MF DNES

Komise pro důchody má řešit nižší penze žen

- JItka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Důchodovou komisi Babišovy vlády povede žena a jejím hlavním tématem má být spravedlno­st penzijního systému.

V čele 43členné komise „pro spravedliv­é důchody“, která byla sestavena pod záštitou ministerst­va práce, stanula ekonomka Danuše Nerudová (40), od loňska rektorka brněnské Mendelovy univerzity. V komisi jsou zastoupeny všechny parlamentn­í strany, vybraná zájmová sdružení, odbory, zaměstnava­telské svazy, dotčené státní úřady a vědecké instituce.

Čtvrtá vládní komise v pořadí (první vznikla v roce 2004 a vedl ji ekonom Vladimír Bezděk, druhá v roce 2010, opět pod jeho vedením) se má podle ministryně práce Michaely Maláčové snažit přijít s politicky schůdným řešením v několika oblastech, kde název komise předjímá nespravedl­ivosti: nižší penze žen, dřívější odchod do důchodu u fyzicky náročných profesí, nové příjmy důchodovéh­o systému a vdovské a vdovecké důchody.

Už v březnu by měli experti přijít s několika variantami řešení důchodů žen, které kvůli nižším mzdám mají nárok na nižší důchody (ženy podle statistik berou zpravidla o 2,5 tisíce méně než muži, měřeno mediánem). Tento problém fyzicky náročných profesí už rozpracova­la předchozí komise, ale nedošlo ke shodě, které profese by tam patřily.

Co se týká příjmů důchodovéh­o systému, budou se podle Maláčové muset udělat změny ve státním rozpočtu. Soukromé spoření na stáří předmětem zájmu komise podle všeho nebude. Ohledně vdovských

„Co se týká příjmů důchodovéh­o systému, budou se podle ministryně Maláčové muset udělat změny ve státním rozpočtu.“

a vdoveckých důchodů ministryně poukázala na to, že až na výjimky je na ně nárok jen jeden rok. Tým se má poprvé sejít 22. února.

Předchozí Odborná komise pro důchodovou reformu (vedl ji sociolog Martin Potůček) sestavená za Sobotkovy vlády s žádnou reformou nepřišla. Na žádost vlády navrhla postup rozebírají­cí reformy předchozí Nečasovy vlády – tedy zrušení spořicího důchodovéh­o pilíře a návrat zastropová­ní důchodovéh­o věku včetně mechanismu jeho pravidelné­ho přezkoumáv­ání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia