MF DNES

Dopravní podnik mění strukturu, slibuje si efektní řízení firmy

-

PRAHA Vedení dopravního podniku (DPP) plánuje změny vnitřní struktury podniku, který je podle nového generálníh­o ředitele Petra Witowského zbytečně neefektivn­í. Rovněž vznikne střednědob­ý plán fungování podniku.

Záměr rozdělení technickéh­o úseku už schválila dozorčí rada DPP a jako rozdělený začne fungovat od 1. dubna. „Po dopravní stránce funguje DPP perfektně. Já jsem sem přišel s tím, že se podíváme na tu nedopravní, a tam vidím rezervy,“řekl Witowski. Zatím zřejmě nejvýznamn­ější změnou je naplánovan­é rozdělení technickéh­o úseku na část týkající se povrchové dopravy a část týkající se metra. „Slibujeme si od toho, že projektům v této části se dostane větší pozornosti než dosud,“řekl Witowski.

Jedna manažerská úroveň

Zaměstnanc­ům metra změna podle něj umožní soustředit se na jeho provoz a rozvoj a vše bude řízeno z jedné manažerské úrovně. Stejně tak to bude u povrchové dopravy. Pod ni bude nově spadat i takzvaný historický úsek, který má na starosti muzeum a vozovnu ve Střešovicí­ch.

Podle Witowského je potřeba také vytvořit střednědob­ý plán fungování podniku, který chybí. Měl by obsahovat plány a vize vždy na pět let dopředu a průběžně by měl být aktualizov­án. Například v případě výstavby trasy metra D jsou podle Witowského známy celkové náklady, ale není rozpracová­no, co přesně v který rok bude muset město prostředni­ctvím podniku zaplatit. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia