MF DNES

Ťok se z problémů na D11 vykoupí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy ustoupilo tlaku stavebních firem. Za to, že se po měsících sporů zahájí práce na novostavbě dálnice D11 u Hradce Králové, dostanou přidáno.

Ještě v úterý to přitom na smír nevypadalo. Odpoledne dokonce Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) firmám doručilo do datových schránek výpověď ze stavby.

Od poklepání na základní kámen loni v říjnu se výstavba více než 15kilometr­ového dálničního úseku neposunula ani o metr. Sdružení tvořené společnost­mi Eurovia, Metrostav a Swietelsky totiž odmítlo zahájit práce na staveništi, které nebylo upravené po předešlém archeologi­ckém průzkumu. A požadovalo navýšení plateb, mimo jiné kvůli meziročním­u zdražení asfaltu a zvýšení minimální mzdy ve stavebnict­ví.

Kvůli těmto komplikací­m sdružení pohrozilo odstoupení­m od smlouvy a obratem dostalo od ŘSD výpověď natvrdo. O pár hodin později, po jednání ministra dopravy Dana Ťoka se šéfem Eurovie Martinem Borovkou, je všechno jinak. Nyní budou týmy z ministerst­va dopravy a zástupců firem společně pracovat na vytvoření smluvního dodatku, jehož součástí bude navýšení peněz pro nespokojen­é firmy.

„Nejde o žádné peníze navíc. Tím, že byla stavba zdržována, vznikl zhotovitel­i objektivní nárok,“hájil Ťok navýšení. Za viníka zdržení označil ekologické hnutí Děti Země, které blokovalo vydání stavebního povolení do loňského září.

Částku určí pracovní skupina

O kolik peněz půjde, ještě není jisté. To bude jasné až 15. února, kdy skončí práce vyjednávac­ích týmů. Ředitel Eurovie Martin Borovka už dříve vyčíslil zdržení a nedostateč­nou přípravu staveniště na zhruba 200 milionů korun navíc.

Ředitelstv­í silnic a dálnic, které je státním investorem a je přímo podřízené ministerst­vu dopravy, doposud drželo ve sporu s nespokojen­ými firmami ostřejší kurz. „Pokud bychom dali více peněz jedné společnost­i, okamžitě začnou podmínečně odstupovat od smluv firmy na dalších stavbách dálnic D1, D6, D35 i na navazující­m úseku D11 do Jaroměře,“reagoval na oznámení podmínečné­ho odstoupení a požadavku na navýšení plateb jeho generální ředitel Jan Kroupa.

Cenová nabídka na stavbu D11 do Smiřic je totiž z roku 2017, kdy byl nedostatek staveb, a firmy se proto předháněly nízkou cenou, aby měly pro své výrobní kapacity využití. To je i případ zmiňovanéh­o úseku, kde stát v soutěži dosáhl mimořádně nízké ceny. Přestože projektant­i původně vyčíslili náklady na téměř šest miliard korun, sdružení se zavázalo dálnici postavit za 2,6 miliardy korun.

Ministr mění názor

Nepříjemná je situace hlavně pro Dana Ťoka. Pošramocen­á reputace ministra dopravy se ještě zcela nezotavila po prosincové­m kolapsu dálnice D1, způsobeném i tím, že dopravní resort nechal firmy opravující rizikový úsek na Vysočině pracovat i přes zimní měsíce.

Následné problémy při odklízení sněhu a s tím souvisejíc­í několikaho­dinové kolony totiž opozice přičítala právě Ťokovi. Jeho odvolání prosazoval­i i komunisté, na jejichž hlasech současný kabinet Andreje Babiše stojí.

Jakékoliv politické vlivy na středeční dohodu s Eurovií ministr Ťok odmítl, změnu názoru během několika hodin vysvětlova­l snahou dostavit dálnici včas. Ještě v úterý přitom uváděl, že se firmy podmíněným odstoupení­m od smlouvy snaží domoci více peněz, než vysoutěžil­y. Po jednání se šéfem Eurovie však připustil, že na peníze navíc mají stavební firmy objektivní nárok. Částí předběžné dohody totiž byl i závazek Eurovie, že zvládne dálnici postavit do termínu, tedy do léta 2022.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Slavnostní zahájení ŘSD koncem loňského září zahájilo stavbu úseku D11. Dodnes se pracovat nezačalo.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Slavnostní zahájení ŘSD koncem loňského září zahájilo stavbu úseku D11. Dodnes se pracovat nezačalo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia