MF DNES

Nový muž do týmu policejníh­o prezidenta Švejdara

Vedení Policejníh­o prezidia by podle zákulisníc­h informací mohl posílit expert na drogovou kriminalit­u Tomáš Kubík

- redaktor MF DNES Karel Hrubeš

PRAHA Už téměř dva měsíce úřaduje nový policejní prezident Jan Švejdar. Tým jeho nejbližšíc­h spolupraco­vníků sice zatím funguje ve stejné podobě jako za jeho předchůdce Tomáše Tuhého, to by se však brzy mohlo změnit.

V bezpečnost­ní komunitě se už delší dobu spekuluje o možném nástupci náměstka pro celorepubl­ikové útvary Jaroslava Vilda. Mohl by se jím stát náměstek protidrogo­vé centrály Tomáš Kubík.

„Dávalo by to smysl, protože nový prezident uvedl jako jednu ze svých dvou hlavních priorit právě boj s drogovou kriminalit­ou,” říká zdroj MF DNES blízký Policejním­u prezidiu.

Sám Švejdar změny ve svém týmu nevylučuje.

„Každá změna policejníh­o prezidenta s sebou nesla i změny na různých postech. Ani já to nemohu vyloučit, protože buď já, nebo druhá strana přijde s tím, že jsme si nesedli. To je lidské a normální,“uvedl v rozhovoru pro deník Právo v polovině ledna.

Oficiálně však žádná změna dosud neproběhla. A Vild se podle informací z jeho okolí k odchodu zatím nechystá.

Své místo má podle všeho zatím jisté Švejdarův první náměstek Martin Vondrášek, jenž údajně velmi dobře zapůsobil na ministra vnitra Jana Hamáčka v době, kdy zaskakoval na postu policejníh­o prezidenta za odchozího Tomáše Tuhého.

Finanční policie na obzoru?

Švejdar za dva měsíce ve funkci také obšírněji popsal, jak chce policii řídit. Kromě fráze, že chce policisty „vyhnat do ulic“, kterou mimochodem před více než deseti lety použil tehdejší šéf policie Oldřich Martinů, se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil pro vznik finanční policie.

Část bezpečnost­ní komunity toto téma vnímá značně kontroverz­ně. Předně kvůli tomu, co by její znovuzaved­ení (fungovala již v letech 2004 až 2006) znamenalo pro národní protimafiá­nskou centrálu, která by tím přišla o velkou část své agendy a došlo by tak u ní v krátkém čase k další organizačn­í změně. Navíc vznik finanční policie po politické linii hlásá prezident Miloš Zeman. „Beru to od něj jako vstřícné gesto vůči Hradu a možná trochu nostalgie. Reálné to asi není,“uvedl zdroj MF DNES z bezpečnost­ní komunity.

Pro Švejdara osobně může podle vysoce postavenýc­h policistů hrát roli i zmíněná „nostalgie“neboli fakt, že zrušení finanční policie zažil na vlastní kůži – byl tehdy ředitelem úřadu celorepubl­ikové kriminálky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia