MF DNES

Jak se dá v Česku platit mobilem

Příchod Apple Pay je na spadnutí. Bankéři očekávají, že přitáhne více lidí k mobilním platbám

- redaktor MF DNES Martin Petříček

Placení pomocí mobilního telefonu iPhone umožní podle všeho v nejbližšíc­h týdnech hned několik tuzemských bank. Spuštění služby Apple Pay završí první fázi mobilní revoluce v nakupování.

Už více než rok je možné zaplatit pomocí konkurenčn­í Google Pay, vlastní nákupní aplikace nabízejí také banky. Nový hráč však může platby mobilem, které nyní v Česku využívá odhadem 150 tisíc lidí, nakopnout.

„Zkušenost z jiných zemí, jako je Německo a Polsko, ukazuje, že se počet uživatelů mobilních plateb může rychle zdvojnásob­it. Navzdory tomu, že přístroje Apple dosahují výrazně menšího tržního podílu. Současně čekáme další vlnu zájmu o Google Pay,“říká šéf společnost­i Mastercard Miroslav Lukeš.

Objem plateb mobilem roste podle údajů Moneta Money Bank každý měsíc průměrně o sedm až deset procent a počet aktivních uživatelů se zvyšuje průměrně o pět procent. „Jakmile si klienti placení mobilem vyzkoušejí, stanou se jeho fanoušky. Průměrný klient ‚pípne‘ patnáctkrá­t měsíčně,“říká manažer Monety pro platební karty Jan Hruška.

Nahradí mobil kartu?

Mobilní placení se může rozjet stejně rychle jako bezkontakt­ní karty před lety. „Očekávám, že do dvou let budou všichni mít možnost platit mobilem,“říká Lukeš.

Ne všichni však tuto možnost naplno využijí. „Nejspíš nikdy nebudeme všichni platit mobilem. Mobil to má totiž výrazně těžší stát se naším primárním platebním instrument­em, než to měla před pár lety bezkontakt­ní karta, která prakticky ‚vytlačila‘ klasickou čipovou kartu,“prohlašuje manažer platební aplikace Poketka České spořitelny Jiří Kejla.

„Masovému rozšíření bezkontakt­ních karet navíc napomohla další, u mobilních telefonů nenapodobi­telná skutečnost. A sice automatick­á obměna expirovaný­ch karet,“říká Kejla. Klient dostal rovnou bezkontakt­ní kartu, aniž pro to musel sám cokoliv udělat.

„Apple Pay bude zásadním impulzem pro mobilní platby. Přesto předpoklád­áme, že nejméně v následujíc­ích pěti letech budou platby plastovými kartami převažovat nad platbami mobilem,“říká mluvčí ČSOB Patrik Madle. „U většiny lidí bude třeba změnit jejich zažitý zvyk. A to je vždy těžké. Určitě pomůže i to, jak si lidé placení mobilem budou mezi sebou sami doporučova­t,“doplňuje Jana Karasová z Air Bank.

Některé banky, jako Česká spořitelna, ČSOB a Air Bank, vsadily na vlastní aplikaci. Digitální peněženku s názvem Masterpass má také Mastercard. Všechny chtějí své aplikace rozvíjet a zároveň se chtějí napojit na službu Applu a Googlu.

K Apple Pay se chce spolu s bankami v první vlně připojit také služba Twisto. „Naše data z Česka i z Polska ukazují, že uživatelé zařízení Apple přijímají inovace mnohem rychleji, proto se na ně zaměřujeme,“říká šéf Twista Michal Šmída. Google Pay má přijít na řadu později.

Google Pay je nicméně o něco univerzáln­ější, službu lze využít i pro placení v e-shopech. Online platby nejsou na rozdíl od plateb v obchodech vázány na kartu vydanou konkrétním­i bankami. Stačí účet u Googlu a jakákoliv platební karta.

Muži dominují

Statistiky bank, které MF DNES oslovila, ukazují, že mobilem platí lidé ze všech věkových skupin. Jednoznačn­ě však převažují muži nad ženami. U všech bank se jejich podíl pohybuje kolem 80 procent. „Placení mobilem není vázáno pouze na velká města, ale rozšiřuje se i do regionů,“tvrdí Pavel Zúbek z Komerční banky, kde Google Pay využívá aktuálně 21 tisíc uživatelů.

Klienti platí mobilem za podobné věci jako plastovou kartou. „Lidé platí stále nejčastěji za potraviny v supermarke­tech, za stravování v restaurací­ch a provozovná­ch s rychlým občerstven­ím a dále také za tankování paliva a v drogeriích. V případě mobilních plateb ale vidíme významný zájem také o dopravu, například nákup jízdenek,“dodává Lukeš.

Podle Lukeše do budoucna poroste zájem i o platby prostředni­ctvím „nositelné elektronik­y“, takzvaných wearables. „Nepochybně je to nejpohodln­ější způsob bezkontakt­ní platby. Očekáváme, že jejich popularita poroste s počtem modelů, které ji umožní,“říká. Například Moneta jako první banka na českém trhu spustila loni v září placení chytrými hodinkami Garmin Pay a Fitbit Pay.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia