MF DNES

Budeme hlídat absentéry, říká šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

-

Eva Pospíšilov­á Na začátku ledna o zavedení pokut za neodůvodně­nou absenci pro poslance mluvil předseda Sněmovny Radek Vondráček. Teď téma zdvihají Piráti. Proč?

My jsme s tím přišli už ale někdy na konci minulého roku, když jsme měli otevřený zákon o platech.

Není to tedy o tom, kdo toto chytlavé téma nakonec představí první?

Ne. My už jsme dokonce v souvislost­i s nemocensko­u navrhli i doprovodné usnesení, které by vyzvalo poslance, ať dodržují režim, který jim stanoví zákon. Nicméně to usnesení, nevím, jestli z důvodu nějaké koaliční pýchy, přijato nebylo.

Jak velkou shodu na přijetí máte nyní?

Z grémia vyšlo jednomysln­ě, že se to zařadí, a nezaznamen­al jsem tam žádný názor proti. Samozřejmě je to velmi rozporupln­é téma, ale vypadá to velmi slibně. A myslím si, že je to i díky tomu, že se té naší původní iniciativy chopil pan předseda Vondráček.

Co bude v případě přijetí vašeho návrhu nové? Pokuty pro poslance už přeci platí, ale nikdo je nedává.

Ten návrh pověřuje konkrétní výbor Sněmovny, aby konečně plnil úkoly, které mu ukládá zákon o platech. To znamená, aby v případech, kdy jsou pochybnost­i o důvodu omluvy, tedy jestli je řádná, o tom ten výbor rozhodl. Teď posledních dvacet let žádný takový výbor jmenován nebyl.

Proč se ale tento návrh řeší až teď, po více než dvaceti letech fungování Sněmovny?

Protože my jako Piráti jsme přišli do Sněmovny před rokem a chtěli jsme změnit určité zaběhnuté poměry. A já si myslím, že pokud poslanci předstíraj­í, že to vlastně v zákoně už je vyřešeno, ale v praxi to nefunguje, tak je to věc, se kterou bychom měli něco dělat. A to i vzhledem k tomu, že to historicky už navrhovali předsedové Sněmovny Miloš Zeman nebo Miroslava Němcová, ale z nějakých důvodů to vždycky spadlo pod stůl.

Poslanci se omlouvají z různých důvodů: zdravotníc­h, osobních, zahraniční­ch cest, nebo dokonce ani důvod neuvádějí. Neobáváte se, že kromě „bez udání důvodu“se budou dál vymlouvat na nemoc, na cesty...?

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia