MF DNES

Britové chtějí novou dohodu, Brusel ne

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

LONDÝN Britský parlament posílá premiérku Theresu Mayovou (na snímku vpravo) do Bruselu, aby znovuotevř­ela jednání o odchodové dohodě Británie z Unie.

Během několika týdnů má podle poslanců Mayová zajistit novou dohodu, která určí pravidla odchodu Británie z Evropské unie bez krachu v podobě tvrdého brexitu.

To, co zabralo rok a půl jednání, se má nyní stihnout během února.

Změnit se má především nejproblem­atičtější část odchodové dohody, která se týká takzvané irské pojistky, tedy budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskem.

Podle dodatku, který v úterý schválili poslanci většinou 317 ku 301 hlasů, se má irská pojistka zaručující stávající režim a mírový stav na irské hranici nahradit „něčím jiným“.

Jen pár minut poté, co parlament ohlásil výsledek hlasování, však přišla z Bruselu rychlá zpráva: „Naše pozice, za níž stojí všech 27 členských států Unie, zůstává neměnná,“řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Odklad brexitu?

„Vítáme britské snahy vyhnout se tvrdému brexitu. Žádáme ale britskou vládu o jasnou představu jejích dalších kroků,“uvedl mluvčí Evropské rady Preben Aamann.

Unie nicméně může přinejmenš­ím teoreticky otevření dohody zvážit. Ovšem jen v případě, že se výrazněji změní britské požadavky ohledně toho, jak mají budoucí vztahy obou celků vypadat.

Zatím se EU a Británie v odchodové dohodě shodly jen na zóně volného obchodu, přičemž Británie nebude součástí vnitřního trhu EU ani celní unie. „Pokud se v tomto ohledu změní britské priority, jsme připraveni se jimi zabývat,“řekl Aamann.

Pokud to bude britská strana žádat, je EU otevřená i tomu, aby se posunulo datum odchodu Británie z EU. To nastane už za dva měsíce, v pátek 29. března.

„Obdržíme-li zdůvodněný požadavek o prodloužen­í jednací lhůty, zvážíme jej. Budeme připraveni na všechny možnosti,“zní oficiální stanovisko Evropské rady. Britská vláda sice stále uvádí, že na datu odchodu se nic měnit nebude, už nejméně od Vánoc se však proslýchá, že premiérka Mayová se v Bruselu snaží zařídit odklad.

Premiérka od britských poslanců dostala šanci, aby ještě ukázala, co umí. Není ale příliš reálné, že se jí v odchodové dohodě podaří vyjednat zásadní změny.

Konečně se alespoň pohnuly stojaté vody, v nichž se jednání mezi EU a Británií nikam neposouval­a. Poradce Mayové pro evropské záležitost­i Oliver Robbins například nebyl v Bruselu od začátku ledna. Mayová přesto není v o moc lepší situaci než na začátku. I kdyby se jí podařilo s EU dojednat nové podmínky odchodu, stále nemá zaručeno, že poslanci její nové návrhy schválí. Dostatečno­u podporu nemá ani u poslanců vlastní strany.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia