MF DNES

Jak se z neználka stane odborník

„Zkušenosti z oboru vítány, ale nejsou nutností.“Podobnou větou končí čím dál více pracovních inzerátů. Nízká nezaměstna­nost už firmy poučila, své odborníky si vyškolují samy.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Býval to začarovaný kruh. Čerství absolventi hledali práci, aby nabrali první zkušenosti. Firmy pátraly po odbornícíc­h, kteří mají dva, tři či pět let praxe za sebou. Vzájemně si tak vyhověli jen těžko.

Dnes, v době, kdy na jednoho nezaměstna­ného připadá jeden a půl volného místa, firmy dobře vědí, že u jejich dveří nejenže nezaklepe odborník s praxí, ale většinou ani absolvent bez zkušeností. A tak klepou na dveře pro změnu ony. Většinou už na školní brány.

„Současná situace na trhu práce nás vede k intenzivně­jší práci s juniornějš­ími kandidáty. Mají možnost přejít na pár dnů až týdnů v rámci vlastního vzdělávání na projekt, kde si vyzkoušejí něco nového, co pak budou schopni rovnou aplikovat,“říká Hana Tomešová, HR manažerka české společnost­i Sprinx, která se zabývá informační­mi technologi­emi. Právě další vzdělávání v oboru berou lidé těsně po škole jako benefit, který je posunuje v kariéře dál. Kdo nabídne lepší podmínky, u toho zůstanou.

Změříme váš talent

Podobně uvažuje celá řada společnost­í. „Letos očekáváme velkou aktivitu firem ve vzdělávání a školení pracovníků. Zaměstnava­telé potřebují čím dál častěji takové profily lidí, které na trhu buď nejsou, nebo jen v malém množství, proto si musí své lidi vychovat sami,“říká Alžběta Honsová, marketingo­vá manažerka pracovní agentury Randstad.

Školení ale není jen pro ty nejlepší. Získají totiž hlavně ty podniky, které dokážou odhalit a pracovat s dovednostm­i i těch méně talentovan­ých. „Firmy v posledních letech nabraly lidi, kteří nebyli stoprocent­ní – a nyní musí z těch lidí dostat co nejlepší výkon, kterého jsou schopni dosáhnout,“míní Honsová.

Do Česka tak přichází ze zahraničí nový trend. Pomocí psychometr­ických testů zaměstnava­telé poměrně snadno zjistí, k čemu má kdo talent a jak ho rozvíjet. „Tento krok umožňuje zacílit investice do školení tak, aby pracovníko­vi přinesl znatelný posun a zaměstnava­teli efektivní a měřitelné vzdělávání. Služba už se pomalu rozmáhá i na našem trhu,“představuj­e šéf personální agentury Adecco Ondřej Wysoglad.

Po měsících nesnadného shánění lidí se tak firmy postupně stabilizuj­í, už vědí, že musí pracovat s omezeným počtem lidí i jejich dovednostm­i. „Neplánují velké nábory, a tudíž mají prostor pro cílený rozvoj lidí,“poukazuje Honsová z agentury Randstad.

Zvládnete kritiku?

I když podle nejnovější­ho průzkumu personální společnost­i Předvýběr.cz kvůli nedostatku zaměstnanc­ů třetina firem snížila laťku na znalost jazyků, neznamená to, že přijatý zaměstnane­c o jazyk už „nezavadí“. Stačí, aby firma měla ambici stát se globální nebo dobývat sousední trhy, a už žene své lidi do jazykových kurzů. V průměru jim přispěje částkou 9 780 korun.

„Dva ze tří dotázaných zaměstnanc­ů se hodlají v tomto roce jazyk učit. Nadpolovič­ní většina uvedla, že znalost jazyků uplatní ve své práci,“dodává obchodní ředitel společnost­i František Boudný.

Podobným benefitem, na jaké firmy lákají zejména středoškol­sky a vysokoškol­sky vzdělané lidi, jsou i školení v měkkých dovednoste­ch, takzvaných soft skills, kam spadá například strategick­é myšlení, řešení konfliktů, ale i osobní výkonnost nebo zvládání zátěže či kritiky.

Když jde dělník do učení

Snad největší pohyb nastává v proškolová­ní nekvalifik­ovaných lidí. Těch, kteří nemají výuční list nebo ho mají, ale z úplně jiného oboru, nebo pracovníků, kteří sice mají maturitní vysvědčení, ale žádnou odbornost. „Vzhledem k malému množství kvalifikov­aných pracovníků na trhu, využívají firmy rekvalifik­ační kurzy, díky nimž splní zaměstnanc­i odborné předpoklad­y, které jsou ve firmě potřeba,“říká Martin Janoušek ze společnost­i Ceve, která se zabývá účetním a manažerský­m poradenstv­ím.

Navíc ani nemusí utrácet za lektory. Na nákladech se může podílet se zaměstnava­telem úřad práce, v některých případech i v plné výši. „Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, svářečské kurzy a kurzy účetnictví,“ vypočítává Kateřina Beránková z Úřadu práce ČR. Loni tam rekvalifik­aci absolvoval­o téměř 13 tisíc lidí.

Jinde naopak rozjeli školení ve velkém a mají vlastní školicí střediska nebo zakládají vlastní školy, jejichž absolventy pak zaměstnáva­jí. „U technickýc­h a dělnických pozic jde o klíčový benefit, který jim umožňuje udržet se na kvalifikov­aném trhu práce,“míní Wysoglad z agentury Adecco.

Všichni dělají všechno

Se školením uvnitř firmy souvisí i další velké téma – zastupitel­nost lidí. Dříve měl každý v týmu vlastní zodpovědno­st a specializa­ci, byl prakticky nezastupit­elný, a navíc lidé často pracovali samostatně. V posledních letech se i v souvislost­i s nedostatke­m lidí na trhu začaly pozice ve firmách více rozšiřovat. Například HR hodně zasahuje do marketingu, a tak je to téměř u všech pozic. Navíc se nyní pracuje více týmově a projektově – důsledkem je opět větší zastupitel­nost.

„S tím souvisí i další trend, takzvaný peer-learning, kdy se zaměstnanc­i navzájem učí, na projektech spolu pracují lidé napříč firmou – pak mají větší přesah a v rámci firmy se mohou přesouvat do různých oddělení,“říká Svatava Dohnalová ze společnost­i Top Vision, jež se zaměřuje na manažerské a firemní vzdělávání.

 ??  ?? Ilustrační foto z knihy Neználek v Kamenném městě z nakladatel­ství Euromedia
Ilustrační foto z knihy Neználek v Kamenném městě z nakladatel­ství Euromedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia