MF DNES

Střízlivý únor nenapraví národní průšvih

-

Jako by těch různých celonárodn­ích „výzev“bylo málo. Pomalu nemine měsíc, aby se nekonala nějaká hromadná hurá akce. V květnu si lidé připínají na klopu žluté kvítky na podporu boje proti rakovině. V červnu ženy pochodují v růžovém oblečení a s růžovými balonky, aby upozornily na nebezpečno­st rakoviny prsu. V říjnu si lidé připínají na klopu vlčí máky na památku padlých vojáků. V listopadu si mnoho mužů nechává narůst knír na protest proti rakovině prostaty.

A v únoru, který začíná zítra? To se prý nepije. Celý měsíc.

Už sedmým rokem totiž v Česku běží protialkoh­olní kampaň s názvem Suchej únor. Ano, nikoli „suchý“, ale „suchej“, zní to zřejmě tak nějak správně drsně.

Bylo by samozřejmě snadné se téhle akci vysmát, ostatně ona si o to tou svou hranou chlapáckos­tí a nehranou křečovitos­tí docela říká. Jenže jedna věc se jejím organizáto­rům povedla: trefili se do tématu, ze kterého má v téhle zemi každý tak trochu švandu, ale přitom je to velký problém. Opravdu velký. O nic menší než rakovina.

Nelze si nic namlouvat. V Česku se pije strašně. V přepočtu na čistý alkohol tady vypije každý muž přes osmnáct litrů.

To jsou skoro dva plné kbelíky. Jen si to zkusme představit. Dva kbelíky plné špiritusu. A teď to dostat do sebe. Raz, dva...

A hele, ono to jde. Máte-li na to dostatek času, tu chemikálii nakonec vylemtáte. Není tak těžké si představit, co takové množství udělá s organismem. A to tady mluvíme jen o průměrné dávce. Tisíce a tisíce lidí vypijí několikaná­sobně víc.

Lidí, kteří pijí „rizikově“, což znamená, že se už pohybují na pomezí závislosti, je v Česku až půldruhého milionu. A vyložených alkoholiků je až sedm set tisíc. To jsou čísla, při kterých by měl zodpovědný­m úřadům i občanům samým běhat mráz po zádech. Jenže zjevně neběhá. Proč? To pochopí každý, kdo se projde supermarke­tem.

Hned za vchodem jsou vyrovnané palety s vínem v akci. Nad pultem se sýry jsou naopak vína drahá. U regálu s dětskými výživami je stojan s lahvemi bylinného likéru, o kus dál dlouhé police s lahvemi vína červeného, na které navazuje regál s lahvemi bílého. Basy s pivem zabírají snad pětinu prodejny, stěna s kořalkami sahá až do nebe.

Ano, pití tady nejen tolerujeme. Pití je bez nadsázky součást naší kultury. A to je obrovský průšvih. Průšvih, který si národ neuvědomuj­e jen proto, že je dennodenně v lihu.

Mám to potěšení pravidelně cestovat přes město o půlnoci, když mi skončí večerní služba v redakci. Takže cestuju pochopitel­ně zcela střízlivý. Zajímavé na tom je, že jsem široko daleko jediný střízlivý.

Všichni, kdo jsou v noci venku v ulicích, jsou zjevně pod vlivem. Někteří hulákají. Jedni v sobě navzájem právě objevili vzájemnou příchylnos­t. Jiní zase odhalili propastné rozpory, které si hledí neprodleně vyříkat. Spousta lidí se motá. A nastoupíte-li do tramvaje, praští vás přes nos alkoholový opar, který lidé vydechují.

Jedna věc je zvláštní. Tohle všechno člověk vnímá jen v případě, že jede o půlnoci právě z práce. Nikdy jsem si ničeho takového nevšiml cestou z hospody. To bylo vždycky město naopak plné bodrých a veselých lidí, se kterými jsem rád zapřádal konverzaci. Všichni jsme jeli takříkajíc na stejné vlně.

Akce Suchej únor samozřejmě nic nevyřeší – ti, kdo vydrží v únoru nepít, si to „vyberou“v dalších měsících. Ale může aspoň pár lidem pomoci podívat se na svět střízlivým­a očima.

Říká se, že kdo si ohledně pití dává omezení typu „před pátou nepiju“, mívá s alkoholem problém. Suchej únor je přesně takovýhle symptom. A to symptom celonárodn­í.

Protože tahle země s pitím problém má.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia