MF DNES

Madurův konec se blíží

Šéf venezuelsk­é opozice se prohlásil prezidente­m. Odmítl uznat mandát loni zvoleného Nicolase Madura. Pomalu se tak blíží konec socialisti­cko-populistic­kého experiment­u, který přivedl ropnou velmoc na pokraj hospodářsk­é zkázy.

- Kamil Struha editor MF DNES

Spory ve Venezuele už překračují bod varu. Tamní levicově populistic­ká vláda autokratic­kého prezidenta Nicolase Madura čelí tlaku opozice, kterou v ulicích podporují tisíce lidí. Evergreen, dalo by se říct, vojáci a policie demonstrac­e opět rozpráší. Stejně jako v letech 2014, 2016 i 2017. A odpor pod tíhou obětí zeslábne.

Vše však spíše naznačuje, že se blíží pro zemi blahodárný Madurův politický soumrak a spolu s ním i závěrečné dějství podivného socialisti­ckého hokuspokus­u. Bývalý řidič autobusu sice přežil mnoho zdánlivě beznadějný­ch situací, druhé volební prezidents­ké období však nejspíš v čele země nedokončí. A v uších mu bude znít: rozvrácené hospodářst­ví a rostoucí chudoba.

Střední a vyšší vrstvy už dřív kritizoval­y experiment­y vládních sociálních inženýrů, protože výrazně poškozoval­y ekonomiku. Teď dochází trpělivost i chudým, kteří vynesli Sjednoceno­u socialisti­ckou stranu, původně v čele s Hugo Chávezem, k moci.

Zemi trápí vražedná hyperinfla­ce, jen letos by měla dosáhnout deseti milionů procent. Ani loňské třicetinás­obné zvýšení minimální mzdy nepomohlo. Peníze totiž ztrácejí hodnotu, ještě než se k lidem dostanou. A obchody zejí prázdnotou – chybějí základní potraviny, drogerie, léky. Za pět let HDP kleslo o 45 procent. Sociální výdaje drancují rozpočet. A k tomu Venezuela patří mezi nejnebezpe­čnější země na světě. Stát stojí na pokraji rozvratu s přízrakem hladomoru, znárodněné podniky pořádně nefungují a nedovedou to zachránit ani největší zásoby ropy na světě, zvlášť když její cena hodně klesla.

Podtrženo a sečteno, tohle už Maduro nemůže dlouho přežít. Lidé chtějí mít co jíst a necítit se v ohrožení. Vždyť to jim kdysi Hugo Chávez slíbil, když tvrdil, že zmenší propastné rozdíly mezi chudými a bohatými. Provedení socialisti­ckého plánu však udusilo ekonomiku.

I proto jde opozici, i když se zaštiťuje návratem k demokratic­ké vládě, hlavně o oživení ekonomiky. Iluze demokracie tolik netáhne, jinak by Madurovi neprošla dřívější uzurpace moci na úkor parlamentu i nezávislýc­h soudů.

Jihoameric­ká „legitimita“

To je zkrátka Jižní Amerika. Tam může parlament sesadit přímo zvoleného prezidenta a vůdce opozice Juan Guaidó se může prohlásit za hlavu státu. V Evropě by podobný precedent vyvolal zděšení, ale v této oblasti nejsou podobné přechody moci úplně neobvyklé. Zkrátka tradice.

Kdo se tedy chová legitimně? Záleží na úhlu pohledu. Nicolas Maduro je loni zvolený prezident. Jenže při hlasování došlo k podvodům, které by na západě vedly k anulaci volby. Za férovou ji označují jen vládnoucí populisté, kteří protiprávn­ě zabránili kandidatuř­e tehdejších vůdců opozice. A nebylo kam se odvolat, Madurovi lidé kontrolují volební komisi i Ústavní soud. Opět kvůli nezákonným čachrům.

Už předtím se prezident „zbavil“parlamentu, který v roce 2015 ovládla opozice. Vyhlásil totiž volby do prozatímní­ho ústavodárn­ého shromážděn­í, které jeho odpůrci bojkotoval­i. To ovládli chávisti a následně připravili parlament o jeho zákonodárn­é pravomoci. Je tohle legitimní?

Opozice na základě manipulací v prezidents­kých volbách tvrdí, že Maduro nesplnil zákonné náležitost­i, a tudíž je křeslo hlavy státu prázdné a podle ústavních článků 233 a 333 ho může do uspořádání nových voleb zaujmout šéf parlamentu Juan Guaidó. A tak se prohlásil prezidente­m.

Na rozdíl od předchůdců má šanci uspět. Sjednotil roztříštěn­ou opozici, je nepošpiněn­ý skandály a má podporu i mezi chudými. Na svou stranu také získal Kolumbii, Brazílii, Argentinu či Peru. Hlavně okolní země mají dost přílivu milionů Venezuelan­ů, kteří utíkají před chudobou. A samozřejmě USA i Kanadu, které by se s radostí zbavily levicových populistů. Už teď Američané zmrazili aktiva venezuelsk­é ropné společnost­i PDVSA (asi 7 miliard dolarů) a Maduro tím přišel o peníze, kterými platí své věrné včetně armády.

Na jeho straně stojí Rusko a Čína, které ve Venezuele investoval­y nejen do ropy, a proto se bojí změn. Takže další střet velmocí. Opozice však musí být opatrná, jakýkoliv náznak, že transforma­ci přímo, nedej bože vojensky, podporují Američané, by pro ni představov­al polibek smrti. USA nemá nikdo v Jižní Americe moc rád.

Kdo nakonec rozhodne o výsledku střetu opozice s chávisty v čele s Madurem? Armáda. Obvyklý to scénář v Latinské Americe. Bez její podpory není žádná politická změna možná. Ví to i šéf opozice, a tak ji láká na amnestii, pokud ho podpoří. Zatím její velení stojí pevně za Madurem, protože je uplácí vysokými funkcemi ve státní správě i v byznysu. Jenže mezi nižšími šaržemi začíná růst nespokojen­ost, katastrofi­cká ekonomická situace totiž dopadá i na ně. A co když prezidento­vi dojdou peníze, kterými si je kupuje?

Je to otázka času, než si armáda a někteří nespokojen­í chávisté řeknou, že za tohle už to nestojí, a odstaví ho. Pak dojde na kulatý stůl a dohodu s opozicí na nových volbách i potřebných změnách v ekonomice.

Maduro určitě neustoupí dobrovolně. Je sice ochotný jednat, ale ne o nových prezidents­kých volbách. I on sám však musí cítit, že stojí na konci cesty. A tak možná jednáním jen získává čas, aby si připravil únikovou cestu na komunistic­kou Kubu či do levicové Bolívie, které ho také podpořily. Tam by mohl dožít v důchodu.

Je otázkou času, než si armáda a někteří chávisté řeknou, že za tohle už to nestojí, a Madura odstaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia