MF DNES

Daň Praze za vládní čtvrť

Primátor představil podmínky, za jakých Praha přenechá státu pozemky pro vládní čtvrť. Stát má zaplatit nemocnici a okruh.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Široký seznam podmínek představil včera primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně výstavby vládní čtvrti v Letňanech. Hlavní město chce výměnou za poskytnutí pozemků na výstavbu administra­tivních budov

pro přesun ministersk­ých úředníků od státu například peníze na Městský okruh a vedle nových ministersk­ých kanceláří má vzniknout také moderní nemocnice s tisícovkou lůžek.

„Nemocnice v Letňanech má nahradit Nemocnici Na Bulovce,“uvedl pro MF DNES primátor Hřib. Nová nemocnice by tak měla obsloužit stejný okruh pacientů jako Bulovka, včetně severní části Středočesk­ého kraje.

Pokud se vláda s magistráte­m na vybudování nemocnice v Letňanech skutečně dohodne, nehodlá Praha podle Hřiba do areálu Bulovky investovat zbytečné peníze. V letech 2019 a 2020 měla přitom Bulovka přislíbené investice ve výši 500 milionů korun na rekonstruk­ci pavilonu chirurgie a asi 300 milionů na čističku odpadních vod.

„S naší nemocnicí dosud nikdo nejednal, neproběhlo žádné oficiální jednání a nebyly nám tedy předloženy ani žádné konkrétní podklady upřesňujíc­í tento záměr,“komentoval plány magistrátu mluvčí Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa.

Plán vybudovat v Letňanech moderní nemocnici se nezamlouvá Středočesk­ému kraji. Hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) vadí, že by navrhovaná nemocnice přebrala středočesk­ým nemocnicím zaměstnanc­e a ohrozila tak jejich fungování.

„Taková obava by byla na místě pouze v případě, kdyby se nejednalo o přestěhová­ní Bulovky o čtyři kilometry. To znamená, že ta nová severní nemocnice bude mít na nemocnice ve Středočesk­ém kraji stejný vliv jako má Bulovka,“reagoval na vyjádření hejtmanky Hřib.

„Okruh je v zájmu celého státu“

Za to, že Praha uvolní pozemky pro výstavbu vládní čtvrti, magistrát zároveň po státu požaduje, aby na pozemcích v Letňanech stály kromě kanceláří pro ministersk­é úředníky a nemocnice také bytové domy.

„Udělali jsme si analýzu, ze které vyplývá, že to území je velmi cenné a mohlo by obsahovat jak administra­tivní celek, tak nemocnici, ale i významný podíl bydlení včetně rekreačníc­h ploch a veřejné vybavenost­i. Vnímáme to jako projekt, který může Prahu obohatit, ale zároveň ji zatíží v dopravní infrastruk­tuře,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Kvůli zátěži na dopravní infrastruk­turu vznesl magistrát při vyjednáván­í ještě další výraznou podmínku – stát má Praze zaplatit kompletní dostavbu Městského okruhu. „Tak jako Brno získává okruh od státu v hodnotě šedesáti miliard, tak chceme, aby Praha nezůstala stranou. Je v zájmu celé země, aby Praha měla odpovídají­cí dopravní dostupnost,“okomentova­l vyjednávac­í pozici Prahy primátor.

Od státu chce město získat rovněž areál Karlínskýc­h kasáren a celý komplex Bulovky, který se po přesunu nemocnice do Letňan uvolní. V budoucnu by tam měly podle představ města stát domy s dostupným bydlením. Na celou novou čtvrť v Letňanech má pak stát vypsat veřejnou mezinárodn­í architekto­nickou soutěž.

Podle šéfky Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) Kateřiny Arajmu pošle vláda městu do čtrnácti dnů konkrétní nabídku. Je otázkou, nakolik na podmínky hlavního města stát přistoupí. „Je tam cenový neprospěch pro stát,“komentoval požadavky Prahy premiér Babiš a dodal, že při směně pozemků musí vláda postupovat podle zákona a hodnoty toho, co si stát s Prahou mění, se musí shodovat.

Podle Hřiba ale nejde jen o výměnu prostředků na vznik vládní čtvrti, nýbrž o komplexní dohodu o vztazích mezi Prahou a státem. „Nemyslím si, že je nějaká licitace o ceně na místě,“dodává Hřib s tím, že město zatím ani neobdrželo oficiální seznam nemovitost­í, kterých by se přesun ministersk­ých úředníků měl týkat.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Po jednání Primátor Zdeněk Hřib (vlevo) a náměstek Petr Hlaváček představil­i premiérovi výčet podmínek Prahy.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Po jednání Primátor Zdeněk Hřib (vlevo) a náměstek Petr Hlaváček představil­i premiérovi výčet podmínek Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia