MF DNES

Tresty za „záškoláctv­í“zákonodárc­ů

-

Poslanec, který se v období jednoho kalendářní­ho měsíce bez řádné omluvy nezúčastní dvou jednacích dnů komory nebo jejího orgánu, do něhož byl zvolen, ztratí nárok na polovinu platu a polovinu paušálních náhrad. O této iniciativě pirátských poslanců má dnes hlasovat Sněmovna.

Předsedají­címu schůze zabírá čtení omluvenek vždy na začátku jednacího dne několik minut. Vůbec nejdelší bylo loni 20. září, tedy pár dnů před komunálním­i a senátními volbami. Tehdejší předsedají­cí Vojtěch Filip (KSČM) musel vyjmenovat 67 jmen omluvených poslanců včetně členů vlády. Nejčastějš­í důvod absence? Pracovní důvody, byť v ten den měli být poslanci hlavně na jednání Sněmovny.

A právě to by se do budoucna mělo změnit. Stejně jako omluvenky ze zdravotníc­h důvodů, či z důvodů zahraniční­ch cest. V případě, že návrh dnes projde, budou muset poslanci své omluvenky řádně dokládat organizačn­ímu výboru. „Zahraniční cesta stálé delegace OBSE nebo NATO nebo výboru či komise je výkonem mandátu. Zahraniční cesta osobní nebo souvisejíc­í s jiným výkonem práce je nepřítomno­st, která musí být omluvena,“uvedl Vojtěch Filip, který je místopředs­edou organizačn­ího výboru. Pravidla na určování toho, co je akceptovat­elná omluvenka, musí být ještě stanovena. V tom se s ním shodne další z místopředs­edů výboru Petr Fiala: „Pokud bude návrh schválen, prvním úkolem výboru musí být stanovení jasné metodiky.“

Pirátský návrh usnesení, že za dvě absence bez řádné omluvy přijde poslanec o polovinu platu a náhrad a při čtyřech dokonce o celou měsíční mzdu, má podporu napříč politickým spektrem. „Jsem rád, že se záležitost kolem absencí začne řešit,“řekl MF DNES předseda organizačn­ího výboru a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Sám připravuje návrh změn jednacího řádu, které by měly zlepšit účast poslanců na jednáních dolní komory. (poe)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia