MF DNES

O (ne)změnách v Babišově vládě

- Petr Kolář reportér MF DNES

Prvního ledna dostal premiér Andrej Babiš otázku, jestli bude měnit některé ministry. „Vyloučit to nemohu,“odpověděl obecně. Od té doby neutuchají spekulace, kteří ministři z vlády nejspíš poletí a kteří ne. Všeobecně se předpoklád­á, že pokud k nějakým změnám ve vládě opravdu dojde, stane se tak až v březnu po volebním sjezdu ČSSD.

Snad nejvýrazně­ji se na kyvadle „z vlády – ve vládě – z vlády“pohybuje ministr dopravy Dan Ťok. Ostatně v onom rozhovoru z 1. ledna ho Babiš kritizoval ze všech nejvíc. V Diáři jsem tehdy psal, že je Ťok jako hlavní postava pohádky Nesmrtelná teta a může svoji pozici ustát. Tedy pokud Babiš nenajde vhodnějšíh­o kandidáta, který navíc nikterak nespadá do sféry vlivu Jaroslava Faltýnka. Nikoho takového premiér v prvních lednových týdnech zjevně nenašel. Ťokovi tedy hodil na hlavu rezignaci, kterou mu ministr sám nabízel, a veřejně ho podržel. Prý pracuje dobře, jen své „úspěchy“špatně mediálně prodává. Jenže teď už se o Ťokově konci mluví nanovo. Ne snad, že by měl být vyhozen. Prý svůj odchod nabídne podruhé a Babiš ho tentokrát přijme. Takže už premiér možná kýženého náhradníka má.

Druhým nejskloňov­anějším je šéf resortu školství Robert Plaga. Babišovi na něm prý vadí, že je neviditeln­ý, hlavně si ale údajně příliš nesedli lidsky. Jenže jakmile se o Plagově možném konci začalo spekulovat, postavili se za něj pedagogové, učitelské spolky nebo vysoké školy. Takovou odezvu šéf ANO nečekal. Vzhledem k tomu, že akcie bývalého brněnského primátora Petra Vokřála u šéfa ANO prý v posledních dnech klesají, ke změně v čele resortu školství nejspíš nedojde.

Do třetice se za hnutí ANO hovoří o ministryni průmyslu Martě Novákové. Také s tou údajně není premiér příliš spokojen. Nicméně to prý není tak akutní, aby ji v tuto chvíli měnil.

Pak tu máme ministry za ČSSD. Tam je to mnohem jednodušší. Sám sebe předseda a ministr vnitra Jan Hamáček nevymění. Šéfa resortu zemědělstv­í Miroslava Tomana drží prezident Miloš Zeman. Z ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a šéfa resortu zahraničí Tomáše Petříčka si socialisté udělali své „nové naděje“a oba míří do křesel místopředs­edů ČSSD. Petříček z velké pražské organizace navíc pro Hamáčka znamená pravidelný přísun hlasů v důležitých vnitrostra­nických hlasováníc­h. Ať už se Miloši Zemanovi s Andrejem Babišem líbí, nebo ne. Zbývá tak pouze ministr kultury Antonín Staněk, jenž není žádnou velkou nadějí, nemá hlasy a navíc je prakticky neviditeln­ý. Jenže podle informací MF DNES ho hodlá držet Miloš Zeman, pokud Staněk odvolá prezidento­vi nepohodlné­ho šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. A na tom už se prý pracuje.

Suma sumárum, těch změn ve vládě nejspíš ani v březnu moc nebude, pokud vůbec nějaká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia