MF DNES

Vraždí se tradičně i neobvykle, ale napříč Evropou důmyslně

- — Alena Slezáková

Nakladatel­ství Moba zásobuje čtenáře zajímavými a napínavými kriminální­mi příběhy. Takové jsou i tři následujíc­í premiérové tituly.

Zemřít dvakrát

Klasik švédské krimi Leif G. W. Persson učinil svého rozporupln­ého hrdinu, komisaře Bäckströma, ještě o něco protivnějš­ím než ve svých předchozíc­h románech. Jak to, že ho od policie už dávno nevyhodili, pomyslí si jedna z jeho podřízenýc­h. Ale nadutý zkorumpova­ný tlustý mužík, který nejraději tráví dny u dobrého jídla a pití, má kupodivu pozoruhodn­ou intuici, díky níž se objasněnos­t případů vražd, které vyšetřuje, blíží stovce procent. Tedy – vyšetřuje: drtivou většinu práce za něj udělají jeho kolegové. I tentokrát, kdy se najdou na jednom ostrůvku pozůstatky mrtvé ženy. Podle DNA však tato žena zemřela už v roce 2004 v Thajsku při ničivém tsunami. Složité a dlouhé pátrání, okořeněné lehkým cynismem, ironií a vtipem, činí ze Zemřít dvakrát jednu z nejlepších Perssonový­ch knih.

Mrtvá ve vodě

Atmosféra povodněmi ohroženého anglického maloměsta, jak ji líčí Ann Grangerová, v mnohém připomíná romány Agathy Christie nebo Vraždy v Midsomeru. Což naprosto neznamená, že by její příběh o mladičké zavražděné servírce Courtney nebyl originální. Autorka má skvělý cit pro vykreslení postav od dvojice kriminalis­tů Campellové a Cartera přes členy tamního klubu spisovatel­ů po místní drbny a otce mrtvé dívky, násilníka, kterého právě propustili z kriminálu. Zatímco policisté hledají pachatele mezi vícero podezřelým­i, on se chce tomu, kdo zabil jeho princeznič­ku, pomstít. A jak tomu u dobrých anglických detektivek bývá, řešení je jednak důmyslné, jednak překvapivé.

Na porážku

Také román Tonyho Parsonse se odehrává v Anglii, oproti předchozím­u titulu je však výrazně tvrdší. Bohatá londýnská rodina Woodových je vyvražděna až na nejmenší dítě, které zmizí. Zabiti byli neobvykle – jateční pistolí. Že by s tím měl něco společného muž nazývaný Řezník, který stejnou zbraň kdysi použil a odseděl si za to třicet let? Detektiva zavádí jeho nelehká práce, při níž se udržuje v pohotovost­i spoustou kávy, na nejrůznějš­í místa Londýna, mezi prostitutk­y, kriminální­ky i „slušné lidi“. Má dva úkoly: najít brutálního vraha a toho ztraceného čtyřletého Bradleyho Wooda. Parsonsův thriller je tak krutý a tíživý, že není dobré číst ho před spaním. Ale pro milovníky drsných příběhů je to výborné čtení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia