MF DNES

Nejvíce aut prodává VW, ale náskok se tenčí

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Na světové silnice se v minulém roce dostalo 68,2 milionu aut, takže která automobilk­a je oficiálně číslem jedna v prodejích? Je to německá skupina Volkswagen, která sesadila Toyotu z prvního místa v roce 2016? Nebo aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, jejíž (teď již bývalý) šéf momentálně sedí ve vazbě? Či snad zmíněná Toyota?

Odpovědět není snadné. Vše závisí na tom, co si výrobci představuj­í pod pojmem auto.

Pokud do celkových čísel zahrneme všechna motorová vozidla, která skupina loni vyrobila, jedničkou zůstává Volkswagen. Ten loni zvýšil prodej o 0,9 procenta na rekordních 10,83 milionu vozů. Tento údaj však zahrnuje 233 tisíc těžkých nákladních automobilů či autobusů značek MAN a Scania.

Japonsko-francouzsk­á aliance Renault-Nissan-Mitsubishi loni podle agentury Reuters prodala 10,76 milionu osobních či lehkých užitkových aut. Pokud by se těžká nákladní auta nezapočítá­vala, je světovou jedničkou, stejně jako byl už loni. Náklaďáky totiž nenabízí.

Rekordu skupina dosáhla navzdory tomu, že loňský odbyt Nissanu klesl o téměř tři procenta na zhruba 5,65 milionu vozů. Odbyt Mitsubishi se ale naopak zvýšil o 18 procent na 1,22 milionu aut a Renault prodal 3,88 milionu vozů, meziročně o tři procenta víc.

Každopádně aliance, která se naposledy výrazně rozrostla v roce 2016 připojením Mitsubishi, stahuje Volkswagen i bez ohledu na způsoby počítání. Na čelo jí letos chybělo 70 tisíc aut, o polovinu méně než loni.

I třetí největší automobilo­vý koncern světa – japonská Toyota – prodeje zvýšil, a to o dvě procenta na 10,59 milionu vozů. Bez započítání nákladních automobilů Hino by nicméně jeho prodeje činily „pouze“10,39 milionu aut.

Všechny tři koncerny, které v posledních letech stanuly na špici, musely čelit významným problémům. Toyota před deseti lety odstartova­la celosvětov­ou monstrózní svolávací akci kvůli vadnému plynovému pedálu, který se za určitých okolností mohl zaseknout. Miliony aut musely do servisů, což pro Toyotu představov­alo miliardové ztráty a pozvolný ústup z nejvyšší pozice.

Volkswagen, který na pozici světové jedničky nastoupil po japonském gigantu, narazil v roce 2015. Aféra Dieselgate dramaticky změnila svět automobilů a s jejími následky se potýká německý koncern dodnes. Prodeje Volkswagen­u aféra neovlivnil­a zdaleka tolik, jak se čekalo, na „likvidaci škod“ale už vyhradila přes tři desítky miliard eur.

A tříznačkov­á aliance akutně řeší problém Carlose Ghosna. Bývalý šéf koncernu se údajně nezákonně obohacoval na účet firmy a podhodnoco­val osobní příjmy ve výkazech. Ghosn obvinění odmítá a tvrdí, že byl „křivě obviněn a nespravedl­ivě zadržen na základě bezcenných a nepodložen­ých nařčení“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia