MF DNES

„Sesaďte prezidenta“

Dvacet „hříchů“Miloše Zemana vede senátory k ústavní žalobě. Sepíše ji Václav Láska.

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

PRAHA Zásahy do nezávislos­ti justice byly poslední kapkou. Senátor Václav Láska, který je civilním zaměstnání­m advokát, připraví do čtyř týdnů žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana za hrubé porušení ústavy. Láska řekl, že žaloba bude obsahovat dvacet skutků, kterými se prezident proti ústavě prohřešil. Jmenovat je zatím nechtěl. „Žalobu představím­e komplexně za čtyři týdny,“uvedl Láska.

Ústavní žalobu musí podepsat aspoň 27 senátorů a musí s ní souhlasit tři pětiny senátorů, tedy aspoň 49 z nich. Láska už si vyjednává podporu. „Lidovci do toho půjdou s námi, ODS má názor spíše odmítavý, ostatní počkají, až uvidí finální text žaloby,“uvedl Láska.

Jisté je, že předseda Senátu Jaroslav Kubera žalobu nepodpoří. „Budu hlasovat proti návrhu na ústavní žalobu proti prezidento­vi. I když jsou věci, kde mám vůči němu výhrady, a to mu řeknu do očí. Je hodně lidí, kteří Zemana nenávidí, a já nevím, jestli ta žaloba není spíš důsledek té nenávisti. Taky si nejsem jist, zda to jde takhle sečíst a žalovat ho za 20 skutků.“

Kromě lidovců a ODS mají silné zastoupení v horní komoře ještě Starostové a nezávislí. „Naši senátoři se nejprve poradí s ústavními právníky. Žalobu senátorský klub STAN zvažoval již dříve při minulých přešlapech prezidenta,“sdělil předseda hnutí Petr Gazdík. S žalobou pak ještě musí souhlasit Sněmovna, kde to ale její autoři budou mít těžší. Hlavně současná vládní koalice si to nebude chtít s prezidente­m rozházet.

Rozhoduje Ústavní soud a v krajním případě může hlavu státu i sesadit. Láska a spol. si však sami chtějí ještě ujasnit, jaký „trest“pro Zemana budou vlastně chtít. „To je věc, o které se musíme s právníky poradit,“míní Láska.

Všechny prezidento­vy hříchy

Co prezident vlastně provedl? Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa před pár dny naznačil, že mu Zeman v soukromém rozhovoru nabízel cosi podobného výměnnému obchodu – když prý Baxův soud rozhodne ve sporu o nejmenován­í docentů profesory podle představ Hradu, dokáže si Zeman představit Baxu coby předsedu Ústavního soudu.

Senátoři ale kritizoval­i prezidenta už dříve – třeba za to, jak zacházel během vládní krize v roce 2017 s Bohuslavem Sobotkou a že chtěl vzít demisi vlády pouze jako odchod premiéra. Sám Láska už loni Zemana zval na půdu horní komory, aby vysvětlil svůj vztah k Rusku. Zeman údajně tlačil na vydání zadrženého ruského hackera do Ruska, ne do USA.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček o plánované žalobě včera napsal na Twitteru jen to, že „kriminaliz­ovat názory prezidenta je aktem nenávisti“a jde jen o pokus o zviditelně­ní se.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Prezident Miloš Zeman versus senátor Václav Láska. a Jan Handrejch /Právo/ Profimedia­B
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Prezident Miloš Zeman versus senátor Václav Láska. a Jan Handrejch /Právo/ Profimedia­B
 ??  ?? Ústavní žaloba
Ústavní žaloba
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia