obličej krémem a dodržovat pitný režim. „Když je venku zima, může vaše tělo ztratit teplo velmi rychle,“sdělil Američanům novinku doktor Nicholas Khman z Ohijské státní univerzity.

Noviny Chicago Sun-Times vydaly článek s radami pro majitele zvířecích mazlíčků, kromě jiného, aby jim nyní nestříhali chlupy a aby nikdy nenechával­i pejsky v autě samotné, protože by mohli zmrznout.

Může za to Maroko

Podobné ataky, byť ne tak ledové, jsou na Středozápa­dě poměrně běžné, protože ledový arktický proud se rovinami přes Kanadu dostane až hluboko do srdce USA. Tentokrát vše údajně zavinil teplý vzduch z Maroka, který se dostal k severnímu pólu a postrčil obrovský polární vír extrémně ledové vzduchové hmoty, která nad pólem rotuje, směrem na jih.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Teplota stejná jako na jižním pólu Mrazy na americkém Středozápa­dě byly včera na stejné úrovni jako na polárních stanicích v Antarktidě. V Chicagu byla teplota o pár stupňů příznivějš­í, ale i tak padl rekord z roku 1966.
Foto: Profimedia.cz Teplota stejná jako na jižním pólu Mrazy na americkém Středozápa­dě byly včera na stejné úrovni jako na polárních stanicích v Antarktidě. V Chicagu byla teplota o pár stupňů příznivějš­í, ale i tak padl rekord z roku 1966.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia