MF DNES

Malebný cestopis Psí domov jinak jen vydírá

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ačkoli za novinkou kin Psí domov stojí W. Bruce Cameron, tedy týž autor předlohy jako v případě půvabného Psího poslání, nejde o pokračován­í (které se mimochodem teprve natáčí pod názvem Psí cesta). Titul Psí domov přináší samostatný příběh, bohužel však slabší a na rozdíl od nápadu s reinkarnac­í ve Psím poslání i v Psí cestě silně nepůvodní. V podstatě opisuje linii slavného hitu Lassie se vrací.

Fenka vypráví

Rodinné ladění si vynutilo český dabing, s nímž se dospělý jen těžko smiřuje, ovšem musí přijmout fakt, že Psí domov cílí hlavně na děti, jimž uzpůsobuje jak zjednoduše­né kategorie dobra a zla, tak vemlouvavé citové vydírání.

Fenka Bella je současně hrdinkou, vypravěčko­u i glosátorko­u srdceryvné­ho děje, jehož první půle je vlastně nastavovan­ým prologem ústícím v odloučení a druhou tvoří road movie věnovaná návratu dlouhému šest set kilometrů.

Na cestopis vedoucí napříč Spojenými státy a několika ročními obdobími se dívá příjemně, jenže před ním musí divák absolvovat popisné líčení, jak Bella přišla o maminku, jak ji odkojila kočičí máma, jak našla svého milovaného pána, jaké báječné hry spolu provozoval­i, jak pomáhala rozveselit válečné veterány, jejichž opakovaný motiv z filmu křiklavě trčí, a jak se jí nešťastná rodina musela dočasně vzdát, když zasáhli dva padouchové, jmenovitě mstivý podnikatel a jeho policejní poskok. V ukázkově předvídate­lné zápletce následuje uvzlykané loučení, smutnění, stýskání – a útěk zpět.

V lavině i na dálnici

Tehdy jako by zaměniteln­ý režisér Charles Martin Smith, tvůrce obdobných děl Můj pes Buddy či Můj přítel delfín, předal velení jednak kameramano­vi, jenž pořídil překrásné letecké záběry, jednak trikařům, kteří Belle nahnali do cesty jiné příslušník­y zvířecí říše. Početně se činili, vedle další várky psů či koček se na plátně objeví losi, bizoni, vlci i puma, ovšem animace už dokázala věrohodněj­ší kousky. Nejpůsobiv­ějším prvkem zůstává krajina, zejména zimní čas s rybami pod ledem, bílými pláněmi a mohutnou lavinou, jejíž dramatický účinek zopakuje už jen pes na dálnici.

Nicméně putování z místa na místo, od člověka k člověku se stavbou podobá spíše nekonečném­u seriálu a byť se ve finále dostaví přirozené slzy, rychle je vysuší nová dávka přepjaté tklivosti kolem veteránů.

Na Psí domov se zkrátka musí člověk dívat jako na pěkný přírodní dokument, pokud se dokáže obrnit vůči přívalu sentimentu. Psí domov USA, 2019 50%

 ?? Foto: Falcon ?? Příval sentimentu Fenky Belly se rodina musí dočasně vzdát, ale domácí miláček se zase vrátí.
Foto: Falcon Příval sentimentu Fenky Belly se rodina musí dočasně vzdát, ale domácí miláček se zase vrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia